Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 00:00

Tarihi fotoğrafın kahramanları
/images/100/0x0/55ea2303f018fbb8f86d7716

Flags of our Fathers


Yön: Clint Eastwood

Oyn: Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach, John Benjamin Hickey

SAVAŞ/DRAM/AKSİYON

ATALARIMIZIN BAYRAKLARI

II. Dünya Savaşı’nın son yılı. Kara kumsalları ve cehennemi hatırlatan mağaralarıyla ıssız bir ada olan Japon garnizonu Iwo Jima için girilen şiddetli muharebe başlayalı birkaç gün olmuştur. Beş deniz piyadesi ve bir donanma sıhhiyecisinin, Birleşik Devletler bayrağını Suribachi Dağı’na diktiği anın fotoğrafı, Pasifik Savaşı’nın akıllardan silinmeyen görüntülerinden biri olur. Fotoğraftaki adamlar için bayrağı dikmek yorucu bir savaşın içindeki küçük bir formalite, ama evdekiler için kahraman sözcüğünün tanımıdır. Bu 6 kişiden hayatta kalmayı başaran üçü; sıhhiyeci John "Doc" Bradley (Ryan Phillippe), Kızılderili Ira Hayes (Adam Beach) ve silahını ateşlemekten kaçınan bir ulak olan Rene Gagnon (Jesse Bradford) fotoğrafın uyandırdığı duyguları vurgulamak için savaştan çekilip Birleşik Devletler’e geri gönderilir. Yorulmadan ülkeyi dolaşarak, doğru insanların elini sıkarak, mikrofonlara doğru sözleri söyleyerek kahraman rolünü mükemmel oynarlar. Ama savaşta düşen arkadaşları ve kardeşleri ile birlikte, ruhlarının bir parçasının da Iwo Jima’nın kara toprağını asla terk etmeyeceğini içten içe bilirler.

İki Akademi ödüllü yönetmen Clint Eastwood’un, James Bradley ve Ron Powers’ın aynı adlı kitabından uyarladığı Atalarımızın Bayrakları, savaşın uzaktan göründüğü ve savaş meydanındaki askerlerin yaşadığı halini karşılaştırıyor. Iwo Jima’daki muharebenin geniş ve kaotik arka planında geçen samimi bir dostluk, cesaret, hayatta kalma ve fedakárlık öyküsü. Film aslında iki ayaklı bir proje. Clint Eastwood, Atalarımızın Bayrakları’nı çekerken öyküyü Japonların gözünden de ele alarak Letters From Iwo Jima filmini çekti. Sinema tarihinde eşine az rastlanır bu olayın ikinci ayağının vizyon tarihi henüz belli değil. Clint Eastwood’un bu yıl da Oscar’a ambargo koyması bekleniyor.

Not: Fotoğraf dalında Pulitzer Ödülü kazanan Joe Rosenthal’ın filme ilham veren fotoğrafı, posta pulu, poster oldu, sayısız dergi ve gazeteyi, hatta Virginia’daki Donanma Savaş Anıtı’nı süsledi. Fotoğraftaki askerler gibi Rosenthal da şöhrete kavuştu.

Rüya gibi bir aşk

The Science of Sleep

Yön: Michel Gondry

Oyn: Gael Garcia Bernal, Charlotte Gainsbourg, Jean-MichelBernard

ROMANTİK KOMEDİ

RÜYA BİLMECESİ

Sil Baştan adlı filmiyle harikalar yaratan Michel Gondry, son filmi Rüya Bilmecesi’nde yine beynin bilinmeyen dehlizlerinde yol alıyor. Bu kez filmin kara kutusu rüyalar. Rüya Bilmecesi, sürekli rüya görme halinde olduğu için gündelik hayatı altüst olan Stephane Miroux adlı eksantrik bir gencin beyninin içinde gelişen sıra dışı maceraları konu alıyor. Stephane, uyku halindeyken "Stephane TV"nin karizmatik sunucusudur. Kartondan yapılma kameralar karşısında "Uyku Bilimi" hakkında yorumlar yapar. Gerçek yaşamındaysa Paris’teki bir takvim yayıncılık şirketinde sıkıcı bir işi vardır. Karşı dairede yaşayan Stephanie (Charlotte Gainsbourg) adlı güzel kıza ilgi duyar ancak karşılık bulamaz. Stephanie’nin kalbindeki sırları uyanıkken çözmeyi başaramayan Stephane, cevapları rüyalarında aramaya başlar...

Hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir kurgu, uçuk bir senaryo, elle yaratılmış baş döndürücü görsel sihirbazlıklar ve daha birçok sürpriz bu filmde sizleri bekliyor.

Tapas kadar lezzetli bir film

Tapas

Yön: Jose Corbacho, Juan Cruz

Oyn: Angel de Andres Lopez, Maria Galiana, Elvira Minguez

KOMEDİ/DRAM

HAYATIN LEZZETİ

"Hayat bir tabak meze gibidir. Ardından ne geleceğini asla bilemezsin" sloganıyla vizyona giren İspanya-Arjantin-Meksika ortak yapımı Hayatın Lezzeti, büyük bir şehirde, aynı mahallede geçen, iç içe geçmiş beş hikáyeden oluşuyor. Başlıca mekánları bir bar, dükkánlar ve bir süpermarket. Kahramanları ise; hastalık ve yalnızlıktan korkan emekli çift Mariano ve Conchi, internet üzerinden bir aşk yaşayan orta yaşlı Raquel, süpermarkette çalışan ve yaz için tatil planları yapan Cesar ile Opo, yeni aşçısı Mao’yla tanışması sayesinde barının dışındaki dünyanın varlığını fark eden Lolo. Hayatın Lezzeti, Jose Corbacho ve Juan Cruz’un ilk uzun metrajlı filmi. İkili daha ilk filmlerinde En İyi Yeni Yönetmen ve Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında GOYA ödülü, Montreal Film Festivali’nde ise En İyi Senaryo ödülü kazandı.

Filme adını veren tapas, İspanyollar’ın ünlü atıştırmalıklarının adı. Türkçe’ye meze olarak çevrilebilir.

Aşkta ve savaşta her şey mubahtır

Vanity Fair


Yön: Mira Nair

Oyn: Gabriel Byrne, Reese Witherspoon, Romola Garai

DRAMA ROMANTİK

GURUR DÜNYASI

William Makepeace Thackeray’nin aynı adlı klasik romanından sinemaya uyarlanan Gurur Dünyası; güzel, tutkulu, esprili ve hesapçı bir kadın olan Becky’nin dünyaya kafa tutuşunu anlatıyor. İngiliz bir oyuncu ile Fransız bir koristin kızı olan Becky, küçük yaşta yetim kalır. Küçük bir çocukken bile hayatın ona verdiklerinden fazlasını istemektedir. Chiswick’teki Miss Pinkerton’ın akademisinden ayrıldığında, İngiliz sosyetesine girebilmek için ince zekasını ve güzelliğini kullanmayı aklına koymuştur. 19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinde, İngiliz yüksek sosyetesinin gözde güzellerinden biri olur...

Musa Düğünü ile adından söz ettiren Hintli yönetmen Mira Nair, sürpriz bir şekilde kamerasını 19. yüzyıl İngiltere’sine çevirerek Thackeray’nin klasik romanına farklı bir yorum katıyor. Hint ezgileri eşliğinde gezintiye çıkmak ilginç olacak.

Herkes Çinlileri bekliyor

Çinliler Geliyor

Yön: Zeki Ökten

Oyn: Cüneyt Türel, Yaman Tarcan, İpek Bilgin, Bülent Kayabaş

KOMEDİ

ÇİNLİLER GELİYOR

İki katlı ahşap evleri, küçük meydanı ve dar sokaklarıyla tipik bir batı Anadolu kasabası... Kasabanın yerli halkından bir grup, koro oluşturarak, kurtuluş günü için sanat müziği konseri hazırlığına girişmiştir. Herkes yaklaşan konserin heyecanı içindedir. Kasaba ertesi güne uyandığında görünüşte her şey eskisi gibidir. Ufukta beliren iki büyük siyah cip, belediye binasının önünde durana kadar gerçekten de her şey eskisi gibidir. Ciplerden çıkan üç-dört Çinli, yanlarındaki Türk işadamı ile birlikte belediyenin merdivenlerine yöneldikten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Çünkü Çinliler kasabaya büyük bir yatırım için gelmiştir. Zengin olma hayalleri ile herkes Çinlileri beklemeye başlar.

Sürü, Kapıcılar Kralı, Faize Hücum gibi birçok başarılı filme imza atan usta yönetmen Zeki Ökten’in imzasını taşıyan Çinliler Geliyor; başrolü olmayan, rollerin senaryo gereği eşit olarak dağıldığı farklı bir film. Taşra insanının küçük dünyasının, zengin olma hayalleriyle değişmesini esprili bir dille alıyor. Perdede yerli komedi arayanlara.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!