Taksim bayrama Balık Ayhan ile girecek

Güncelleme Tarihi:

Taksim bayrama Balık Ayhan ile girecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 00:00

İstanbul Taksim Gezi Parkı’ndaki ramazan etkinlikleri diğer bölgelerde düzenlenenlerden farklı. Dekorasyon daha girişte insanı çekiyor. Stantlarda satılan yöresel ürünler şaşırtıcı derecede çeşitli. Müzik programı da dolu. Sadece tasavvuf müziğine değil, ilüzyon, tiyatro, meddah gösterileri ve etnik müziğe de bolca yer veriliyor. Sanat etkinliklerinin organizasyonunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı da rol almış. Bu akşam Erol Günaydın-Rasim Öztekin meddah gösterisi, bayramda ise Balık Ayhan konseri var.

Taksim Gezi’de sokak dekoruyla kurulmuş stantlar daha ilk bakışta özeniyle dikkat çekiyor. Fenerleri andıran sokak lambaları, ahşap kafes dekorları, girintili çıkıntılı sokakları ve aralara serpiştirilen çakıl taşlarıyla küçük ama sıcak bir yer oluşturulmuş. Her standın başında el yazmasıyla kumaşa yazılmış açıklamalar bir arada görme ihtimaliniz az olan birçok ürünü işaret ediyor. Stantların yanında gözleme, lokma tatlısı gibi yiyecekleri satan kafeteryalar da var. İftardan sonra buralarda da fasıllar oluyor.

Stantlarda bu tür yerlerde görmeye alışık olduğunuz takıcılar ve gözlemecilerin yanısıra şaşırtıcı el sanatları da sergileniyor. Bunun nedeni stantların aslında ramazandan önce yapılan Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali için kurulmuş olması. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’nin ortaklaşa düzenledikleri bu festival bu yıl biraz geliştirilerek Altın Eller Geleneksel El Sanatları ve Yerel Tatlar Festivali’ne dönüştürüldü. 27 Ağustos’ta kurulan stantların ramazan boyunca da kullanılmasına karar verildi. Bu festival sayesinde Gezi Parkı’nda görülecek şeylerin sayısı da arttı.

UŞAK’TAN TARHANA ANTEP’TEN YEMENİ

Uzaklardan gelenlerin sayısı çok. Gaziantep’ten gelen yemenici (el işi deri çarık benzeri ayakkabı), Uşak’tan tarhanacı, Kahramanmaraş’tan bakır işlemecisi bunlardan birkaçı. Ahşap işçiliği, bastonculuk, geleneksel giysili bebek yapımcılığı, bıçakçılık, cam işçiliği, çömlekçilik, dericilik, dokumacılık, gümüşçülük, kaşıkçılık, minyatür alet yapımcılığı, müzik aletleri yapımcılığı, saraçlık, sedefkárlık, semercilik, sepetçilik, seramik-çini işçiliği, teship, hat, minyatür, ebru, yazmacılık gibi el sanatlarından örnekler yapım teknikleriyle sergileniyor ve satılıyor. Ayrıca ziyaretçiler Mevlevi tatlısı, Kars peyniri, Uşak tarhanası, Maraş dondurması, pestil, fındık ve dut kurusunun karıştırılmasıyla oluşturulan dövmeç ve badem şekeri gibi lezzetleri tadabiliyor.

TİYATRO VE MÜZİK İÇ İÇE

Müzik ve eğlenceye gelince... Beyoğlu Belediyesi’nin 150’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) desteğiyle, dolu bir program hazırlamış. Ramazanın ilk günü İstiklal Caddesi’nde yürüyüş bandosu ile başlayan şenlikler her cuma ve cumartesi 21’de canlı müzikle sürüyor. Bu akşam saat 21’de Meddah: Erol Günaydın ve Rasim Öztekin’in ardından Üç Deniz Topluluğu İstanbul Şarkıları ile sahne alacak. 6 Ekim Cumartesi günü ise Semaver Kumpanya’nın tiyatro gösterisini Ahırkapı Roman Orkestrası’nın müziği izliyor. Etkinlikler bayramda da sürecek. Bayramın birinci günü olan 12 Ekim Cuma akşamı saat 21’de festival bandosu ve Kolektif’in Balkan müzikleri, 13 Ekim Cumartesi aynı saatte de Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği, Karina Cherez’in kukla tasarımını yaptığı Semaver Kumpanya’nın Nasreddin Hoca kukla gösterisi var. Ardından Balık Ayhan’ın Roman müziği izleyicileri eğlendirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!