Bala Hatun kimdir? Osman Gazi’nin eşi Bala Hatun'un çocukları var mı? İşte, tarihi bilgilerle Bala Hatun'un hayatı

Güncelleme Tarihi:

Bala Hatun kimdir Osman Gazi’nin eşi Bala Hatunun çocukları var mı İşte, tarihi bilgilerle Bala Hatunun hayatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2020 04:37

Kuruluş Osman Bala Hatun'un hayatı dizinin son bölümünde merak konusu oldu. Ünlü Şeyh Edebali'nin kızı Osman Gazi'nin eşi Bala Hatun tarihte Orhan Bey'in annesi Malhun Hatun ile karıştırılıyor. Kuruluş Osman dizinde oyuncu Özge Törer'in hayat verdiği Bala Hatun Alâeddin Paşa'nın annesi kabul edilir. Tarihi bilgilere göre, Alâeddin Ali Bey vezirlik sisteminin kurulmasında rol oynayan kişi olarak görülüyor. Peki, Kuruluş Osman Bala Hatun kimdir ve çocukları var mı? İşte, tarihi bilgilerle Bala Hatun'un hayatıyla ilgili merak edilenler.

Haberin Devamı

Kuruluş Osman Bala Hatun dizinin son bölümünde gündeme geldi. Osman Bey'in Bala Hatun'un çocuğu olmadığı için başka biriyle evlenmeye karar vermesi ekran başındakileri meraklandırdı. Osman Gazi'nin tarihi kaynaklara göre, Malhun Hatun ve  Râbi'a Bala Hâtun olmak üzere iki eşi olmuş ve Alâeddin Ali Bey'in annesi Bala Hatun olarak yer alıyor. 

BALA HATUN KİMDİR?

Tam olarak ne zaman doğduğu bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda yaşamını sürdürmüştür. Osman Bey’in eşi, Şeyh Edebali’nin kızı olan Rabia Bala Hatun, zaman zaman Orhan Bey’in annesi Malhun Hatun ile karıştırılabiliyor. Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi'nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey'in kızı Mal Hatun ile yapmıştır. Osman Gazi, 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile evlenmişti.

Rabia Bala Hatun Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı olan Şeyh Edebali'nin kızı ve Şehzade Alâaddin'in annesiydi. Rabia Bala Hatun'un mezarı, babası Şeyh Edebali'nin Bilecik'te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre, Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir. 1289 yılına doğru Şeyh Edebali’nin kızı Rabî’a Bâlâ Hâtun ile evlenince, nüfuzu ve kudreti arttı. 

Haberin Devamı

ALEADDİN BEY KİMDİR?

Osmanlı kroniklerine göre Osman Gazi'nin ölümünden sonra Orhan Gazi ile birlikte Şehzade Alâeddin'in ismi beylik için konuşulmuş; iki kardeş arasında yapılan görüşme sonunda Şehzade Alâeddin, kendi isteğiyle beylikten feragat etmiştir. Tarihî kaynaklarda alçakgönüllü kişiliği öne çıkarılır.

Bursa'daki tekkesinde derviş hayatı yaşamayı tercih eden Alâeddin Bey'in daha sonra Orhan Bey'in isteği ile bazı bürokratik görevler aldığı ve bazı seferlere katıldığı düşünülür. Kimi kaynaklara göre Alâeddin Bey, vezirlik sisteminin kurulmasına rol oynamış bir kişidir ve Osmanlı'nın ilk veziridir; ayrıca "paşa" ünvanını kullanan ilk hanedan mensubudur. Kaç yaşında ve hangi nedenle öldüğü kesin olarak bilinmez, hayatının son yıllarını Bursa'da Kükürtlü'de bulunan tekkesinde geçirmiş ve öldüğünde Osman Gazi'nin türbesine defnedilmiştir.

BAKMADAN GEÇME!