Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00

Mumya 7 yıl sonra Çin’de uyandı

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor / The Mummy 3

Yön: Rob Cohen
/images/100/0x0/55ea1e4cf018fbb8f86c59c6


Oyn: Brendan Fraser, Maria Bello, Michelle Yeoh, Jet Li

AKSİYON/MACERA

MUMYA: EJDER İMPARATORU’NUN MEZARI / MUMYA 3

Mumya (1999) ve Mumya Dönüyor (2001) filmlerinin üzerinden yedi yıl geçti. Mumya hayranları yeni filmi sabırsızlıkla bekliyordu. Maceraperest Rick O’Connell ve Evelyn Carnahan’ın mumya merakıyla başlayıp, yüzyıllardan kalma bir laneti canlandırmasıyla başlayan serüven, Mumya: Ejder İmparatoru’nun Mezarı ile devam ediyor. 170 milyon dolar bütçeyle hazırlanan film bu kez Mısır’da değil Çin’de geçiyor. Brendan Fraser, üçüncü kez O’Connell’ı canlandırıyor ve Çin İmparatoru rolündeki Jet Li’ye karşı mücadele ediyor. Çin’in anıt mezarlarında başlayan mücadele, Şanghay’ın neon ışıklı caddelerine ve Himalaya zirvelerine kadar uzanıyor.

Büyücü Zi Yuan’ın lanetine uğrayarak sonsuza kadar mezarında kalmaya mahkum edilen Çin’in zalim ruhlu Ejder İmparatoru ve 10.000 savaşçısı, binlerce yıldan beri Terracotta vadisindeki mezarlarında yatmaktadır. Arkeolog ve kaşif Rick O’Connell’ın oğlu Alex, onu yanlışlıkla sonsuz uykudan uyandırınca Ejder İmparatoru hayata döner...

THE ROCK BU FİLMDE YOK

Serinin yeni halkasında yönetmen değişikliği ve yeni oyuncular dikkati çekiyor. İlk iki Mumya filminin yönetmeni Stephen Sommers, üçüncü Mumya’yı yapacak enerjiyi kendinde bulamadı. Yönetmen olarak önce Joe Johnston’a teklif götürüldü, Ocak 2007’de Rob Cohen ile anlaşma yapıldı. İlk iki Mumya’da Evelyn rolünde oynayan Rachel Weisz, üçüncü filmde oynamıyor. Onun yerini Maria Bello almış. Ama Rick rolündeki Brendan Fraser devam ediyor. İlk iki Mumya filmiyle şöhrete kavuşan Dwayne ’The Rock’ Johnson üçüncü filmde yok. Ama, Uzakdoğu savaş sanatlarının üstadı, Çinli star Jet Li ile Malezyalı Çinli yıldız Michelle Yeoh bu boşluğu bol bol dolduruyor.

"The Fast and the Furious" ve "xXx" gibi büyük ölçekli aksiyon filmleriyle tanınan yönetmen Rob Cohen’in antropoloji öğrenimi aldığını çoğu sinemasever bilmez. Uzun süre de Asya’da yaşayan yönetmen, Mumya serisinin Uzakdoğu’da geçen yeni bölümünü yönetmesi için teklif aldığında hemen kabul etti. Film Kanada’nın Montreal kentinde ve Çin’de çekildi. Besteci Randy Edelman’ın hazırladığı filmin albümünün yakında yayınlanması bekleniyor.

Bu dizi Türkiye’de de başarılı olmuş, Mumya (1999) ve Mumya Dönüyor (2001) filmlerini, Türkiye sinemalarında 1 milyon 834 bin 960 kişi izlemişti.

Lübnan’da savaşın ortasında çekilen film

Sous Les Bombes

Yön: Philippe Aractingi

Oyn: Nada Abou Farhat, Georges Khabbaz, Rawia Elchab, Bshara Atallah

DRAM

BOMBALAR ALTINDA

Zeina, Dubai’de yaşamaktadır. Kocasıyla boşanmanın eşiğindeyken oğlu Karim’i, evdeki kavgalardan uzak tutmak için güney Lübnan’da küçük bir köy olan Kherbet Selem’de yaşayan kız kardeşinin yanına yollar. Birkaç gün sonra Lübnan’da savaş başlar. Zeina, kaygı içinde Türkiye üzerinden Lübnan’a gider. Burada, kendisini güneye götürmeyi kabul eden taksi şoförü Tony ile tanışır. Tony ve Zeina birbirlerine aşık olurlar. Aşkları, etraflarında kol gezen ölüme verilmiş bir cevap gibidir. Kherbet Selem’e geldiklerinde, kız kardeşin ve Karim’in bulunduğu evin yıkılmış olduğunu görürler. Çevredekiler, kardeşinin öldüğünü ve Karim’in yabancı bir gazeteci tarafından götürüldüğünü anlatır. Tony ve Zeina’nın güneye doğru yolculuğu başlar.

Filmde sadece dört oyuncu var. Savaş zamanı çekildiği için arka plandaki vahşetin hepsi gerçek. Yönetmen Aractingi, filmi 2006’da İsrail’in Lübnan’ı bombaladığı dönemde çekti. Aslında bunu 1989’da Lübnan’daki iç savaş sırasında çekmeyi düşünüyordu ama bunu yapamadı. Aractingi bunun yerine kendini belgesel filme verdi ve şimdiye kadar 40 belgesel çekti. Bombalar Altında, Viyana’da EIUC İnsan Hakları Ödülü ve Sundance’de Büyük Jüri Ödülü aldı. Başroldeki Nada Abou Farhat, Uluslararası Dubai Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!