Teknolojisini yeniledi sağlığın yıldızı oldu

Güncelleme Tarihi:

Teknolojisini yeniledi sağlığın yıldızı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2006 00:00

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı tıp merkezlerinden biri kabul edilen Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, yaklaşık altı yıldır süren yenilenme çalışmalarının sonuna geldi. Dünyada ilk üç arasına giren ameliyathanesi fabrika gibi. Üstelik her gün ameliyata giren 500 civarındaki personelin konforu için her şey düşünülmüş.

Örneğin, Türkiye’nin lezzet duraklarından Zeynel, bu özel bölüm için bir kafeterya bile açmış. Hastanenin, 2007 sonunda tamamlanacak son aşama restorasyonu ve teknolojik yenilenmeyle birlikte, bu iş için harcadığı rakam 180 milyon doları buluyor. Hacettepe Hastaneleri, bu yıl sonunda almaya hazırlandığı JCI (Joint Commission International) sertifikasıyla da, kelimenin tam anlamıyla dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olacak.

YATAK SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri erişkin, çocuk ve onkoloji olmak üzere üç hastaneden oluşuyor. Bu üç hastanede hepsi yüksek standartta toplam bin 250 hasta yatağı var. Yenilemeden önce iki hastanede bin 550 yatak vardı. Ancak, üç-dört-altı kişilik hasta odalarında iyi bir bakım hizmeti vermek zor olduğu için bundan böyle hasta odaları tek veya iki kişilik. Hepsinde banyo-tuvalet, merkezi klima, kablo TV sistemi, buzdolabı var.

KALİTELİ MUTFAK

Hastanenin mutfağı da, kalitesini gösteriyor. 2004’te, mutfaktaki kaliteyi onaylayan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) belgesini alan hastane, böylece gıdaların kontrolündeki başarısını da kanıtlamış oluyor.

TEMİZLİK BİRİNCİ ÖNCELİK

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri’nde 4 bin 500 personel çalışıyor. Ayrıca, tüm hastanelerin temizliğini 24 saat çalışan 900 kişilik bir ekip üstleniyor. Zaten, hastanenin yaptırdığı hasta memnuniyeti anketlerinde en yüksek puanı temizlik alıyor. Hastane için ikinci önemli konu güvenlik. Hastanelerin her köşesi yüksek teknolojili 200 kamera tarafından izleniyor. Yaklaşık 100 güvenlik görevlisi de, deyim yerindeyse hastanede kuş uçurtmuyor.

EN İLERİ TEKNOLOJİ

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri, yapılan bir anlaşmayla Siemens’in dünya üzerindeki Ar-Ge merkezlerinden biri oldu. Bu sayede, hastanelerde en ileri görüntüleme teknolojileri kullanılıyor. Radyoloji bölümünde her gün 4-5 bin işlem yapılıyor. Son zamanlarda teknolojiye yapılan en önemli yatırım ise "Pyxis" isimli ilaç yönetim sistemi. Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen bu sistem, ilacın hastaneye girdiği andan, hastanın kullandığı ana kadar takip edilmesini sağlıyor.

AMELİYATHANE DEĞİL BAŞLI BAŞINA BİR ŞEHİR

Hastanelerin en çarpıcı bölümü ameliyathaneleri. 500 kişinin çalıştığı ve 25 odadan oluşan ameliyathane bölümünde günde ortalama 100 ameliyat yapılıyor. Gerek kullanılan teknoloji, gerek personelin kalitesi ve gerekse yönetim sistemiyle ameliyathane bölümü, alanında, tüm dünyada en üst sıralarda yer alıyor.

HİJYENE VERİLEN ÖNCELİK

Ameliyathane ortamında mikroplara hiç tahammül yok. Son derece katı hijyen kuralları uygulanıyor. Doktorlar ve diğer ameliyathane çalışanları, soyunma odalarında, günlük giysilerinden kurtulup, ameliyathane giysilerini giydikten sonra tek bir kapıdan içeriye giriyor. Ameliyathanedeki malzemeler, hijyeni daha kolay sağlayabilmek için özel seçilmiş. Ayrıca, ameliyathanedeki köşeler ortadan kaldırılmış ve duvarlardaki çıkıntılar yok edilmiş. Böylece temizlik yapılırken, bu girinti ve çıkıntıların arasında bir pislik kalması önlenmiş oluyor.

HER AMELİYATHANEYE AYRI LAVABO

Her ameliyat odasında musluk veya lavaboya el değdirmeden el yıkamak mümkün. Sabunu dizle sıkılıyor, musluk ışığa duyarlı sensorlar yardımıyla açılıyor. El fırçaları otomatik. Tüm ameliyat aletleri için ayrı bir sterilizasyon odası var. Büyük çaplı bir çamaşırhaneyi andıran bu bölümde, aletler, el değmeden, yüksek ısı ve basınç altında dezenfekte ediliyor. Ameliyathane bölümünün havalandırma sistemi, hastaneden bağımsız. Özel imal edilmiş filtreler havadaki partikül sayısını en aza indiriyor.

YEMEK KAFETERYADA

Hemen hemen tüm personel, sabah 8’de ameliyathaneye girip, en az akşam 6’ya kadar kalıyor. Ameliyatların yoğunluğundan dolayı yemek molası bile veremiyorlar. Bu yüzden yemeklerini kafeteryada yiyorlar. Burada salatalardan çorbalara, pasta ve böreklerden hamur işlerine kadar her şeyi rahatlıkla bulabiliyorlar.

MASAJ KOLTUKLARI VE İNTERNET

Hastane çalışanlar için stresten kurtulmanın bir yolu, masaj koltukları. Kafeteryalarda bulunan internet bağlantısı sayesinde, personel gerek internette sörf yapıyor gerek diğer işlerini hallediyor.

AMELİYATLARDAN CANLI YAYIN

Ameliyathanelerden canlı yayın yapılabiliyor. Bu yayın öğrencilere ya da bir konferansa yönlendirilebiliyor. Hatta, ameliyat görüntüleri dünyanın herhangi bir noktasına anında iletilebiliyor. Bu sistemi kullanan bölümlerden biri de patoloji. Yine dünyanın sayılı hastanelerinde olan, "ameliyathanede patoloji laboratuvarı" sayesinde, hastaya anında müdahale yapılabiliyor. Canlı yayın sistemiyle, alınan parça gösterilip, konuyla ilgili uzmanların görüşleri alınabiliyor.

KANLAR ASANSÖRLE GELİYOR

Ameliyathanenin iki kat altında kan bankası var. Ameliyatlar sırasında kan lazım olduğunda, bir hemşire telefonla gerekli bilgileri bankaya ulaştırıyor. Kanlar el değmeden, oda dışına çıkmadan, küçük bir servis asansörü vasıtasıyla ameliyathane ulaştırılıyor. Böylece hijyen zinciri bozulmuyor.

SAYILARLA HACETTEPE

BİR YILDA

 750 bin hasta geliyor

 35-40 hasta yatarak tedavi görüyor

 420 bin radyoloji işlemi yapılıyor

 1 milyon kişi ziyaretçi ağırlanıyor

 375 ton serum kullanılıyor 

30 bin fatura postalanıyor

 120 bin rulo kağıt havlu, 120 bin rulo tuvalet kağıdı, 65 bin litre sıvı el sabunu kullanılıyor

BİR GÜNDE

 11 milyon 500 bin elektronik işlem yapılıyor

Prof. Dr. Uğur Erdener Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü

Bize güveniyorlar


Bir sloganımız var: ’Bu isim hep güven verdi’. Hem çalışanlarımızın hem de hastalarımızın memnuniyetini ölçtük. Hastanelerimize güven oranı yüzde 90’ın üzerinde. Yenileme çalışmalarında binaların dışını neredeyse hiç ellemeden sadece içine müdahale ettik. Üstelik hastanenin çalışmalarını da aksatmadık. Siyasi otoritenin bizi biraz daha rekabetçi bir ortamda çalıştıracağını ümit ediyoruz. Üniversite ve kamu hastanelerinin vergi yükleri ağır. KDV ve kurumlar vergisi mükellefi olalım, ama diğer vergi yükleri kalksın. Örneğin, yüzde 15 hazine ve yüzde 10 araştırma payı ödüyoruz. Ayrıca, satın aldığımız mal ve hizmetlerden dolayı KDV, her türlü harcı, pulu ödüyoruz. Çalışan ücretlerinden gelir vergisi ödüyoruz. 2005’te devlete 67 milyon YTL katma değer üretmişiz. Bu rakam bırakın sağlık sektörünü, özel sektörün büyük kuruluşları arasında da bizi klasmana sokar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!