Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2007 00:00

Bu hafta The Hunting Party, Winter Solstice, Goya’s Ghost, Welcome Back Pinocchio filmlerini tanıtıyoruz.

Haberin Devamı

Richard Gere savaş suçlusu Karadziç’in peşinde

The Hunting Party

Yön: Richard Shepard

Oyn: Richard Gere, Terrence Howard, Diane Kruger, Jesse Eisenberg, James Brolin

Genç bir gazeteci, tecrübeli bir kameraman ve gözden düşmüş tecrübeli bir gazeteci kendi kişisel çaba ve imkanlarıyla, Bosna savaşının bir numaralı savaş suçlusu Radovan Karadziç’i bulmak için harekete geçer. Ekip Bosna’ya gittiğinde onların CIA için çalıştığı düşünülür. Hedefleri de onları takip altına alınca, kendilerini çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bulurlar.

Yönetmen Richard Shepard filmin arka planında savaş sonrası Bosna olduğunu, ama esasında insana dair bir film yaptığını vurguluyor ve "Ön planda üç kahramanın kurtuluşu bulunuyor" diyor. Saraybosna ise bu filmin gerçek bir karakteri. Bu yüzden çekimler Saraybosna ve Hırvatistan’da yapıldı. Richard Shepard filminde mekanı ve olayları layıkı ile yansıtabilmek için 2005 yılında Saraybosna’ya uçtu ve savaş günlerinde gazetecilerin kaldığı Holiday Inn oteline yerleşti. Shepard ülkenin çeşitli yerlerine giderek Birleşmiş Milletler görevlileri, savaş muhabirleri, ve çatışmaları yaşamış kişilerle görüştü. Shepard "Saraybosna’ya gitmekle aslında ben Karadziç’in peşine düşmüş oldum. Bosna’daki gazetecilerinkine benzer deneyimler yaşadıkça kafamın içinde filmi görmüş gibi oldum" diyor.

Filmin oyuncularından Terrence Howard ailesinin Müslüman olması sebebiyle Bosna’da olup bitenlere özel bir ilgi duyduğunu ve babasının ona yolladığı haber başlıkları ile BBC bantlarını izleyerek konu hakkında bilgi topladığını belirtiyor. "Bosna konusuna özel bir ilgim olduğu için de bu projede yer almayı çok istedim" diyor.

Bir aile hikayesi

Haberin Devamı

Winter Solstice

Yön:
Josh Sternfeld

Oyn: Anthony LaPaglia, Aaron Stanford, Mark Webber, Allison Janney, Michelle Monaghan, Ron Livingston

"En Uzun Gece" arkadaşlığa, aileye ve onları bir arada tutan güce dair bir dram. Yetenekli bir bahçıvan olan Jim Winters, karısının ölümünün ardından sakin bir hayatı tercih eder. Fakat ailesi bu tarz bir yaşamdan çok uzaktır. Büyük oğlu Gabe, kız arkadaşı ile bir gelecek kurmaktansa, Florida’ya kaçmayı planlamaktadır. Kardeşi Pete ise, öfke ve hayal kırıklıkları ile dolu iç dünyasına kapanmıştır. Jim, oğullarının yapmak üzere olduğu yanlış seçimleri acı ile izlemektedir. Ancak yeni komşusu Molly ile tanışınca hem kendi hayatı, hem de ailesinin hayatına farklı bir gözle bakmaya başlayacaktır.

New York Üniversitesi Sinema Bölümü’nden mezun olan yönetmen Josh Sternfeld, filmin senaryosunu da yazmış. Film Sternfeld’in hem yönetmenlik, hem senaristlik de ilk denemesi. Filmin oyuncuları ise, yönetmenin aksine, şimdiye kadar birçok ünlü televizyon dizisinde yer almış deneyimli ve ödüllü oyuncular. Başrol oyuncularından Anthony LaPaglia komedi dizisi "Frasier" deki rolüyle, Allison Janney ise "The West Wing"deki rolüyle Emmy ödülü kazandı.

Goya Engizisyona karşı

Goya’s Ghost

Yön: Milos Forman

Oyn: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard

Yıl 1792, yer İspanya. Katolik kilisesinin en güçlü olduğu dönem. Francisco Goya ülkenin en ünlü ressamıdır. Goya’nın genç ve güzel ilham perisi Ines’in, Engizisyon mahkemesinin arkasındaki güçlü bir rahip tarafından, toplumsal değerlere aykırı davranmakla suçlanması büyük bir skandal yaratır. Ines, haksız yere Engizisyon tarafından mahkum edilip işkence görünce, Goya’nın eski dostu rahip Lorenzo’ya Ines’in hayatının bağışlanması için yalvarır. Fakat Lorenzo Engizisyon’un arkasındaki asıl güçtür. Ines ölüme terk edilir. 20 yıl sonra, Goya, yaratıcılığının doruğuna ulaşmıştır ama artık sağırdır ve akıl sağlığı yerinde değildir. Goya, Ines ve Lorenzo tekrar bir araya gelir ve yıllarca saklanan sırlar ortaya çıkar. Ünlü yönetmen Milos Forman, 50 yıl önce henüz Çekoslavakya’da bir öğrenciyken, Engizisyon Mahkemeleri ile ilgili bir film yapmak istediğini, ama o dönemki komünist rejimde buna imkan bulamadığını belirtiyor. 2005’de İspanya’da çekilen filmin yapımcısı Saul Zaentz. Onun Milos Forman ile yaptığı önceki filmleri arasında, 5 dalda Oscar alan Guguk Kuşu ve 8 dalda Oscar alan Amadeus gibi ünlü filmler var.

Nişanlılar için evlilik kursları

Ben Murphy ve Sadie Jones yeni nişanlılar ve beraberce mutlu bir hayata başlamak için sabırsızlanıyorlar. Fakat bir sorunları var. Sadie’nin aile kilisesi St. Augustine’i idare eden Peder Frank, nikahı kıymak için bir şart koşuyor. Ben ve Sadie, patenti kendisine ait olan "sağlam evliliğe hazırlık kursu"na gitmek zorundalar. Peder Frank, insafsız dersler, tuhaf ev ödevleri ve mahremiyet ihlallerinden oluşan katı ders programıyla Ben ile Sadie’nin ilişkisini sınava tabi tutuyor.

Yönetmen Ken Kwapis işlediği temayı kendine çok yakın bulduğunu söylüyor. "Bugünlerde evliliklerin yarısının yürümesi bile beni şaşırtıyor. Çoğu insan evliliği kumsalda geçirilecek bir gün gibi görüyor. Peder Frank bize evliliği yürütmek için gereken bütün o kan, ter ve gözyaşını gösteriyor. Filmimiz genç ve nişanlı çiftlere uyarı niteliğinde: Yüzmeyi bilmiyorsanız, suya atlamayın!"

Filmin hikayesi Chicago’da geçmesine rağmen çekimler Los Angeles’da yapıldı. Bu yüzden Los Angeles’ın Chicago gibi gözükebilecek semtleri kullanıldı. Filmin egzotik bir yerde geçmesi gereken son sahneleri Jamaika’da çekildi.

Pinokyo’yu özleyenler için

Haberin Devamı

Welcome Back Pinocchio

Yön: Orlando Corradi

Geppetto Usta’nın ellerinde kukladan gerçek bir çocuğa dönüşen Pinokyo, hayatının en mutlu günlerini geçirmektedir. Arkadaşlarıyla beraber okula giden ve oyunlar oynayan Pinokyo’ya, Mavi Peri öğütler verir. Eğer herhangi bir kötülük yaparsa yeniden tahta bir kuklaya dönüşecektir. Pinokyo günün birinde Mutluluk Hırsızları tarafından kandırlır. Büyük bir iyilik yaptığını sanarak okulun paralarını çalar. Bir tahta kuklaya dönüştürülür. Yaptığı kötülüğü tamir etmek isteyen Pinokyo, yanında en iyi dostu Cırcır Böceği ile Mavi Peri’yi bulmak ve yeniden gerçek bir çocuğa dönüşebilmek için yola çıkar. Bu yolculukta Pinokyo ve arkadaşlarını çetin maceralar beklemektedir. En son 2003 yılında Roberto Benigni’nin Pinokyo’sunu beyaz perdede izlemiştik. Pinokyo’nun yeni maceraları sevimli kahramanı özleyenler için.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!