Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00

Örümcek Adam bu kez daha karanlık

Spider Man 3
/images/100/0x0/55ea70c6f018fbb8f88017f4

Yön: Sam Raimi

Oyn: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church

BİLİMKURGU/MACERA

ÖRÜMCEK ADAM 3

İlk iki filmi dünya çapında toplam 1.6 milyar dolardan fazla hasılat elde eden Örümcek Adam serisinin üçüncü filmi nihayet vizyonda. 250 milyon dolarlık dev bütçesiyle en pahalı film koltuğuna oturan Örümcek Adam 3’te sinemaseverleri gerilim dozu yüksek, daha karanlık bir öykü bekliyor: Peter Parker nihayet Mary Jane’e duyduğu tutku ile süper kahramanlık görevleri arasındaki dengeyi kurar. Ancak, ufukta belirmeye başlayan bir fırtına vardır. Peter’ın Örümcek Adam kostümü birdenbire değişip siyaha dönüşerek güçlerini pekiştirmeye başlayınca, Peter da değişmeye başlar. Kostümün etkisi altındaki Peter, kibirli ve kendine aşırı güvenli biri olur; en değer verdiği kişileri ihmal etmeye başlar. Bugüne dek en korkulan iki kötü kahraman Kumadam ve Venom benzersiz güçler edinip, intikam ateşiyle yanarken, Peter en büyük savaşını kendi içinde yapmaktadır. Örümcek Adam’ın onu o yapan, onu bir kahraman yapan özelliğini, yani şefkati yeniden keşfetmesi gerekecektir.

Başrollerde yine Tobey Maguire ve Kirsten Dunst var. İlk iki filmde olduğu gibi yönetmen koltuğunda yine Sam Raimi oturuyor. Filmin senaryosunu Sam Raimi, Ivan Raimi ve Alvin Sargent birlikte kaleme aldılar. Filmin merakla beklenen yeni kötü adamları ise ilk olarak The Amazing Spider-Man adlı çizgi romanda ortaya çıkan Kumadam ile çizgi romanın en unutulmaz kötü adamlarından Venom.

Örümcek Adam 3’te, tıpkı ilk iki filmde olduğu gibi, yapımcılar kötü adamların Peter’ın birer yansıması, verdiği mücadelelerin de yaşına uygun olması için özel bir çaba harcadılar. Raimi’ye göre, Örümcek Adam 3’teki tüm karakterler Peter Parker’ın hikayesini ilerigötürüyor. "Biz bir ayna tutuyoruz" diyor Raimi ve ekliyor: "Her karakterin orada oluşunun bir amacı var; onlar Peter’ın hayat örgüsünün birer ilmeği." Raimi’in film hakkındaki genel yorumu ise şöyle: "Bu üçüncü filmi yaparken kendimize şunu sorduk: Bu genç adamın daha öğrenmesi gereken neler var? Onu karakterindeki eksikliklerle yüzleşeceği konumlara soktuk; daha önceki hikayelerde aşması mümkün olmayan engellerle karşılaştırdık. Bu şekilde, ya yenilecek ya da bu engelleri aşabilecek güçte bir kahramana dönüşecek. Karakterlerimizin derinliği arttıkça, daha zengin insanlar haline geliyor ve önceki filmdekilerden daha fazlasını başarabiliyorlar."

Serinin ilk iki filmde olduğu gibi Örümcek Adam 3’te de sinemaseverleri etkileyici görsel efektler, soluk kesen aksiyon sahneleri bekliyor. Örümcek Adam 3’ü diğer iki yapımdan ayıran özelliği ise daha karanlık ve gerilim dozu yüksek bir öyküye sahip olması. Örümcek Adam 3, haftanın en iyisi.

NOTLAR

á Filmde toplam 40 Örümcek Adam kostümü kullanıldı.

á Finalindeki dövüş sahnesinin geçtiği inşaat alanındaki setin hazırlanması için 20 ton çelik gerekti. 100 kaynakçı ve 200 marangoz bu devasa seti bir haftada tamamladı.

á Filmin başlarında Peter ile M.J.’in dev bir ağın üzerinde romantik anlar geçirdikleri sahne için 7,5 metreye 9,5 metre ölçülerinde bir ağ hazırlandı.

á Filmde tam 900 efekt kullanıldı.

á Topher Grace’in canlandırdığı Eddie Brock yumuşak yumuşak konuşan, hırslı bir fotoğrafçıdır ve Peter’ın Daily Bugle’daki işinde ona rakip olur. Örümcek Adam nihayet sinsi siyah maddeden kurtulunca, madde Brock’u bulur ve onu Marvel meraklılarının favorilerinden, keyif verici ölçüde kötü yaratık Venom’a dönüştürür. Venom bir çok açıdan Peter Parker’ın bir yansımasıdır; Peter’ın karanlık yanının hayata geçmiş háli olduğu bile söylenebilir. Venom, Örümcek Adam’ı tanıyor: Nasıl hissettiğini, güçlerinin ve zaaflarının neler olduğunu biliyor.

á Thomas Haden Church’ün canlandırdığı Kumadam için "O elle tutulamayan bir kötü adam" diyen yapımcı Grant Curtis, bunu şöyle açıklıyor: "Rakibinizi yumruklarsanız ve birdenbire karşınızdaki şey toza dönüşürse ne olur? Kumadam’ın güzelliği bir İsviçre çakısıyla mücadele ediyor gibi olmanız: Tam her şeyi çözdüğünüzü düşündüğünüz anda, rakibiniz bir kum bulutuna dönüşüyor ya da çekiç yumruğunu size savuruyor."

Sekse dair tabular sorgulanıyor

Elementarteilchen

Yön:
Oscar Roehler

Oyn: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente

DRAM/ROMANTİK

TEMEL PARÇACIKLAR

Oldukça serbest ve jet-set bir yaşam süren Michael ve Bruno’nun annesi, iki oğlunu, büyükanne ve büyükbabalarının yanına bırakmış ve onları ihmal etmiştir. İçe dönük bir kişiliği olan moleküler biyolog Michael, genetik araştırmalardan başını kaldıramamaktadır. Bu yüzden de kendisine bir sevgili bulabilmekten çok uzaktır. Bruno ise seksi yüceltmek adına fantezilerinin kölesi olarak bir bedel ödemektedir. Her şey, bu iki adamın 30’lu yaşlarında aşkı bulmalarıyla değişir...

Temel Parçacıklar, Fransızların "kötü çocuğu" Michel Houllebecq’in aynı adlı romanından uyarlandı. Birçok kitap eleştirmeni tarafından şoke edici bulunan, Fransa’nın en prestijli edebiyat ödülü Prix Novembre’i kazanan, 1998 yılında ülkesinde satış rekorları kıran ve 25 dile çevrilen roman, sekse dair tabuları sorgulayan kült bir eser olarak kabul ediliyor. Michel Houllebecq’in senaryo yazımına katkıda bulunduğu filmin başrollerinde Türk seyircilerin Koş Lola Koş filminden tanıdığı Almanya ’nın genç ve başarılı oyuncularından Moritz Bleibtreu ve Franka Potente de bulunuyor. Moritz Belibtreu filmdeki bu rolüyle 2006 yılında Berlin Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Seks ve aşka dair sıradışı öyküsüyle dikkatleri çeken Temel Parçacıklar, toplumun genelinde tabu sayılan birçok ahlaki olguyu tartışma masasına yatırıyor. Konusundan rahatsız olmayacak izleyiciler için büyük sürprizleri var.

Bir lösemi dramı

Yön: İsmail Güneş

Oyn: Mehmet Özgür, Yasemin Balık, Volkan Severcan, Okan Tangücü

DRAM

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

İstanbul’da okullarda palyaço gösterisi yaparak hayatını kazanmaya çalışan Turgut, anne şefkatinden mahrum bir şekilde büyüyen oğlu Umut’un hayattaki tek varlığıdır. Umut kan kanserine yakalanınca Turgut, hayatını oğlunu kurtarmaya adar.

Geçtiğimiz yıl The İmam filmiyle dikkatleri çeken İsmail Güneş’in 10. filmi Sözün Bittiği Yer, oğlu lösemi hastası olan yoksul bir palyaçonun trajik hikayesinin özelinde materyalizmin bireyler üzerinde yarattığı yıkıcı etkiyi ele alıyor. Kamuoyunun lösemi konusunda bilinçlendirilmesi gibi bir misyonu da üstlenen filme gerek senaryo, gerekse çekim aşamalarında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı büyük destek verdi. Filmde, Ezel Akay, Ahmet Özhan ve Tardu Flordun konuk oyuncu olarak rol alıyorlar.

NOT: Filmde, lösemi hastası oğlunu yaşatmak için mücadele veren babayı canlandıran Mehmet Özgür’ün gerçek hayattaki oğlu, üç buçuk yıl önce lösemiden hayata veda etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!