Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik

Güncelleme Tarihi:

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2017 13:58

Fonksiyonellik ev dekorasyonunda, hatta zaman zaman mimaride bile geri plana atılan, estetiğin gölgesinde kalan bir özelliktir. Oysa bir şeyin var olmasının temel sebebi bir fonksiyonu olmasıdır aslında. Yani herhangi bir şeyden temel fonksiyonunu çıkarırsanız geriye ne kadar estetik olursa olsun “işe yaramaz” bir şey kalacaktır. Fonksiyonelliği ikinci plana itmenin de bundan çok farkı yoktur. Özellikle ev dekorasyonunda fonksiyonellik hayati önemdedir. Yalnızca estetik ve şıklık odaklı bir dekorasyon belki bir süre için gözünüze hoş görünebilir ve sizi tatmin edebilir. Ancak çok geçmeden içinde yaşadığınız evin güzellikten önce işlevselliğe ihtiyacı olduğunu hatırlayacaksınız. Çünkü fonksiyonelliği geri plana iten bir tasarım, er geç size sıkıntı çıkaracak ve yaşam kalitenizi düşürecektir. Bununla birlikte fonksiyonellik ve estetik birbiriyle çelişen, birinin çokluğu diğerinin azlığını gerektiren kavramlar değildir. Bilakis, ikisinin bir arada düşünülmesi ve bu şekilde uygulanma gayreti her zaman için ikisini de daha güçlü ve sağlam hale getirecektir.

Haberin Devamı

Evinizin en küçük bir boşluğu bile gereklidir

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Kaynak: Held Schreinerei

Modern hayat, özellikle de büyük şehirlerde son derece hızlı bir şekilde yaşanıyor. Bu sürat beraberinde bir yoğunluğu ve nihayetinde nüfus yoğunluğunu da getiriyor. Kent merkezlerinde yoğunlaşan nüfus da yeni nesil konutların metrekare maliyetlerinin yükselmesine, dolayısıyla ortalama konut büyüklüğünün de giderek düşmesine yol açıyor. Bugün artık pek çok kişi stüdyo tabir edilen son derece küçük dairelerde yaşıyor. Şehir hayatının bizi sevk ettiği bu durumda ise evlerimizde en küçük ölü alanlara bile tahammülümüz kalmadı doğal olarak. Bu yüzden tasarım hatalarından kaynaklanan boşlukları değerlendirmek, bu alanlara bir fonksiyon kazandırmak gerekiyor. Bunu nasıl yapabileceğinizi merak ediyorsanız, bu fotoğraftaki örnek aslında gayet açıklayıcı. Merdiven altında kalan geniş boş alan özel tasarlanmış çekmece ve dolaplarla adeta bir gardrop büyüklüğünde dev bir depolama alanı olarak değerlendirilmiş.

Haberin Devamı

Az alanda çok fonksiyon

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Kaynak: IR Arquitectura

Fonksiyonelliği ve pratikliği temel amaç edinerek yola çıkan tasarımlar da son dönemde sıkça karşımıza çıkıyor. Yine hacim yetersizliğinden kaynağını alan bu türden tasarımlar aynı zamanda çok ciddi estetik bir değer de taşıyabiliyor. Neredeyse bir yatak odasından daha küçük bir alanda yapılmış bu karmaşık konstrüksiyon, çok az bir hacime neredeyse bir evin bütün ihtiyaçlarını sığdırmayı başarmış. Ciddi bir depolama alanı sunarak mekânın dağılmasını önlemesi de dikkat çekici bir artı olarak ön plana çıkıyor.

Basit ve akılcı çözümler

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Kaynak: Rachele Biancalani Studio

Haberin Devamı

Her ne kadar sarayları andıran görkemli ve gösterişli dekorasyonların her dönemde kendine özel bir alıcı kitlesi olsa da, tarihin bu dönemi hiç şüphesiz minimalizmin en parlak çağı olarak anılacak ileriki yıllarda. Modern insanın gösterişle ve süsle kaybeceği vakit artık çok daraldı. Bu yüzden gerek tekil eşyalar gerekse de bütünsel dekorasyonlar için temel kavram fonksiyonellik. Her şey üzerine düşeni en basit ve en kestirme yoldan yapabilmeli. Bu basit ve akılcı çözümler bir araya geldiklerinde ise kendilerine has bir estetik, özgün bir şıklık ortaya koyuyorlar.

Hem fonksiyonel hem şık bir tasarım nasıl olmalı?

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Kaynak: Penintdesign İç Mimarlık

Haberin Devamı

Başta da söylediğimiz gibi fonksiyonellik ve şıklık birbirini reddeden, biri azalınca diğeri çoğalan kavramlar değiller. Bilakis, en güzel tasarımlar bu ikisini bir arada düşünerek yapılan tasarımlardır. Bu örnekte görülen göz alıcı banyo buna çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Derin lavabosu, dikey aynası, açık banyo dolabı ve tüm bunların yerleşimiyle son derece fonksiyonel bir ortam sunarken, iddialı ahşap kullanımı, sıradışı aydınlatmaları ve renk tercihleri ile de şıklıktan kesinlikle ödün vermiyor.

Kalıpların dışından düşünün

Ev dekorasyonlarında fonksiyonellik
Kaynak: Alım Mobilya

İşlevsellikte çizgi üstü bir noktaya ulaşmak istiyorsanız, ezberlerinizi bozmalı ve kalıpların dışından düşünmelisiniz. İki yataklı basit bir genç odasında nasıl fazladan yer açabilirsiniz? Ranza konseptiyle yatakların üzerine adeta kaçak bir kat çıkarak bunu başaran örneğimiz kalıpların dışına çıkma konusunda gerçekten çıtayı yükseğe koyuyor.

Haberin Devamı

homify.com.tr tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!