Sinsi tansiyon anevrizma yaratabilir

Güncelleme Tarihi:

Sinsi tansiyon anevrizma yaratabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 16:59

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’nde yapılan operasyonla, yüksek tansiyona bağlı olarak anevrizma geçiren 55 yaşındaki Ahmet Kuzu’ya ameliyatla mekanik aort kapağı ve suni damar takıldı.

Haberin Devamı

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Öcal Berkan, fark edilmeyen yüksek tansiyonun ölümlere varabilecek ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.

10 yıldır yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan Ahmet Kuzu, 6 ay önce özellikle merdiven çıkarkan yaşadığı zorluk nedeni ile CÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’na başvurdu. Yapılan muayenede yüksek tansiyona bağlı olarak anevrizma rahatızlığı tespit edilen Kuzu’nun aort damarında genişleme ve yırtılma belirlendi. Bunun üzerine hasta ameliyata alınarak kalpten çıkan aort damarı değiştirildi. Aort kapağının yerine mekanik kapak takıldı, kalbi besleyen damarlar kökünden sökülerek suni damarla değiştirildi. Bir süre hastaneda tedavi gören Ahmet Kuzu sağlığına kavuştu.

Bu tür ameliyatların Türkiye genelinde sadece 4-5 merkezde yapılabildiği belirtildi. CÜ Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öcal Berkan, hastanın kendilerine başvurduğunda aort damarındaki yırtığı görüp ameliyata aldıklarını belirterek, "Hastamızın sağlık durumu şu anda çok iyi. Büyük bir riskten kurtulmuş durumda" dedi.

'TANSİYON SİNSİ SEYREDER'

Kontrol edilmeyen tansiyonun kalp krizi, beyin kanaması, anevrizma gibi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Doç. Dr. Öcal Berkan, Türkiye’de yaşayan insanların üçte birinde yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunduğunu ve yaş ilerledikçe tansiyonun görülme sıklığının daha da arttığını belirterek şöyle dedi:

"Ne yazık ki insanlarımızın yarısı tansiyon hastası olduklarının farkında bile değiller. Tansiyon hastası olan ve ilaç kulananların büyük bir kısmı ise yeterli tansiyon kontrolü sağlayamamaktadır. Tansiyon sinsi seyreden bir hastalıktır. Bu hastalık sinsi seyrettiği için bulgu vermez. Genellikle hastalar normal bir muayene sırasından bunu fark ederler. Bundan dolayıdır ki tansiyonun çok büyük sonuçları ortaya çıkmaktadır. Ama bazı şüpheli durumlarda tansiyon hastalığını ortaya çıkarabiliriz. Örneğin, ara ara oluşan baş ağrıları, burun kanamaları, kulak çınlaması, baş dönmesi, yorgunluk, gerginlik ve sıkıntı hissi. Bunlar tansiyondan şüphelenmemizi ortaya koyan ipuçlarıdır."

Bu bulgular görüldüğü takdirde tansiyonun ölçtürülmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Berkan, "Tansiyon kontorlü yaptırmazsak başımıza çok ciddi olaylar gelebilir. Bunlar arasında kalp krizi, beyin kanaması, anevrizma vardır. Anevrizma kalpten çıkan damarın aşırı genişlemesidir. Bu damar aşırı geniledikten sonra zaman içerisinde ani yırtılmalara ve ölüme yol açar. Bunun dışında anevrizma ileriye doğru gelişirse felçlerede yol açabilir" diye konuştu.

Sağlığına kavuşan Ahmet Kuzu ise operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Öcal Berkan’a teşekkür etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!