Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte Germiyanoğulları Beyliği tarih bilgileri...

Güncelleme Tarihi:

Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü İşte Germiyanoğulları Beyliği tarih bilgileri...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 23:15

Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı, dizinin izleyenleri tarafından dikkat çekti. Germiyanoğlularının Bey'i olan Yakub Bey'i Kuruluş Osman dizisinde, başarılı oyuncu Mirza Bahattin Doğan canlandırıyor. Tarihi bilgilere göre Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olan Yakup Bey, Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip oldu. Üç defa Germiyanoğulları Beyi olan Yakub Bey, gözü kara ve kılıcını cesurca kullanması ile tarihte ön plana çıkıyor. Peki, Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? Tarihte Germiyanoğulları Yakub Bey ne zaman, nasıl öldü? İşte, Kuruluş Osman Yakup Bey'in hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Germiyanoğulları Yakup Bey kimdir, sorusu Kuruluş Osman izleyenleri tarafından merak konusu oldu. Her çarşamba ekranlara gelen Kuruluş Osman dizisinde Yakup Bey bu hafta ön plana çıktı. Dizi ve filmler başta olmak üzere kitaplarda da yer alan Germiyanoğulları Beyi Yakup Bey, Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir deha olarak tarihi kaynaklarda yer alıyor. Kuruluş Osman Yakup Bey kimdir? İşte, ayrıntılar.

KURULUŞ OSMAN YAKUP BEY KİMDİR?

Germiyanoğlularının Bey'idir. Türk'ün ve İslam'ın birliğine hizmet eden siyasi bir dehadır. Gözü karadır, kılıcını cesurca kendinden kalabalık ordulara doğrultur. Yakup Bey'in hayali devlet kurmak, sultan olmaktır. Bunun için sarayına alimleri doldurur. Ordusunu güçlendirir. Bir süre sonra Anadolu'nun hakimi Selçuklu Devleti'yle aynı güce sahip olur. Bu durum Yakup Bey'in kibrini besler. Kibri onun en büyük imtihanı olacaktır. Kendini her daim doğru, karşısında olanı da yanlış görür. Karşısında duranlara acımadan her türlü hamleyi yapar.

Haberin Devamı

II. Yakub Bey 1387-1390, 1402-1411 ve 1413-1428 tarihleri arasında üç defa Germiyanoğulları Beyi oldu. Dedesi Çahşadan Mehmed bin Yakub, annesi Germiyan emirlerinden Mübarizüddin Umur bin Savcı'nın kızı, babası Süleyman Şah, eniştesi I. Bayezid ve kardeşi Devletşah Hatun'dur. Dayısı I. Yakub Bey'in emirlerinden Yakub Bey bin Umur'dur.

Babası Süleyman Şah öldükten sonra 1387'de hükümdarlığa geçen II. Yakub Bey 1390 yılına kadar ülkeyi hiçbir savaşa sokmadan idare etti. Osmanlı Devleti'nin 1389'da Haçlılarla yaptığı I. Kosova Savaşı'na giden Osmanlı padişahı I. Murad'a diğer Anadolu beyleri gibi yardımcı asker gönderdi. Başta Karamanoğulları olmak üzere, I. Murad'ın bu savaşta ölmesinden yararlanmak isteyen diğer Anadolu beyleri gibi Yakub Bey de harekete geçti ve ilk olarak kız kardeşinin çeyizi olarak Osmanlı topraklarına katılan yerleri istilaya başladı. Yıldırım Bayezid Rumeli işini yoluna koyduktan sonra hızla Anadolu'ya geçti. Saruhan, Aydın ve Menteşe taraflarındaki olayları yatıştırdıktan sonra Karamanoğulları'nın üzerine yürüdü.

Haberin Devamı

Eniştesinin iyi niyetlerle gelmediğini anlayan Yakub Bey, Yıldırım Bayezid'i bir takım hediyelerle karşıladı. Ancak Yıldırım onun bu hareketini samimi bulmadı ve kumandanı Hisar Bey ile birlikte tutuklatarak Rumeli'de İpsala Kalesi'ne hapsettiği gibi bütün Germiyan topraklarını da Osmanlı Devleti'ne kattı (1390).

TARİHTE GERMİYANOĞULLARI BEYLİĞİ KİMDİR?

Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir beyliktir. Germiyan adının anlamı Farsçada "sıcak" anlamına gelen germâ sözcüğünden, yine Farsçadaki çoğul üretme takısı -yân ile türetilmiştir. "Ilıcalar" anlamına gelir. Germiyan aşiretinin menşei hakkında çeşitli görüşler vardır.

Haberin Devamı

I. Murat döneminde bazı toprakları (Simav, Emet, Tavşanlı ve çevresi) çeyiz olarak Osmanlılara verildi. Ankara Savaşı’ndan sonra yeniden kurulurken, 1428 yılında II. Yakub Bey memleketini kız kardeşinin torunu II. Murad'a vasiyet ederek vefatını müteakip Germiyanoğulları beyliği, Osmanlılara katıldı

BAKMADAN GEÇME!