‘Şişe çekmenin’ kitabı var

Güncelleme Tarihi:

‘Şişe çekmenin’ kitabı var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Londra’da yaşayan şifalı bitkiler ve akupunktur uzmanı doktor İlkay Zihni Çıralı, tarihte ilk kez Afrikalı toplumların hayvan boynuzlarını kullanarak uyguladığı şişe vurma ya da şişe çekme yöntemini kitap haline getirdi.

Kıbrıslı doktor Çıralı'nın ‘‘Cupping Therapy’’ adlı kitabında özellikle sinir sistemini iyileştirici yönde etkili olan, aynı zamanda kanı temizleyip, dolaşımı hızlandıran şişe çekme yöntemi hakkında açıklamalar yer alıyor. Anadolu halkının yaşantılarında önemli bir yer tutan ve soğuk algınlığına çare olan şişe vurma yönteminin diğer kültürler tarafından da yüzyıllar boyu kullanıldığı biliniyor.

32 hastalığa iyi geliyor

Çin tıbbında akupunktur tedavisi ve bitkisel ilaçlarla birlikte kullanılan şişe çekme yönteminin çoçuklara ve yetişkinlere vücutlarının farklı bölgelerine uygulanarak 32 hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Anadolu’da, cam bardaklar kullanılırken, Çin Tıbbı’nda 10 değişik şişe çeşidi bulunuyor.

1985 yılında akupunktur uzmanı olan ve daha sonra Çin'e giden Çıralı, ‘‘Orada bu işle ilgili araştırmalar yaptım. Şişe çekme konusunda detaylı yazılan bir eser olmaması beni rahatsız etti. Çalışmalarımı bu konuda devam ettirerek, kitabı dört yılda tamamladım’’ diyor..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!