Tarık Akan'a veda... Sevgi seliyle...

Güncelleme Tarihi:

Tarık Akana veda... Sevgi seliyle...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 23:59

16 Eylül Cuma günü aramızdan ayrılan Tarık Akan, son yolculuğuna sevenlerinin alkışlarıyla uğurlandı. Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Teşvikiye Camisi ve Zuhuratbaba Mezarlığı’nda izdiham vardı. Kalabalık nedeniyle Tarık Akan akşam 19.00’da toprağa verilebildi.

Haberin Devamı

AKCİĞER kanseri nedeniyle 66 yaşında hayatını kaybeden Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Tarık Akan, dün son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camisi’ndeki cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Kalabalık, cami avlusuna sığmadı. Camiye çıkan yollarda da insan seli vardı.

YEŞİLÇAM AĞLADI
Cenazeye Yeşilçam’dan da çok sayıda isim katıldı. Akan’ın Türk bayrağına sarılı tabutu başında çocukları Barış, Yaşar Özgür ve Özlem vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, milletvekilleri Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko da cenazede ön saflarda yerini aldı.

HEP BİRLİKTE ALKIŞLARLA: HELAL OLSUN!
Tarık Akan’ın ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazında imam cemaatten helallik istedi. Kalabalık, hep bir ağızdan alkışlar eşliğinde “Helal olsun” diye bağırdı. Akan’ın naaşı, alkışlar eşliğinde camiden çıkarıldı. Sanatçı, Bakırköy’deki Zuhuratbaba Mezarlığı’na defnedilirken de izdiham devam etti. Cenaze töreni öncesinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir veda töreni düzenlendi.

Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Babamı her kesimden, her yöreden insan sevdi. Babam, Türkiye insanının dertlerini ve sevinçlerini filmlerine aktardı. Attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Biz babamı kaybetmedik, kazandık. Türkiye Tarık Akan’ı kazandı. Benim güzel babam, sevgiyle sonsuzluğa... Seni çok seviyoruz.”

Tarık Akana veda... Sevgi seliyle...

Zeki İrfanoğlu

ATATÜRK GİTTİ Mİ
Tarık Akan’ın 52 yıllık arkadaşı ‘Kozalak Zeki’ lakaplı Zeki İrfanoğlu, gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, “Ölmeden bir süre önce bir yerde otururken, ‘Bu kadar maddi gücümüz var, Amerika’ya neden gitmiyoruz dedim. ‘Atatürk gitti mi, ben niye gideyim?’ dedi. Tarık, benim 52 yıllık arkadaşımdı. Siz Tarık Akan’ı kaybettiniz, ben canımın yarısını kaybettim’ açıklamasını yaptı.

O SADECE YAKIŞIKLI BİR OYUNCU DEĞİLDİ
Tören öncesinde muhabirlerin sorularını yanıtlayan Rutkay Aziz de yakın dostu Tarık Akan için “O sadece yakışıklı bir oyuncu değil, 25 yıldır barıştan, demokrasiden yana olan, bunlara katkı sağlamış bir insandır. Tarık’tan sonra fakirleştik. Işıklar içinde yatsın. Onu çok özleyeceğiz” dedi.

Tarık Akana veda... Sevgi seliyle...

Yasemin Erkut

KIRGIN DEĞİLDİK
Tarık Akan için düzenlenen törenlere 1986’da evlenip 1988’de boşandığı, üç çocuğunun annesi Yasemin Erkut da katıldı. Taziyeleri kabul eden Erkut, Akan’la görüşmediği iddiasına yanıt verdi: “Biz her zaman görüştük. Bir kırgınlığımız yoktu. Hastanede de beraberdik. Vasiyet gibi özel bir şey söylemedi bana ama çocukları çok güzel yetiştirdiğimi söyleyip teşekkür etti. Bu beni mutlu etti. Kırgın değilim. Bilakis ben onu her zaman çok sevdim. Çocuklar benimle büyüdüler ama babalarıyla da her zaman beraber oldular. Taziye günü Acun Hanım’ın evine gittik. Onunla kötü bir şeyimiz asla olmadı. Zaten biz beraber karar vermiştik Tarık’la boşanmaya.” 

BAZILARI TOPRAĞA GÖMÜLÜR BAZILARI HALKIN KALBİNE
Zülfü Livaneli, yaşadığı üzüntüyü şu sözlerle dile getirdi: “40 yıllık arkadaşım, dostum, çalışma arkadaşımı kaybettim. Onun başrol oynadığı filmlerin müziklerini yapmıştım. Onun dışında birçok eylemde birlikte bulunduk. Tarık bir can arkadaştı. Okulunun adı Taş Mektep’ti ama o yufka yürekli bir insandı. Türkiye’nin en zengin, en tanınmış, en yakışıklı adamı olabilme imkanı varken tüm bunları elinin tersiyle itti, hakiki sanat yoluna girdi. Bunu herkes yapamaz. Bazıları toprağa gömülür, bazıları halkın kalbine.”

Tarık Akana veda... Sevgi seliyle...


TÖRENDEN NOTLAR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarık Akan’ın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı diledi.

Leman Sam, “Ben ölüme soğukkanlı bakan bir insanım, ilk defa bu denli boşluk hissediyorum” dedi.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki veda töreninin sunuculuğunu üstlenen Orhan Aydın, dikkat çekici bir açıklama yaptı. Tören için önce Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve İstanbul Kongre Merkezi’ne başvuruda bulunduklarını belirten Aydın, bu merkezlerden birinin tadilatta olması nedeniyle başvurularının kabul edilmediğini, diğeri için de izin alamadıklarını söyledi.

Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Tarık İçin” adlı belgeselle başlayan törende Tarık Akan’ın kurduğu Taş Mektep’in öğrencileri mini bir konser verdi. Ardından Fazıl Say, piyanosunun başına geçip usta oyuncu için yaptığı beste ile sevdiği eserleri çaldı. Genco Erkal da sahnede Nâzım Hikmet Oratoryosu’nu seslendirdi. Erkal’a Say ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı korosu eşlik etti. Koro, son olarak “Yiğidim Aslanım”ı seslendirdi.

Halkevleri, tören sonrası Maçka Parkı’nda ellerinde “Emekten, özgürlükten, laiklikten yana hoşçakal Tarık Akan” yazılı pankartla yürüyüş yaptı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yaptığı yazılı açıklamada 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ‘en iyi erkek oyuncu’ ödülünün Tarık Akan anısına verileceğini belirtti.

BAKMADAN GEÇME!