Chris de Burgh: Türkiye bana cesaret verdi

Güncelleme Tarihi:

Chris de Burgh: Türkiye bana cesaret verdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 10:22

Aşk şarkılarının unutulmaz bestecisi Chris de Burgh, yarın akşam Vigor Sanat organizasyonuyla (ICEC) Lütfi Kırdar Anadolu Oditoryum’da sahneye çıkacak. Gecede Burgh, Şevval Sam ile de düet yapacak. Usta sanatçıyla konser öncesinde Türkiye ve müzikal hayatı hakkında konuştuk.

Haberin Devamı

◊ Müzik kariyerinizde neredeyse 50 yılı geride bırakacaksınız. Kariyer yolculuğunuz için neler hissediyorsunuz?

- Gelecek yıl kariyerimde 50. yılı geride bırakmış olacağım. İnanılmaz. Evimde hiç müzik yoktu, ailem de müzikle ilgili değildi. Müzik endüstrisine girmem kesinlikle beklenmiyordu. Hiçbirimiz bu konuda hiçbir şey bilmiyorduk. Babam albaydı. Akrabalarımın çoğu ordu mensubuydu. Eğlence sektörüne girme fikrim kesinlikle hoş karşılanmadı. Ama bunu hayal ettim. 12 yaşımdayken ailem, büyükbabamın satın aldığı yıkık dökük eski bir şatoya taşındı. Aynı zamanda bir çiftlik işletiyorduk.
2-3 yıl sonra burayı yazın misafirlerin geldiği küçük bir otele dönüştürdük. İşte o zaman şovmen olmayı öğrendim. Çünkü akşamları yapacak bir şey yoktu ve misafirleri gitarımla şarkılar söyleyerek eğlendiriyordum. Profesyonel bir konser sahnesine çıkmadan önce yüzlerce oturma odası konseri vermiştim. 10 veya 12 kişiye performans sergilemek, 120 bin kişiye performans sergilemekten çok daha zor. Geriye dönüp baktığımda, yaptığım işi beğenecek, umut ve cesaret verecek bir yer aradığım ilk yılları görebiliyorum.

Haberin Devamı

GELECEK YIL ‘50’ ADLI ALBÜMÜM ÇIKACAK

◊ Turnede olmak nasıl bir his?

- Turnede olmayı seviyorum. Dünyanın 130 ülkesinde olağanüstü bir performans sergiledim. Arjantin’de doğduğum, Afrika’da büyüdüğüm, İngiltere ve İrlanda’da yaşadığım için müzik zevklerinin dünyanın her yerinde değiştiğini keşfettim.

◊ Sırada yeni bir albüm var mı?

- Şu anda elimde, Almanya’da Dennis Martin’le birlikte yazdığım “Robin Hood” adında bir müzikal var. Şu ana kadar Almanya’da 200 bin kişi tarafından izlendi. Gelecek ay Münih’te sahne alacak. Ayrıca İsviçreli gospel şarkıcılarıyla da şarkılar kaydettim. Noel’de albüm çıkacak. Gelecek yıl tüm albümlerimden seçmeler ve birkaç yeni şarkıdan oluşan ‘50’ adlı bir çalışma hazırlayacağız.

Konser için harika bir şehir

◊ Ülkemizde sevilen sanatçılardan birisiniz. Daha önce burada sahne aldınız, aklınızda neler kaldı?

- Türkiye, bana müzikte bir kariyer inşa etme cesaretini veren ilk ülkelerden biri. Çünkü ‘Sailor’, ‘The Traveller’ gibi şarkılarımı sevdiler. Bana iyi bir şeyler yaptığıma dair büyük bir inanç ve umut verdiler. Türkiye’de ilk kez sahneye çıktığımda orada gerçekten önemli hayranların olduğunu fark ettim. Konser yapmak için harika bir yer.

◊ İstanbul ve Türkiye hakkında ne söyleyebilirsiniz?

- Çok canlı ve çok heyecan verici bir şehir. Orada birçok kez performans sergiledim ve oraya bayılıyorum. Bu yüzden oraya geri dönmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. İnsanlar sık sık “Neden emekli olmuyorsun?” diyorlar. Ben de diyorum ki, neden? Ve sesim hâlâ iyi durumda. Bu yıl zaten grubumla altı haftalık bir Kanada turu yaptım. Bir ay Avrupa’daydım. Solo performans sergilemekten gerçekten keyif alıyorum ve sanırım İstanbul’da en son sahneye çıktığımda, neredeyse 4 bin kişi izlemeye geldi. Bu yüzden gerçekten insanların yine gelip büyüdükleri şarkıları dinleyeceklerini umuyorum.

◊ Türk hayranlarınızla aranız nasıl?

- Hayranlarla olan ilişkim bir aşk ilişkisi gibi görünüyor. Birkaç yıl önce. Arkadaşlarımla Ege’de tatil yaptım, Türkiye’deki tatil köyleri, köyler ve limanlarda mola verdim. Olağanüstü bir tarihe sahip, olağanüstü bir ülke. Mesela Atatürk çok saygı duyulan bir insan her yerde.

Haberin Devamı

ŞEVVAL SAM İLE DÜETİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

◊ Şevval Sam ile konserde aynı sahneyi paylaşacaksınız. ‘Lady in Red’i birlikte söyleyeceksiniz. Bu düet fikri nasıl ortaya çıktı?

- 2 ya da 3 hafta önce bana bunu yapmam istenmişti. Şevval Sam’ın sizin en büyük ve en popüler şarkıcı aktrislerinizden biri olduğunu biliyorum.
Bu düeti dört gözle bekliyorum. ‘Lady in Red’i birlikte söyleyeceğiz. Ama eğer isterse Şevval Sam’ın sahnemde kendi dilinde Türkçe şarkı söylemesini de isterim.
Müziğiniz çok karmaşık. Aynı zamanda da çok etkileyici. Bu tür müziği seviyorum. Mesela bu yüzden Şili ve doğduğum yer olan Arjantin’den de lokal müziğe dair plaklar topluyorum. Halkın etnik müziği, gerçek olandır. İşte bu yüzden Türk müziğini de çok seviyorum.

◊ Hayranlarınız nasıl bir gösteri ile karşılaşacaklar?

- Samimi bir konser olacak. Hikayeler anlatacağım. Hayranlarımla konuşacağım. İnsanlarla tanışmayı seviyorum ve sanırım sahnede en iyi aşk şarkılarından bazılarını söyleyen gerçek beni görecekler.
Belki de okuyucularınıza hangi şarkımı sevdiklerini sorarsınız 2 veya 3 istek verebilirler. Bana istek şarkılarını söyleyebilirsiniz çünkü yarın karşınızda olacağım. Türkiye’de sahne almayı gerçekten sabırsızlıkla bekliyorum.

BAKMADAN GEÇME!