Sırt ve kas ağrılarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sırt ve kas ağrılarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 11:09

Yaygın kas iskelet sistemi ağrıları bu hastaların en önemli şikayetidir. İşte önlemler ve öneriler.

Haberin Devamı

Yaygın kas iskelet sistemi ağrıları bu hastaların en önemli şikayetidir. Ağrı, genellikle hastanın bir bölgesinden baslar ve bütün vücuduna yayılır. Boyun, kürek kemikleri arası, bel, baldırlar, sırt ağrının en çok yerleştiği yerlerdir. Ağrı, yanıcı, kemirici ve sızlayıcı olarak tanımlanır. Ağrı günün saatleri içinde fiziksel aktivite, uyku ve stres durumuna göre değişir. Ağrı bazen çok şiddetli olabilir. Nemli hava, soğuk, yorgunluk ve uykusuzluk ağrıları artırır.

Yaygın kas ağrıları, yorgunluk, bitkinlik ve uyku bozukluğu ile seyreden kronik bir durumdur.  Toplumun büyük bir kısmında görülebilmektedir.  Hastalık kadınlarda erkeklere göre daha sik görülür. Çocukluk çağında bile görülebilmektedir.  Sık rastlanan ve sebebi bilinmeyen kronik bir ağrı sendromudur.

FMS' de röntgen filmleri, kan tahlilleri ve kas biyopsileri normaldir. Teşhis tamamen hastanın ifadesine ve doktorun muayenesine göre konulur. Bir hastaya FMS demek için ağrıların en az 3 ay sürmesi, sabah yorgunluğu ve vücutta belli sayıda hassas noktaların olması gerekir.

Haberin Devamı

FMS' li hastaların büyük çoğunluğunda uyku sorunları  vardır. Bu hastalar derin uyku uyuyamazlar ve gece boyunca sık sık uyanırlar. Sabahları yorgun kalkarlar. Bazı hastalarda ise fazla uyku vardır. Fibromiyalji sendromlu hastalarda, uykunun süresinden çok dinlendirici olmaması önemlidir. Uykusuzluk ve yorgunluk, keyifsizlik, ilgisizlik, dayanıklılık azalması ve tükenmişliğe yol açar.

Hastaların çoğunda bir hüzün, bir yıkılmışlık vardır. Hastaların  belirgin bir kısmında depresyon bulunur. Ancak hastaların çoğunda depresyona ait belirtiler vardır. FMS' li hastalar ayni zamanda asabi ve tahammülsüz insanlarda olabilmektedirler. Bas ağrıları, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ağrıları, göğüs ağrıları, sik idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği sik görülen şikayetlerdendir.

Fiziksel ve ruhsal travmalar, ekonomik sorunlar, enfeksiyon hastalıkları, hormonal bozukluklar, fibromiyalji sendromuna sebep olabilir. Ayrıca genetik faktörlerinetkili olduğu, soğuk ve nemli havanında  fibromiyalji sendromunda şikayetleri arttırdığı söylenebilir.

Haberin Devamı

Fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılan ilaçlar daha çok, uykuyu düzenleme, depresyonu tedavi etme, yorgunluğu gidermek amacıyla ilgili doktorlar tarafından verilir.

Düzenli ve yeterli uyku FMS'de oldukça önemlidir.  Bu hastalar düzenli uyumalı, yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeler alınmamalıdır.

Fizyoterapistler tarafından tavsiye edilen egzersizler;  günlük aerobik egzersizler ve germe egzersizler oldukça önemlidir. Ancak  yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır. Egzersizler günün erken saatlerinde ve aksam yapılmalıdır.

Fiziksel ve ruhsal zorlanmalardan kaçınmalıdırlar. Stres ve aşırı çalışma FMS belirtilerinde artmaya yol açar. Ancak bu insanlar mutlaka günlük sorumluluklarını da yerine getirmelidirler. Bu konuda uzmanlardan yardım alınabilir.

Haberin Devamı

Fibromiyalji remisyona girse (iyileşse) bile tekrarlama riski çok yüksektir. Bu sebeple bu hastalar hep olumlu bir ruh halinde olmalıı ve bu hastalığın günlük hayatlarını olumsuz olaraketlilemesine izin vermemelidir.

Fizik tedavi, kaplıca kürleri, çevre değişiklikleri, yumuşak doku enjeksiyonları iyileşmeye katkıda bulunabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!