Şişmanlık sigaradan tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Şişmanlık sigaradan tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Dünyanın en ünlü kalp cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Mehmet Öz, sigaranın en büyük düşmanlarından biri. Bu nedenle ‘‘Sigara içeni ameliyat etmem. Çünkü o zaten kendini öldürmeyi seçmiş’’ diye konuşuyor. ‘‘Ama’’ diyor ve ekliyor ünlü doktor: ‘‘Son araştırmalar, şişmanlığın insan sağlığı açısından sigaradan da tehlikeli olduğunu gösterdi.’’

Beslenmenin temeli sebze ve meyve

Sihirli sarmısak

Sarmısak vücudumuzu koruyucu hücreleri destekliyor, tansiyonu düşürüyor. Sarmısaktan çıkan maddeyi yüksek tansiyonlu kişilere verdiğimiz zaman indiğini görüyoruz. İlaçlar çok özel bir yöntem kullanarak tansiyonu düşürüyor ama, sarmısağın tansiyon düşürmedeki sırrını henüz çözmüş değiliz.

Ayşekadınsız olmaz

Bir başka mucize sebze de taze fasulye. Bizim ünlü Ayşekadın fasulyesinin kıymetini bilin, ne şekilde olursa olsun sofranızdan eksik etmeyin.

Semizotu mucizesi

Semizotu son yılların en büyük mucize sebzesi. İçinde Omega 3 olduğu için çok büyük yararı var. Özellikle pişmeden salata şeklinde yenirse harika. Kayınpederim büyük arazilerinde yetiştirdiği semizotlarını taze taze gönderir, biz de her gün çiğ çiğ yeriz.

Domates yiyin

Etin yanında mutlaka çiğ dometes yiyin. Çünkü domatesin içindeki Lycopin adlı antioksidan etteki zararlı Omega 6'ları iyi hala dönüştürüyor.

Kayısı ve incir

Meyve yemenin ölçüsünü günlük bir avuç olarak hesap edin. Kavun, karpuzu da ince bir dilim olarak düşünün. Üzüm ve muzda çok yüksek dozda şeker var, onlardan uzak duralım. Kayısı, incir çok yararlı. Diyabetliler bu tavsiyenin dışında.

Pirince dikkat

Beyaz pirinç, beyaz un çok kötü. Çünkü her ikisi de anında şekere dönüşüyor. Toz şeker yemekle pilav yemek arasında fark yok.

Lahana zayıflatır

Lahana rejim yapanlar için çok iyi, bildiğiniz ünlü çorbası da var. Hazmı zor olduğu, kalorisi düşük olduğu için lahana kilo verdirir.

İdeal kilonuzdan biraz daha düşün

Son araştırmalar gösterdi ki şişmanlık, sigaradan bile daha tehlikeli. Kilo almakla sigara içmek arasında tercih yapmak durumundaysanız, sigarayı seçin. İdeal kilodan daha düşük kiloda olan insanların ömrünün daha uzun olduğu, Çin'de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlandı.

Haftada bir kilo veren rejimler en ideal olanlardır. Bundan fazlası veriyorsanız aslında su kaybediyorsunuz demektir.

Aile mutluluğu ömrü uzatıyor

Prof. Dr. Mehmet Öz, 11 Haziran 1960'da babasının görev yaptığı Cleveland'da doğdu. 1982'de Harvard Üniversitesi'ni bitirdi, 1986'da Pensilvanya Üniversitesi'nden tıp doktoru unvanını aldı. Halen Columbia Üniversitesi Irwing Kalp Cerrahisi Profesörü olan Öz, ayrıca aynı üniversitenin Tamamlayıcı Tıp Programı'nın kurucusu. Aynı zamanda yardımcı kalp cerrahi gereçleri programını da yürüten Öz'ün kalp transplantasyonu, minimal girişimsel kalp cerrahisi ve sağlık kontrolü üzerine araştırmaları var. Kardiyovasküler cerrahide robot programını ilk uygulayan doktor olan genç bilim adamı, 1999 Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda ‘‘Yarının Lideri’’ olarak seçildi. 350'nin üstünde orijinal yayına, kitaplara, makalelere ve birçok patente sahip. CNN, NBC, ABC ve CBS'de birçok kez yer alan Prof. Öz 1996'da ‘‘Yılın Amerikan-Türk Adamı’’ seçildi. 1968'lerde Michael de Bakey ve Denton Cooley'in başını çektiği ekipte yer alan ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Gerald Lemole'nin kızı Lisa Jane ile evli olan Mehmet Öz'ün Defne Nur, Arabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa adlı dört çocuğu var. Prof. Öz, toplu olarak fotoğraf çektirirken arkadaşımız Yener Süsoy'a ‘‘aile mutluluğu ve dayanışması’’nın insan sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Prof.Dr.Mustafa Öz oğlundan şikayetçi

Mehmet çok kılıbık

Prof. Dr. Mehmet Öz, Konya Bozkır doğumlu Prof. Dr. Mustafa Öz ile ünlü Atabay'ların Robert Kolej mezunu kızı Suna Öz'ün oğlu. Mustafa Öz, devlet bursuyla Konya'da orta ve liseyi, ardından da İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirmiş. Ardından devlet bursuyla tek kelime İngilizce bilmeden anasının eline tutuşturduğu yufka ekmek ve keşle Yeni Dünya'nın yolunu tutmuş. Annesi, kaptan pilota ‘‘Uçağın arkasında benim oğlum var, sakın yüksek uçma, yavaş git’’ diye sıkı sıkıya tembihlemiş. ‘‘Köylü’’ Mustafa Amerika'da dilini, bilgisini öylesine geliştirmiş ki, kısa zamanda dünyanın ünlü kalp cerrahlarından biri olmuş.

35 yılda 20 bini aşkın kalp ameliyatına imza atan Prof. Dr. Mustafa Öz, beş yıl önce Kadir Has Üniversitesi için ülkesine kesin dönüş yaptı. Baba Öz'ün Yeniköy'de Çiller'lerlere bitişik görkemli yalısında oğul Öz'ün İstanbul Üniversitesi'nce ‘‘Fahri Doktor’’ unvanı verilmesinin şenliğini yaşadık hep birlikte. Prof. Dr. Mustafa Öz oğlunu anlatırken gözleri parlıyor:

BENDEN DAHA İYİ

- Yener bey, ben yoktan var olmuş bir adamım, Mehmet öyle değil. Ben onun her şeyini hazırladım, ‘‘Al oğlum, afiyetle ye’’ dedim. Mehmet bunun kıymetini çok iyi bildi; liseyi de, üniversiteyi de birincilikle bitirdi. Arkadaşları ona çılgın diyor, çünkü ona 24 saat yetmiyor. Tıpkı benim gençliğim gibi. O benden daha iyi doktor, onunla gurur duyuyorum.

HALA FIRÇA ATARIM

Baba Öz'ün oğlundan yana hiç şikayeti yok değil.

- Mehmet, hálá benden fırça yer, bundan da çok zevk alır ayrıca. Haftada bir fırçamı yemezse içi rahat etmez. Oğlumunen kızdığım yanı kılıbıklığı. Öyle kılıbık ki, yanına istediğin kadar sıfır koy. Ben çok kazağımdır. Suna 41 yıllık evliliğimiz boyunca bana bir kere bile hayır dememiştir. Mehmet ise hanımı ne derse onu yapar.

GELİNİM PIRLANTA

* Ailenin lady'si Suna hanım ise oğluna toz kondurmuyor:

- Öteki iki kızımız gibi Mehmet de çok saygılı, çok iyi kalplidir. Üçü de Amerika'da dünyaya gelmelerine rağmen köklerini hiç unutturmadık. Kendi örf ve ádetlerimizi çok iyi bilirler, hiçbir kusur etmezler. Gelinim Lisa'yı çok severim, çok kültürlü, pırlanta gibi bir kızdır. Kocasını çok sevdiği için üzerine titriyor.

Beddua eden daha erken ölüyor

İnsanlara severek de kızabilirsiniz; ama sakın ‘‘Şu insan geberse de kurtulsam’’ demeyin. Çünkü araştırmalarımız gösterdi ki, bu gibi insanlarda kalpten ölüm oranı acayip derecede yüksek.

Zeytinyağı, güneş görürse bozuluyor

Her yağ kötü değil. Omega 3 içeren zeytinyağı, ceviz ve badem yağları çok yararlıdır. Zeytinyağı kesinlikle buzdolabında saklanmalı ve üç ay içinde tüketilmeli. Çünkü güneş gören, sıcakta kalan zeytinyağı hemen zararlı nitelik kazanıyor. Margarini ise rüyanızda bile görmeyin, zaman zaman terayağı yiyebilirsiniz.

Kalp hastalığının ırsi olduğu garanti değil, çünkü yüzde 40'ının nedenini bilmiyoruz. Geriye kalan yüzde 30'u ırsiyetten, yüzde 30'u da sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi nedenlerden.

Sigara içeni ameliyat etmem

Sigaranın dünyadaki en büyük düşmanı belki de benim. Sigarayı bırakmayanı ameliyat etmem. O inatla kendini öldürmeye karar vermiş, oysa sırada şifa bekleyen binlerce hasta var.

Her gün mutlaka bir aspirin

Aspirinin her geçen gün faydalı yeni bir yanı daha ortaya çıkıyor. Kanın pıhtılaşmasını önlediğini biliyorduk, şimdi de vücuttaki birçok doku tahrişini tamir ettiği ortaya çıktı. Benim Teksas'taki ünlü bir doktor arkadaşım, her gün 10 tane aspirin içiyor. Ailesinde bunu uygulayanların daha uzun ömürlü, daha sağlıklı olduklarına tanık olduğunu söylüyor. Ben de her gün 325 mg'lık normal aspirin alıyorum ve herkese bunu yapmasını tavsiye ediyorum.

Çay yerine ıhlamur için

Çay ile kahve arasında hiçbir fark yok. Günde en fazla iki bardak çay ya da iki fincan kahve içiniz. Fazlası zararlı. Onların yerine istediğiniz kadar ıhlamur içebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!