Toplum bekaret konusunda geçiş dönemini yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Toplum bekaret konusunda geçiş dönemini yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2005 01:41

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker Türkiye’nin orta sınıf toplumuna geçiş aşamasında olduğunu, bu nedenle birçok alanda olduğu gibi cinsellikte de homojenleşme sağlayamadığını söylüyor.
  Büyük ayaklının penisi de büyük

Peker’e göre cinselliğe bakış insanların bulunduğu sosyo-ekonomik sınıfa göre farklılık gösteriyor. Orta sınıflılaştıkça, bakış açısı değişiyor. Bekaret gibi sorunlar da orta sınıflılaştıktan sonra yaşanacak mental değişimle çözümlenecek. Erkeklerinki arada kalmışlık: Orta sınıflılık yanı daha özgür bir cinsel yaşam istiyor, köylülük yanı beraber olduğum kadına başkası nasıl sahip olabilir, diyor.

Bekaret ve toplumun bekarete bakışı konusundaki görüşünüz nedir?

- Geçiş dönemini yaşıyor. Bekaret, kadını mal gibi görmenin başka şekli. Kadının bireyselleşmesi, özgür olması bekaretle ilgili meselelerin ortadan kaldıracak ama daha çok var. Bu ekonomik gelişmenin sonucu değil. Mental değişiklik olması lazım. Kadın ekonomik özgürlüğünü elde ettikçe. erkek başa çıkamayacağını anlayıp, vazgeçecek.

Araştırma için başvurulan kişilerden yüzde 38’inden yanıt alınamaması Türkiye’de cinselliğin hálá bir tabu olduğunu gösteriyor. Sizce neden?

- Cinsellik, konuşulmak istenmeyen bir şey. İnsanlar ‘belki de bir hata yaparım’ diye korkuyorlar. Türkiye köylü toplumuyla orta sınıfın hakim olduğu geçiş toplumunun ortasında. Bizim araştırmalarımızdan gördüğümüz, orta sınıf özlemlerinin su yüzüne çıktığı bir döneme doğru gidiyoruz. Kadın hakları, bireysel özgürlükler ve cinsel özgürlüklere yönelik talepler, bunun çok önemli bir göstergesi. Pek çok şeyde orta sınıf yükselişini görürsünüz. Böyle bir cinsellik araştırmasında tipik Türk vatandaşını yakalamak çok zor. Çünkü toplum geçiş yaşıyor ve homojen değil.

Ankete katılanların yüzde 7’si korunmaya ilişkin hiçbir şey bilmiyor. Aile planlamasına yönelik bunca çalışmaya rağmen böyle olmasının nedeni ne?

-
Dış unsurların, toplumların kendi iç dinamiğiyle gelişen potansiyelini yakalamalarından sonra etkili olabileğini düşünüyorum. Bu konudaki kampanyaların toplumun köylü tarafında etkili olması zor. Orta sınıflaştıkça etkili olacaktır. O zaman STK’ların etkisi olur. Niyetler ve eğitim değil, toplumun sosyo-ekonomik alt yapısı tayin edicidir.

Çoğunluk, cinsel eğitim verilmesinden yana. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

- Eğitime karşı değilim ama etkinliğine baktığınız zaman karşınıza yine sınıfsal yapı çıkar. Köylülere ancak sosyo-ekonomik bir hedefle eğitim verebilirsiniz. ‘Çocuğun az olduğu zaman iyi geçinirsin’ derseniz bir kısım köylülükte başarılı olabilirsiniz. Muhattabınız köylü ise eğitime ‘hayır’ diyecektir. Türkiye’de erkeklerde çok büyük cinsel sorunlar var.

Ne gibi sorunlar?

- Mesela erken boşalma, empotans (iktidarsızlık)... Doktora gitmesi lazım, gitmiyor. Karısı söylese bile gitmiyor.

Araştırmaya göre de böyle. Türk erkeği neden cinsel konularda bu kadar tutucu?

- Bu toplumsal gelişim süreciyle ilgili. Orta sınıfa geçtiğiniz zaman kadın erkek arasında paylaşım vardır ama köylülükte bu yoktur.

Erkekler, bekaretin önemli olduğunu düşünüyor ama bir yandan da ilişki yaşıyorlar. Bu bir ikiyüzlülük mü?

- Bu ikiyüzlülük değil, iki arada kalmışlık. Orta sınıflılık yanı daha özgür bir cinsel yaşam istiyor. Köylülük yanı ‘Benim beraber olduğum kadına başkası nasıl sahip olmuş olabilir?’ diyor. Karşısındaki insan başka bir insanla birlikte olsa da o ilişkinin bittiğinin bilincini anlamıyor.

Tek eşliliğin çok geçerli olduğuna kadınların yüzde 75’i, erkeklerin yüzde 57’si inanıyor.

-
Sosyolojik izahı şu: Erkek, ekonomik gücü daha fazla olduğu için geniş bir cinsel serbestiyi yaşayacağını zannediyor.

Elele Dergisi ekibi anlatıyor

ZEYNEP BÖLÜKBAŞI EDİTÖR

İlk bilgiler

Küçükken en çok merak ettiğim şey, kendimin ve kardeşimin nasıl dünyaya geldiğiymiş. Anneyle babanın yatınca çok sevdikleri bir çocuğunun olduğunu öğrenmem merakımı gidermiş!

BAHAR ONAN / FOTOĞRAF EDİTÖRÜ

İlk flört

İlk defa biriyle flört ettiğimde aileme söyledim ve çok doğal karşıladılar. Dolayısıyla ilk cinsel deneyimimi yaşadığımda bunun bir sorun olacağını hiç düşünmedim.

SEDA ERCAN / YAYIN YÖNETMENİ

İlk cinsel ilişki

İlk cinsel bilgilerimi kız arkadaş grubumdan aldığım için, onların deneyimleri bir nevi ortak deneyim sayılıyordu. Bu yüzden ilk cinsel deneyimimde bir korku yaşamadım, heyecan vardı. Belki biraz da tedirginlik.

FULYA GÜNGÖR / MODA EDİTÖRÜ

Erkeklerin böbürlenmesi

Bu bir ego savaşı olarak tanımlanabilir. Erkekler egolarının okşanmasından hoşlanırlar, bu sayede kendilerini güçlü hissederler. Bu anlamda cinsellik konusunda böbürlenmeleri de doğal değil midir?

TANSEL BAYBARA/ GÖRSEL YÖNETMEN

Adet travması

Çok kolay atlattım, çünkü bunu benden önce yaşamış bir ablam vardı. Önce o oldu ve annem ikimize kadınlığa adım attığımızı izah etti. Ben daha regl olmadan korkacak bir şey olmadığını öğrenmiş oldum.

NALAN SÖZER / YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ

Bekaret

Kızlık zarı diktirmek dünyanının en aşağılayıcı zorlaması bence. Ama erkekler iki yüzlü davrandıkları sürece kandırılmaya devam edeceklerdir.

FİLİZ ORMANCI / GRAFİK TASARIM

Aldatma

Kadınların da eşlerini ve sevgililerini aldattıklarını duyuyorum. Fakat bunu biraz daha kurnazca yaptıkları da bir gerçek. Ben aldatılmadım ya da aldatıldıysam da bana hiç hissettirilmedi.

BANU DURAN / EDİTÖR

İlk cinsel deneyim yaşı

Herkes 18 yaşından sonra cinsel deneyim yaşayabilmeli. Türkiye’de cinsel deneyim yaşının kadınlar için çok daha yüksek olduğunu, 23-24 olduğunu tahmin ediyorum. Bunda da toplum baskısı ve kafanızdaki kalıplar çok etkili.

Geçirin artık evriminizi ey Türk erkekleri

E.R. (kadın) Bu tamamen erkeklerin kadınları meta olarak görmesinden ve kendi acizliklerini ve komplekslerini kadına yüklemelerinden. Çarşıdan meyve almıyorsun. Geçirin artık evriminizi ey Türk erkeği...

A.Y. (erkek) Bekareti hálá önemli sayan kişiler çocuklarına sorsunlar bakalım yeni nesil ne kadar önemsiyor bekareti? Tabii sizin kızacağınızı düşünürlerse yalan söylerler, çünkü sizin çocuklarınızla iletişiminiz ne kadar bozuktur kimbilir.

Muhalif vatandaş Tüm bakire kızlara sesleniyorum. Bence kendi bekaretinizi kendiniz bozunuz. Erkeklerin neredeyse Kur’an’dan bile kutsal saydıkları bu kızlık zarını hakedecek bir erkek yok bu dünyada. Başörtüsü erkeklerin konusu, kızlık zarı erkeklerin konusu.

O.Ş. (erkek) Bekareti önemli bir kriter olarak gören din kardeşlerimize sözüm: Kişisel özgürlüklere (başörtüsü, türban) müdahale edilmesini nasıl istemiyorsanız, kızınızın, bacınızın ya da bayan arkadaşalarınızın özel ve cinsel hayatlarına karışamazsınız.

Bekaret kadınların barkodu değil

TNS PİAR şirketinin Hürriyet için yaptığı Cinsellik Araştırması’nın yayınlanmaya başlamasıyla birlikte, Hürriyet’in web sitesi okuyucuların mesajlarının akınına uğradı. Üzerinde en fazla yorum yapılan konu ise bekaret oldu. Yüzlerce okuyucu, kimi bekaretin çoktan tabu olmaktan çıkması gerektiğini söyleyerek, kimi de onu sonuna kadar savunarak, tartışmaya katıldı. İşte yüzlerce yorumdan bazıları...

A. A (erkek) Bizim gibi geri kalmış toplumlarda bekaretin hálá önemini korumasının en büyük nedenlerinden biri erkeklerin kendine güvensizliği. İnternete açılmış insanların bile yorumlarını okudukça bu toplumda yetişen gençlere özellikle de kızlara acımamak elde değil.

A. T. (kadın) Bekaret Türkler gibi cinselliği doğru dürüst tanımayan, yaşamayan toplumlarda önemini koruyan ilkel bir kavram. Beceriksiz erkek deneyimsiz kız istiyor, aşkı yaşaması genel toplum kurallarınca yasaklanmış kadınlar bekaretlerini aşık oldukları değil, kafesledikleri kocalara sunuyor. Doğadan kopan insan aşkın, cinselliğin doğasını da yaşadığı doğa gibi kirletiyor. Bekaret takıntısı bu kirliliğin kokuşup yüzeye vurması..

R. N. (erkek) Kızlık zarının namus göstergesi sayılması yanında Türkiye’de azınlıklar, mezhepler, sömürü, insan hakları ihlalleri, ülkücüler, kamu ihaleleri, serbest rüşvet gibi toplumun kızlık zarı yerine geçen nice sorunu var.

U. K. Hıristiyanlıkta da evlilik öncesi cinsel ilişki reddedilir. Bizden farkları, sıradan insanların çoğunluğunun kendi uydurup kendi inandıkları hikayeleri aşmış olmalarıdır.

Ç. (erkek) ‘Bekaret hálá var mı?’ düşüncesi toplum ahlakının ne kadar geriye gittiğinin göstergesidir. Müslüman her insan bilmelidir ki erkek ve kız için bekaret çok önemlidir, dinimizin gereğidir, öyleyse bunu tartışmaya açmak bile gereksiz. Birkaç ahlaksızın tercihlerini tüm ülkeye maletmek komik.

Erkeklere de zar yaptıralım mı?

E. İ. (erkek)
Çetin Altan her hafta yazıyor, kırsal kesimde yaşayan erkeklerin yüzde 43’ü ilk cinsel tecrübesini eşekle yaşamakta. Eşeğe talim ettikten sonra, evleneceği kadında kızlık zarı araması normal.

S.Y. (kadın) Erkeğin de kadının da el değmemişi, bekarettir. Zar değil.

takdir gerek Evlenene kadar dokundurmayan ama diğer her şeyi yapan namuslu mu oluyor? Erkekler yapınca afferin de kadınlar yapınca ayıp mı oluyor?

M. Ş. (erkek) Peki ya erkeğin namusu? Erkeklere de bir zar yaptıralım mı?

YARIN: MENOPOZ DAHA ÇOK BİLİNİYOR ANDROPOZDA SINIFTA KALIYORUZ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!