Temassız kartlarla yepyeni şehir hayatı

Güncelleme Tarihi:

Temassız kartlarla yepyeni şehir hayatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

Alışverişi yapıyorsunuz, kasiyer kredi kartınızı pos cihazına sokarak tutarı giriyor ve sizden şifrenizi tuşlamanızı istiyor. Şifreyi tuşluyorsunuz, işlem onaylanıyor ve fişler ardı ardına basılmaya başlıyor.

Günlük hayatın bir parçası haline gelen bu işlem, Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) teknolojisinden yararlanılarak üretilen temassız kartlarla sona eriyor. Tek yapmanız gereken temassız kartı pos cihazına en az 10 cm yaklaştırmak. İşte, alışverişi tamamladınız bile! Nasıl mı?

Temassız kart, içindeki gizli anten aracılığıyla bilgiyi çipe gönderdi. Bilgiler onaylandıktan sonra ödeme gerçekleşti. Bu işlem yapılırken şifre girmeye de gerek kalmadı. Bu işlem sadece banka kartlarında değil, pasaport, sağlık hizmetleri gibi alanlarda da gelişiyor.

Giderek yaygınlaşıyor

Visa Card’ın verdiği bilgiye göre dünyada 40 milyondan fazla temassız ödeme kartı bulunuyor. Londra, Paris ve İstanbul gibi Avrupa’nın önde gelen şehirleri, ABD’nin New York, San Fransisco gibi iş merkezleriyle birlikte Asya’nın yükselen pazarlarında, kısacası dünyanın dört bir yanında temassız kart kullanımı hızla yaygınlaşıyor. 2007’de dünya çapında bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla, 45 milyon e-pasaport hazırlandı. Akıllı kart altyapısına dayalı e-sağlık uygulamaları dünya genelinde hızla artıyor. Yılda 27 milyar adet nakit işleminin yapıldığı İngiltere’de bu işlemlerin toplam hacmi 250 milyar pound’a (625 milyar YTL) ulaşıyor ve bunun yüzde 80’i 10 pound’un (25 YTL) altındaki işlemlerden oluşuyor.

İlk MasterCard başlattı

MasterCard’ın açıkladığı 2008’in ilk çeyreği sonuçlarına göre, dünyada 28 milyon adet MasterCard PayPass kredi kartı bulunuyor. Dünyanın ilk temassız kredi kartı ürünü MasterCard PayPass, 24 ülkede, 109 bin iş yerinde "öde-geç" teknolojisi ile çalışıyor. Spor etkinliklerinde ve stadyumlarda oldukça popüler olan sistem, taşımacılık sektöründe de gittikçe daha fazla ilgi görüyor. MasterCard PayPass, 35 YTL’nin altındaki alışverişlerde "öde-geç" teknolojisi ile çalışıyor. Kullanıcılar, 35 YTL’nin üzerindeki harcamalarındaysa, cüzdanlarındaki kredi kartlarında olduğu gibi, PIN kodlarını girerek kartlarını kullanabiliyor. New York’da yapılan bir pilot çalışmaya göre alışverişlerde ortalama işlem süresi, MasterCard PayPass kart kullanıldığında nakite oranla yüzde 64 azalıyor.

Visa payWave ise perakendecilere birçok fayda sağlıyor. Temassız ödemeler yarım saniyeden kısa bir sürede gerçekleşiyor. Visa’nın ABD’de yaptığı araştırmalara göre Visa temassız kart ile ödeme yapan müşteriler nakitle ödeme yapan müşterilere göre yüzde 22 daha fazla harcıyor. Visa payWave tüketicilere de faydalar sağlıyor çünkü nakit ve bozuk paraya hızlı, pratik ve güvenli bir alternatif sunuyor. Visa payWave en hızlı temassız kart olmasının yanı sıra dünyanın her yerinde geçerli olan tek temassız kart olma özelliği taşıyor.

Her yerde zaman kazandırıyor

Düzenli olarak ev ile işyeri arasında taşıt kullanan 100’ün üzerinde çalışanla yapılan Visa "Time in Motion" araştırmasına göre, ulaşım ve yolculuk sırasında yapılan küçük alışveriş (gazete, kahve, atıştırma, yemek) ödemelerinde nakit kullanımı, haftada bir saatin üzerinde zaman kaybettiriyor.

Nakit çekme 7 dakika

Londra’da evle iş arasında yolculuk yapanların yüzde 63’ünün her hafta ortalama iki ya da üç kez para çektiğini gösteriyor. Bu işlem, sırada beklenen süre dahil yaklaşık 146 saniye alıyor. Bu da, kişinin her hafta yaklaşık 7 dakikayı nakit çekme noktalarında harcaması anlamına geliyor.

Gazete 3.5 dakika

Evle iş arasında yolculuk yapanların üçte biri her hafta yedi kez gazete alıyor ve nakitle ödeme için ortalama 31 saniye harcıyor: Haftada 3.5 dakika ediyor.

Kahve 24 dakika 18 saniye

Londra’da evle işyeri arası yolculuk yapanların yüzde 37’si haftada ortalama dokuz kez kahve alıyor ve nakitle yaptıkları her ödemede 162 saniye harcıyor: Haftada toplam 24 dakika 18 saniye.

Yemek 23 dakika 42 saniye

Yüzde 35’lik bir bölüm haftada dokuz kez yemek ve atıştırma için ödeme yapıyor. Yemek ödemelerinde 158 saniye harcanıyor: Haftada toplam 23 dakika 42 saniye.

Market 12 dakika 19 saniye

Yüzde 19’luk bir bölüm haftada dokuz kez yol üstündeki markete uğruyor ve her defasında ödeme için ortalama 82 saniye harcıyor (kasada ödeme için harcanan süre; kuyrukta bekleme dahil değil): Haftada 12 dakika 19 saniye.

Cardist Kart Teknolojileri Fuarı 10-12 Haziran’da

Türkiye, bu yıl haziran ayında düzenlenecek II. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı ve Cardist Zirvesi 08’e ikinci kez ev sahipliği yapacak. Türkiye’yi kart teknolojilerinin ticari merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla düzenlenen II. Cardist Kart Teknolojileri Fuarı, 10-12 Haziran 2008 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda "Teknolojiye yakın temas" sloganıyla dünyanın en yeni ve güncel kart teknolojilerini sergileyecek. Bu teknolojinin hayatımızı nasıl etkileyeceğini merak edenler fuarı kaçırmasın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!