Son sonbaharın ilkleri

Güncelleme Tarihi:

Son sonbaharın ilkleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sonbahara beş kala yeni sezon giysileri de boy göstermeye başladı.

Yüzyılın son sonbaharına çok az kaldı. Modada her yeni sezon gibi, bu sezon da kimbilir ne trendlere gebe. Tasarımcılar yeni sezona ilişkin görüşlerini özetleyerek mayalarını çaldı. İşte uç veren trendlerden bazıları: Deri, kürk, yapay kürk, renk-doku zenginliği. En yeni trend ise yamalı görünüm.

Sonbaharı yazdan çok severim. Çünkü bu mevsim tam kente göre. Yazın hemen hemen tümünü sıcaktan pelteleşerek kentte geçiriyor olmam, benim için bir tür yaz uykusu demek. Sonbaharsa bir başlangıç. Harekete, hayata, yeniye, modaya. Modada yıl dönümlerinin sonbahar-kış sezonu ile başladığını düşünüyorum. Bir tür kabuk değiştirme dönemi...

Yüzyılın son sonbaharna girerken tasarımcılar da ‘‘yeni’’lerini sergiliyor. Boy gösteren giysi ve aksesuvarlara bakıldığında yeni trendleri görebiliyoruz. Minimalizm biraz tatile çıkmış gibi. Tabii Calvin Klein, Donna Karan ve Jill Sander için maksimalizm her zaman deplasmanda ama, en önce dramatik görünüm, yani maksimalizm yanlıları konuştu. Ünlü moda dergisi Vogue'un Amerikan baskısında ünlü tasarımcılar yeni sezonla ilgili görüşlerini anlattılar. Kısa ve öz. Galiba yeni sezonda vitrinler tam bir festival havası sergileyecek. Çünkü renk, malzeme, doku zenginliği ve çeşitlilik bir arada.

Renklerden kırmızı ön plana çıkıyor. Kürk ve yapay kürk çok kullanılıyor. Deri ve yapay deri de yükselişe geçmiş durumda. Kırmızıdan sonra toprak renkleri dikkat çekiyor. Parlak malzemeler yine baş tacı. Bunlar az çok geçen yıldan bu yıla ‘‘sarkanlar’’. Ama yeni ne var derseniz, tutar mı tutmaz mı bilmem ama, modacılar patchwork yani yamalı görünüme kesin dönüş yaptırmış durumda.

TASARIMCILAR NE DİYOR?

Gucci'nin tasarımcısı Tom Ford, yeni sezon kadınını, çok seksi, sıskalıktan uzak, beden hatları belirgin ve kadınsı olarak tanımlıyor ve ekliyor: Gündüz Güzeli'ni, Birgitte Bardot'yu, bir rock yıldızını, Las Vegas'ı gözünüzün önüne getirin. Kısacası göz alıcılık ve görkem... Gucci'nin modellerinde vücut hatlarını ortaya çıkaran kesimler, parlak kumaşlar ve işlemeler göreceğiz.

Donatella Versace daha da iddialı: ‘‘Biz maksimalizmin öncüsüyüz, detay zenginliğini yeniden keşfetmiyoruz, ona yepyeni bir yön veriyoruz’’, diyor ve modellerindeki cüretli kadınsılık çizgisinden asla ödün vermiyor. Giysiler kürk, deri, boncuk, zımba ve yamalı görünümle minimalistlere iyice abartılı gelecek.

Fendi, geleneksel imajını yineliyor: Kürk. Kürkü modern bir şekilde yorumluyor. Sözgelimi yamalı tarzda kullanarak genç bir görünüm yaratıyor. Yeni sezon için ‘‘Fendi geleneğine dönüş’’ diyerek çizgisini özetliyor ve etnik çizgiler de kullandığını vurguluyor.

Dolce & Gabbana yeni sezon için ‘‘İhtişam geri döndü. En sevilen unsurları biraraya getirip, genç, seksi, insanı hayallere sürükleyecek giysiler yarattık’’ diyor. Göz alıcı reklerde yapay kürk, metal ve ille de leopar deseni...

SAÇ VE MAKYAJ

Koleksiyonlarda giysileri bütünleyen saç ve makyaja bakıldığında yazın en gözde trendi yanık ten, tarih olmuş gibi. Yüzde parlaklıktan çok mat, pudralı bir görünüm ve açık tonda ten rengi hakim. Makyajda daha çok toprak renkleri göze çarpıyor. Kahverengiler, bronzlar, ve kızıl-kahveler. Görünüşe bakılırsa far, rujdan daha önde. Bir de eyeliner'ın dönüşü yaşanıyor. Bütün bunlar, kadın yüzünün, doğallıktan, dramatikliğe geçişine işaret ediyor. Saçlar yine uzun, kumral ve kızıl kumral. Saç renginde far kullanmaksa şimdilerin trendi.

Çanta ve ayakkabı

Ayakkabılarda iki unsur dikkat çekiyor: Ya sivri burunlu, incecik ve yüksek topuklu abiye ayakkabılar, ya da hiç topuksuz hemzemin ayakkabılara rastlıyoruz. Abiye ayakkabılarda yılan derisi çok kullanılmış.

Çizmelerde de çarpıcı renkler ve parlak deri, rugan kullanılmış ve detaylara yer verilmiş; toka, bağcık ya da kat-kıvrımlarla...

Çantalarda köşeli hatlar, özellikle dikdörtgen biçimi tasarımcıların çok hoşuna gitmiş anlaşılan. Kocaman zarf görünümünde omuza asılan çantalar kadar, minik bir sapla elde taşınan abiyeye kaçan zarif çantalar tamamlıyor giysleri.

Giysilerdeki yamalı görünüm çantalara geometrik desen olarak yansımış. Farklı renklerde geometrik desenler. Parlak malzeme ve kürk de çantalarda sık kullanılmış.

Süpriz olabilir

Trend meselesinde her zaman sürpriz unsuru başroldedir. Her sezon aynı şey olmuyor mu? Sezon başlarında koleksiyonlarda belli trendleri görür gibi oluruz, ama bazen sokakta herkesin üzerinde taşıdığı şey, tasarımcıların sezon önerileriyle ilgisi olmayan bir şey olur.

Eminim bunu da bize bir film veya müzik klibi fısıldayacak. Geçmişte hep öyle olmadı mı?...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!