Tablo ya da heykel değil radyatör

Güncelleme Tarihi:

Tablo ya da heykel değil radyatör
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2005 00:00

19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında merkezi ısıtma sistemiyle ilk tanıştığımızda, dönemin modern yapılarını oymalı döküm radyatörler süslüyordu. Zamanla onların yerini alüminyum dilimler ve panel radyatörler aldı. Son yıllarda ise modanın çizgilerine uygun dekoratif radyatörler ön plana çıktı. Seçenek çok. İster tablo gibi bir radyatörle şenlendirin evinizi, ister altın kaplatın.

Peki, radyatörünüzü, portmanto niyetine kullanmaya ne dersiniz? Yaşadığımız ve çalıştığımız mekanlarda kullandığımız eşyalar teknolojinin baş döndürücü hızıyla modernleşirken, dekoratif unsurların önemi de her geçen gün artıyor. Isıtma sistemlerinin belkemiği olan radyatörler de son yıllarda dekorasyondan payını alanlardan. Daha az yer tutan, ince görünüşlü panel radyatörlerle başlayan dekoratif akım, artık dur durak bilmiyor. Portmanto şeklinde dizayn edilen, tablo niyetine kullanılabilen ya da bir heykel izlenimi veren radyatörler hayal değil, gerçek. Artık, evinizi dekore ederken ısıtma sisteminizin renk ve modelini de ortama uydurmak için düşünmek zorundasınız. Ya da şöyle diyelim, zevkinize ve dekorasyonunuza uygun bir radyatör mutlaka var.

RESİMLİ, VİTRAYLI ALTIN KAPLAMA RADYATÖRLER

Piyasaya 1985 yılında giren Isıtes, istediğiniz resmi radyatörünüzün üzerine basıyor. Resimli bir radyatör istiyorsanız ve elinizde bir resim yoksa, firmanın sahibi Hayri Çalışkan’ın çektiği 40 bine yakın fotoğrafın bulunduğu arşivden yararlanabilirsiniz. Ancak Çalışkan, müşterinin, radyatörünün üzerinde poster olacak resmin telif haklarına ilişkin sorumluluğu üstlenmesini istiyor.

Düze yakın zemini olan radyatörlere ültraviyole inkjet teknolojisiyle basılan posterler 10 yıl baskı garantili. 150 santimetre genişlikten 6 metre uzunluğa kadar varan boyutlara uygulama yapılabiliyor ama şimdiye kadar 6 metrelik radyatör pek görülmüş değil.

Poster radyatörlerin fiyatı radyatörün modeline ve büyüklüğüne göre 300-8 bin YTL arasında değişiyor.

İngiliz tarzı klasik dekorasyonu tercih edenler, yatak başını da andıran ‘elegants’ tiplerini tercih ediyorlar. Pirinçten üretilen bu radyatörleri altın kaplatmak da mümkün. Eğer tercihiniz bu ise fiyat 750 YTL’den başlıyor.

Ayrıca, radyatörlerinizi vitray, ayna ya da istediğiniz metallerle süslemeniz de mümkün. Boyut ve görsellik tamamen size ait. Radyatörlerin metresi 140 YTL’den başlıyor, vitrayın metrekaresi ise 300 YTL. Fiyat sizin istediğiniz kombinasyona göre belirleniyor.

SALONA DENİZ MANZARALI ÇOCUĞUN ODASINA BALIKLI

Demirdöküm bu sezona üzerinde on farklı çeşit tablo olan radyatörle girdi. Firma için grafiker ekibin çizdiği 60’a yakın desen arasından seçilenler, şimdi müşterilerin evlerini süslüyor. Çocuğunuzun odası için balıklı bir radyatör, salonunuz için deniz manzarası, oğlunuza eski model bir otomobil seçebilirsiniz. Güz yaprakları ya da grafik desenler de seçeneklerinizin arasında.

Paslanmayı önleyen boya kullanılan radyatörler on yıl, üzerindeki resimler ise üç yıl garantili. Resminiz eğer solmaya başlarsa onarılması mümkün. Firma, önümüzdeki dönemde grafik çeşitlerini artırmayı planlıyor. Dekorasyon ya da mobilya firmasıyla anlaşıp, konseptli mekanlar için özel üretim yapmayı da düşünüyorlar. 60, 80, 100, 120 ve 140 santimetre boylarında üretilen desenli radyatörlerin metre fiyatı, KDV hariç 165 YTL.

RAF ŞEKLİNDE RADYATÖR BİLE VAR

Banyonuzda ya da yatak odasında aynalı bir radyatöre ne dersiniz? Bir yandan ısınıp, bir yandan kendinizi izleyebildiğiniz radyatörler, dekoratif olarak da mekanla rahat uyum sağlıyor. Sektöre 2000 yılında giren Hammam Design tarafından üretilen çelik radyatörün boyutları 77,5x141 santimetre. Kırmızıdan yeşile, siyahtan beyaza 300’ü aşkın renk arasında seçim yapmanız mümkün. Hammam’ın bakıldığında sehpa gibi duran ve havluluk olarak da kullanılabilen çelik radyatörleri de var. Hammam, ürettiği paslanmaz çelik radyatörlerde özellikle modern dekorasyon sevenlere hitap ediyor. Duvara asılı bir sanat eserine benzeyen radyatörlerin fiyatları 80-150 euro arasında.

BANYOLARA ÖZEL

Radyatör denildiğinde banyoların özel bir yeri var. Havlupan olarak da adlandırılan boru tipi radyatörler banyolarda en çok tercih edilenler. Önceleri sadece havluların kurutulması amacıyla kullanılan bu tiplerde de son zamanlarda yenilikler var. Hemen lavabonun yanında duran klasik havlulukları artık radyatör olarak görmek mümkün mesela. Üstelik banyonuza uygun rengi seçme şansınız da var. Bu tür havluluklar klasikten moderne, birçok farklı modelde üretiliyor. Hatta banyonuzda, klozetle küvetin bulunduğu bölümleri dekoratif boru tipi duvar boyu radyatörler ile ayırmanız bile mümkün.

RADYATÖRÜME PALTO ASTIM

Son zamanların en çok ilgi uyandıran radyatör tiplerinden biri ise portmanto şeklinde olanlar. Ceketinizi giydiğinizde, sıcacık olmasını istiyorsanız, bunlar ideal. Üreten şirkete göre değişik tipleri var. Bazılarının radyatör olduğunu anlamak mümkün bile değil. Klasiği de var, moderni de...

Portmanto radyatörlerin üretiminde ısıya dayanıklı, kırılmaz aynalar kullanılabildiği gibi, düşük ısı ve yalıtımlı olanları da var

İşte Elle Decor tasarım ödüllerini kazananlar

Elle Decor 4. Uluslararası Tasarım Ödülleri (EDIDA) sahiplerini buldu. Ödüle değer bulunan tasarımcılar ve ürünleri uluslararası platformda Türkiye’yi temsil edecek. Uluslararası arenada yirmi ülke finalistleri arasından birinci seçilecekler ise Milano Tasarım Haftası’nda açıklanacak ve yirmi ülkede yayınlanan Elle Decor’un tüm edisyonları tarafından Nisan-Mayıs aylarında duyurulacak.

Yılın Tasarımcısı ödülünü İnci Mutlu, Vitra, Tuna Ev, Nurus ve Hisar için yaptığı tasarımlarla kazanırken, Genç Yetenek ödülünü Seçil Uğur ‘X Sofa’sıyla aldı.

Diğer kategoriler ve kazananlar: * Aziz Sarıyer ‘Igloo’ raf sistemi (mobilya) * İnci Mutlu ‘Soft Cube’ (banyo) * Can Yalman, ‘Pic Nic’ (mutfak) * Defne Koz, ‘İznik Çinileri’ (duvar kaplaması) * Karim Rashid, ‘Kari-ari-arim-rim’ (masa üstü tasarımı) * Step Tasarım Ekibi ‘Argilia’ (zemin tasarımı) * Murat Tamgüç-İnci Özman-Melis Kurultay’ın ‘Denizanası’ lambası (aydınlatma) * Persan Tasarım Ekibi, ‘Pop Osmanlı’ (kumaş) * Aziz Sarıyer,’Bulk’ (yatak odası)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!