Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldığı hem üretimini yaptığı arp ile dünyayı geziyor

Güncelleme Tarihi:

Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldığı hem üretimini yaptığı arp ile dünyayı geziyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2023 16:46

Türkiye'de ilk kez yerli arp üreterek dikkati çeken  Zeynep Öykü, "Arp üretmek her zaman için büyük bir hayaldi. Şu an yaptığım şey büyü gibi geliyor bana." dedi.

Haberin Devamı

Öykü, erken dönem barok müziğiyle ilgilendiğini belirterek, "900'lü yıllarda başlayıp 1600'lerde noktalanan, bir klasik müzisyenin genelde elini sürmediği bir dönemle ilgileniyorum." şeklinde konuştu.

"Yeter, artık biz üretelim dedim"

Yerli arp üretmeye başlamasının nedenlerine değinen sanatçı, şunları aktardı:

"Çok fazla talep var ve ülkede bu taleplere yetişecek kadar arp yok. Çoğu kez bizden ders almak isteyen ama arp bulamayan öğrencilere rastladık. Daha sonra bu sıkıntılar birike birike, 'Yeter, artık biz üretelim.' dedim. Üretime başladığımız zaman, elimde arp kalmamaya başladı. Hatta öyle ki örnek olarak göstereceğim bir arpa bile talip oldular. Daha sonra yavaş yavaş yurt dışına da açılmaya başladık."

 Zeynep Öykü, barok türü arpların ustalarının dünyada çok az olduğuna vurgu yaparak, "Arp eğitimimi ABD'li müzisyen Howard Bryan'dan aldım. Onun ölçüleriyle ve uzun yıllar biriktirdiği bilgileri kullanarak arp üretmeye başladım." dedi.

Haberin Devamı

Yerli arpın üzerindeki işlemeleri de kendisinin yaptığını belirten Öykü, markadaki Anadolu vurgusunu şekle yansıtabilmek için arplarını Türk motifleriyle süslediğini söyledi.

Müzisyen Öykü, yerli arpın diğer aksamlarını da kendi atölyesinde üretmek istediğini kaydederek, "Ağaç olarak genellikle ceviz ağacını kullanıyoruz. Arpların metal aksamını da kendimiz üretiyoruz. Sadece tellerini ABD'den alıyorum. Onları da artık, tel üretimi yapan bir fabrikayla iş birliği içine girerek kendim üretmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Müzisyen Zeynep Öykü, hem çaldığı hem üretimini yaptığı arp ile dünyayı geziyor


"Ürettiğimiz küçük arptan büyük arp kadar ses çıkıyor"

Yurt dışı konserlerinde Anatolian Harps'ın beklenenin çok üstünde beğeni aldığını vurgulayan Öykü, şu bilgileri verdi:

"İlk yaptığımız arpı ABD'ye sattık. ABD'den Türkiye'ye gelen Amber James isimli bir arpist beni buldu. Arp yaptığımı öğrenince, benden Anadolu motifli bir arp yapmamı istedi. Kendisine çini motifleriyle bir arp yaptık. Daha sonra bir konser için Japon bir arp sanatçısı gelmişti. Arplarımızı denemek istedi ve şok geçirdi, küçük arptan nasıl bu kadar gür ses çıktığını görünce. Çünkü bizim ürettiğimiz küçük arptan da büyük arp kadar ses çıkıyor. Bu da benim ustam Bryan'ın ölçüleri sayesinde oldu. Onun dışında Güney Afrika'da çok fazla arp çalan var. Orada büyük bir arp mağazası var ve arp festivali yapılıyor her yıl. Onlara örnek bir arp götürdüm ve orada 2 konser yaptık. O arp de çok beğenildi."

Haberin Devamı

Zeynep Öykü, yerli arp üretimini Bilecik Gölpazarı'ndaki atölyesinde sürdürdüğünü ve atölyenin tadilatı bittikten sonra seri üretime geçmeyi planladığını kaydetti.

"Hedefimiz Asya pazarına girmek"

Yurt içi ve yurt dışında Anatolian Harps için ciddi talep olduğunun altını çizen Öykü, "İsrail, Afrika, Japonya ve ABD'ye arp sattık şimdiye kadar. Asya'da arp üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. Onun dışında Suudi Arabistan ve Azerbaycan'da da pazar var. Hedefimiz Asya pazarına da girmek." dedi.

Öykü, yerli arp üretimine öncülük etmesine ilişkin de şunları söyledi;:

"Arp üretmek her zaman için büyük bir hayaldi, özellikle ustam Howard Bryan ile tanıştığımdan beri. Şu an yaptığım şey büyü gibi geliyor bana. Bir şey yapıyoruz, yoruluyoruz, uğraşıyoruz ve sonunda sanki ağaca can veriyoruz. Sonunda ortaya çıkan, uzun yıllar insanları mutlu eden bir enstrüman oluyor."

Haberin Devamı

Yerli arpla NewYork'da konser verecek
Konserlerini Türk üretimi arp ile veriyor olmaktan gurur duyduğunu kaydeden Öykü, 17 Haziran'da New York'ta vereceği konserde de Anatolian Harps'ı tanıtacağını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!