Şişmanlamadan ziyafetin formülü

Güncelleme Tarihi:

Şişmanlamadan ziyafetin formülü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2012 00:00

Türkiye’de kalan son Ermeni köyü Vakıflı’ya ev sahipliği yapan, nereye kazma vursanız bir antik bir kent çıkan, zeytinyağı konusunda Ege ile kapışabilecek kadar iddialı Hatay’dayız.

Haberin Devamı

Konuklarım Adnan Şefik Çirkin ve Ali Mursaloğlu Hatay’ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in torunları. Diğer konuğumsa Hatay’ın fahri hemşerisi televizyoncu-gazeteci ve ‘Acıların Çocuğu’ lakaplı Mesut Yar. O da Samandağ biberiyle Hatay’ın ününe ün kattı.

Sokakta erkeğin, evde kadının sözü geçer

ADNAN ŞEFİK ÇİRKİN

Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin ile Hatay Sanayi ve Ticaret Odası İkinci Başkanı Ali Mursaloğlu Hatay’ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in torunları. Doğma büyüme Hataylı Çirkin’in çocukluğu, pamuk tarlalarında çiftçilik yaparak geçmiş. Ali Bey’le akraba olan Şefik Bey’in en büyük amcası Çirkin Ağa, soyadı kanunu çıktığında çok yakışıklı olduğu için nazar değmesin diye soyadının Çirkin olmasını istemiş.Şefik Bey; Arap kültürünün kendilerine büyük bir zenginlik kattığını, Hıristiyanından Alevisine tüm etnik grupların adetlerinin, kültürlerinin iç içe geçtiğini söylüyor. Dışarıda erkeklerin evdeyse kadınların sözünün geçtiğini söyleyen Şefik Bey ömrü boyunca yemek yapmak istemiş  ancak mutfağa nadiren girmiş: “Hatay künefesinde Yayla Dağları’nda yetişen keçilerin sütüyle yapılan taze peynirler kullanılır” diyor.

Haberin Devamı

Şişmanlamadan ziyafetin formülü

Vücudumun yarısını Hatay’da bıraktım

MESUT YAR

İstanbul doğumlu Mesut, baba tarafından Erzurumlu. Ama Google’a Hatay yazdığınızda Mesut çıkıyor. Hatay’ın ünlü Samandağı biberiyle zayıfladı. Vücudunun yarısını Hatay’da bıraktığını söyleyen Mesut meşhur Samandağ biberiyle şehir kulübünde bir abisinin tavsiyesiyle tanışmış. Ve ilk tanışması da öylesine acı olmuş ki az kalsın felç geçiriyormuş. Biberin sindirim ve dolaşım bozukluklarına ve hatta mide reflüsüne bile iyi geldiğini öğrenmiş. Ayrıca Hatay’da Samandağ biberinin dışında 13’ten fazla biber çeşidi varmış. Mesut; Hatay ve Suriye’nin mutfak kültürünü birbirine çok yakın buluyor. Ve en sevdiği Hatay lezzetlerinin zahter yani kekik salatası ve çerez gibi küçücük Halhalı zeytinin olduğunu söylüyor: “İşi bitirmişler okeye dönüyorlar derler ya, Hataylılar mutfak konusunda öyle.”

Haberin Devamı

Urfalılar kızmasın ama bizim çiğköftemiz bambaşka

ALİ MURSALOĞLU

Hatay Sanayi ve Ticaret Odası İkinci Başkanı, çiftçi Ali Mursaloğlu’nun tüm hayatı Hatay’da geçmiş. Bize masadaki bütün lezzetleri teker teker anlatıyor. Tane tane satılan sürk peynirini Uzun Çarşı’da bulabileceğimizi, zahterin aslında kekik olduğunu anlatıyor. Zeytinyağının ilaç niyetine içildiği Hatay’da nar ekşisi üretimine de başlayan Ali Bey: “ Kıvamının çok koyu olması ve içinde su olmaması lazım. İyisi üç yıl dayanır. Gerçeğinin kilosu  20 bin liradır. Hatay’daki kebap kültürü de farklıdır. Yirmi evin ortasında muhakkak bir fırın, bir de kasap bulunur. Kasapta et kesilir hemen tepsilere ya da kağıtlara basılır ve en yakın fırına verilir. Hatay’da çiğköftenin de farklı bir adabı vardır, Urfalı arkadaşlar bana kızmasın. Urfa’da çiğköfte kıymayla, Hatay’daysa koyunun karın etinden yapılır. Tokmakla dövülüp ezilir” diyor.

Haberin Devamı

KİM KORKAR HAİN KİLOLARDAN

Hataylılar öyle güzel şeyler getirmiş ki, Hatay’a gitmiş olmama rağmen hiç tatmadığım lezzetleri keşfetme fırsatı buluyorum. Halhalı zeytinleri, defne sabunu, sürk peyniri, zahter salatası, içli köfte, ceviz ve turunç reçeli, ağaç lifleri, Harbiye ipeği, ünlü Samandağ biberi, çiğköfte ve Şeker Bayramlarında özel yapılan enfes kömbeler... Hataylıların getirdikleri enfes lezzetleri bir güzel yedik. Kilo almaktan korkmuyoruz, çünkü yanımızda Mesut Yar var. Aynur Tartan’la ‘Burada Hayat Var’ı bugün 16:00’da CNN Türk’te izleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!