GeriKelebek TESTUS ORGANUM
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

TESTUS ORGANUM

Ahmet Turhan ALTINER

İçebakış

Bugün her çeşit organ nakli, cerrahların sık sık gerçekleştirdiği, başarılı sonuçlar alınan, zor ama olağan bir tıbbi operasyon sayılıyor... Oysa birçok yenilik ve bilimsel ilerleme gerekmedi mi bu duruma gelebilmek için?.. Binlerce bilim adamı ve doktor, nakledilecek organın vericiden alındıktan sonra alıcıya takılana kadar geçen ömrünü uzatabilmek için çalıştılar... Başarısız oldular, yılmadılar... Gündüzlerini gecelerini laboratuvarlarda geçirdiler... Ameliyat edilen kişinin vücudunun nakledilen organı reddetmesini engelleyecek ilaçlar

geliştirebilmek için, farmokologlar, kimyacılar, doktorlar onlarca yıl kafa patlattı... Milyonlarca dolar harcandı. Peki, bütün bunlara biz nasıl katkıda bulunduk?.. Bulunmadık... Bütün bunlardan nasıl yararlandık?.. Pek az... Geçen hafta, toplumsal bir acıyı nasıl bir histeri nöbeti gibi yaşadıktan sonra hemencecik unutuverdiğimizin altını çizmiş, organ nakilleriyle ilgili bir testusa buyur etmiştim sizleri. Konuya inatla devam etmek için, bakalım iç organlarımızı tanıyor muyuz testusuna buyur ola bu kez de...

1Organ nakli para demek... Peki, yükte en hafif parada en ağır iç organın hangisi olduğunu kestirebilecek misiniz?

a. Para kesesi

b. Safra kesesi

c. Paratiroid

d. Parankima hücreleri

2 Cinsel hormonların erkekte testislerden, kadında overlerden salgılandığı bilinir. Seks hormonları salgılayan bir organ daha var, bakalım kestirebilecek misiniz?

a. Böbrek üstü bezleri

b. Bilinç altı tezleri

c. Tükürük bezi

d. Hepsi

3Ademde olup Havva'da olmayan iç organı kestirir misiniz?

a. Adem elması

b. Koç yumurtası

c. Prostat

d. Kaburga kemiği

4 Peki, Havva'da olup Adem'de bulunmayan iç organ hangisidir?

a. Yürek

b. Soğancık

c. Uterus

d. Orkid

5 En havalı iç organın hangisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilir misiniz?

a. Laz burnu

b. Anüs

c. Testis

d. Akciğerler

6 Ciğeri peş para etmez hasta kimdir?

a. Psikopat katil

b. Kansız

c. Siroz hastası

d. Çiroza dönmüş anorexia nervosa hastası

7 Py-pass ameliyatında gereken damar hangi iç organdan sağlanır?

a. Hastanın cebinden

b. Bacak damarından

c. Şirdenden

d. Sırttan

8Ameliyatlar yapıldıktan sonra genellikle iç organ sayısı artar... İlave edilen organ hangisidir, çıkartabilecek misiniz?

a. Makas

b. Havlu

c. Yaldız çerçeve içinde Hipokrat yemini

d. Hiçbiri

9 En vampir iç organı kestirebilecek misiniz?

a. Köpek dişleri

b. Dalak

c. İlik

d. Hiçbiri

10 En acı iç organ nedir acep?

a. Dil

b. Mide

c. Öd kesesi

d. Hepsi

11 Kendine ait spor dalı bulunan iç organı kestirebilir misiniz?

a. Mesane

b. Karakucak

c. Pankreas

d. Hiçbiri

12 Peki, bir önceki sorudaki 'pankreas' iç organı tarafından üretilen hormonun adını söyleyebilecek misiniz?

a. Testesteron

b. Kortizon

c. Alengirli hormon

d. İnsülin

13 Gözden incebağırsağa kadar bütün organları dış etkilerden korumaya yarayan bir koruyucu tabaka vardır... Geniz, ağız, mide gibi içboşluklar onunla kaplıdır... Adını kestirebilecek misiniz?

a. Prezervatif nam-ı diğer kaput

b. Deri

c. Feromon

d. Epitelyum

14 Kişilere göre nasıl çalıştığı hariçten en kolay kestirilebilecek iç organ hangisidir?

a. Penis

b. Kalınbağırsak

c. Sidik torbası

d. Beyin

15 En geniş iç organı ferah fahur biçimde söyleyebilecek misiniz?

a. Havsala

b. İşkembe

c. Bağır

d. Periton

16 Sadece kalp, böbrek ve karaciğer nakledilebilir diye yanlış bir kanı var... Pankreas, akciğerler, kalın ve incebağısaklar ve mide de nakledilebilir... Ama, aşağıdakilerden hangisinin nakli söz konusu edilmez acep?

a. Apandisit

b. Hemoroid

c. Bademcik

d. Hiçbiri

17 Yedi yaşındaki bir Amerikalı çocuk geçen yıl Eylül ayında anne ve babasıyla İtalya'da tatildeyken Salerno-Reggio otoyolundaki soyguncular tarafından öldürülmüştü. Anne ve baba, çocuklarının organlarını bağışlayarak 7 İtalyan'ın hayatını kurtardılar... İtalya cumhurbaşkanı onlara İtalya'nın en büyük ödülü olan Medaglia d'Oro al Merito Civile'yi verdi... Bu bağış olayının yankısı o denli büyük oldu ki dünyada pek çok kişi etkilenerek organ bağışında bulunmaya başladı. Bu çocuğun adını kestirebilecek misiniz?

a. Nurcan

b. Rebecca

c. Dolly

d. Nicholas

Yanıtlar: 1) c, 2) a, 3) c, 4) c, 5) d, 6) c, 7) b, 8) d, 9) b,

10) b, 11) c, 12) d, 13) d, 14) d, 15) d, 16) d, 17) d(Nicholas Green)

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle