Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2006 00:00

Kaptan Smith ile Pocahontas’ın hikayesi

The New World
/images/100/0x0/55ea39ddf018fbb8f8728538

Yön:
Terrence Malick

Oyn: Colin Farrell, Q’Orianka Kilcher, Christian Bale, Christopher Plummer

MACERA/DRAM/TARİHİ

Yeni Dünya: Amerika’nın Keşfi

Yönetmen Terrence Malick, 36 yıllık kariyeri boyunca sadece Lanton Mills (1969), Badlands (1973), Days of Heaven (1978), The Thin Red Line (1998) ve The New World (2005) adlı beş film çekti. Buna rağmen adını sinemanın ölümsüzleri arasına yazdırmayı başardı. Son filminden yedi yıl sonra, Yeni Dünya: Amerika’nın Keşfi ile tekrar hayranlarıyla buluşuyor. Tabii yine hiçbir basın açıklaması ya da röportaj vermeden. İnanması çok güç ama Terrence Malick, tam 31 yıl boyunca tek bir röportaj vermedi.

Malick’in senaryosunu 25 yıl önce yazdığı Pocahontas efsanesinden esinlenen Yeni Dünya, 17. yüzyılda İngilizler ile Kızılderililerin karşılaşması döneminde geçiyor. 1607’de üç İngiliz gemisi, Atlantik Okyanusu’nun diğer tarafındaki yeni topraklarda olduğuna inanılan efsanevi hazineleri ve altını bulmak üzere yola çıkar. Virginia eyaletindeki James Nehri’nden karaya çıkarak, Jamestown kasabasını kuran bu ilk gruptaki 103 kişinin çoğu, Yeni Dünya’daki hayata hazırlıksız aristokratlardır. Kasaba sakinleri hayatta kalma mücadelesi verirken, altın bulma hayalleri de hızla söner. Chickahominy Nehri’nin yukarı kısımlarından yiyecek toplamak üzere yapılacak keşif gezisine liderlik etme görevi Kaptan John Smith’e verilir. Bu gezi sırasında, o bölgenin hakimi olan Powhatan Kızılderilileri, Smith haricinde gruptaki herkesi öldürür. Kaptan Smith ise Kızılderili köyüne götürülür. Burada reisin kızı Pocahontas ile tanışır. Kız ona halkının kültürünü ve geleneklerini öğretir. Smith aylar sonra, yanında herkesin kışı geçirmesine yetecek kadar yiyecekle, Jamestown kolonisine geri döner. Ertesi bahar, Powhatan kabilesi koloninin orada kalma niyetinde olduğunu keşfeder ve savaşa hazırlanır.

Büyük İskender rolünde izlediğimiz Colin Farrell (Kaptan John Smith) yine bir epik çalışmayla karşımızda. Filmin yan oyuncu kadrosu da Christopher Plummer, Christian Bale, August Schellenberg gibi tanınmış oyunculardan oluşuyor. Yönetmen konuşmayınca film hakkında açıklama yapmak yapımcı Sarah Green’e düşmüş. Green film hakkında şunları söylüyor: "Film, biz Amerikalıların hikayesini, kusurlarını, iyi yönlerini, erdemlerini ve gittikçe büyüyen farkına varışımızın hikayesini, en basit bir öğeyle dokuyor: Bizi insan yapan sevgiyle".

Terrence Malick, Amerika’nın Beyaz Adam tarafından keşfini, İngilizler ile Kızılderililer arasındaki ilk yakınlaşmayı, 17. yüzyılın başında İngiliz kaşif John Smith ile Pocahontas arasında geçen büyük aşkın ekseninde anlatıyor. Tabii her Terrence Malick filminde olduğu gibi Yeni Dünya’da da bugünün Amerika’sına önemli göndermeler yapılıyor. Görkemli görüntüleri ve etkileyici senaryosuyla sinemaseverler için kaçırılmayacak bir yapım.

Yok olmakta olan Kızılderili dili kullanıldı

Kızılderilileri canlandıran oyuncular için Algonquin dilini öğrenmek zor olmuş. Yok olma tehlikesi yaşayan bu dili konuşan az sayıda insan uzun uğraşlar sonucunda bulunmuş.

Filmin önemli karakteri Pocahontas’ı canlandıran Q’orianka Kilcher, tam 2 bin kişi arasından seçildi.

Film sadece En İyi Görsel Yönetmen dalında Oscar’a aday gösterildi.

Her şeyiyle Fransız

Les Temps Qui Changent

Yön:
Andre Techine

Oyn: Catherine Deneuve, Gerard Depardieu, Gilbert Melki

DRAM/ROMANTİK

Geçmişte Kalan Aşk

Catherine Deneuve ve Gerard Depardieu gibi Fransız sinemasının iki usta oyuncusunu bir araya getiren film, Berlin’de Altın Ayı ödülüne aday gösterildi. En son Yoldan Çıkanlar adlı yapıtını izleme fırsatı bulduğumuz usta yöntemen Andre Techine, bu kez 30 yıla uzanan bir aşkın izinde gidiyor...

Bir basın yayın merkezinin inşaatının kontrolü için Tanca serbest bölgesine giden Antoine’nin asıl amacı, 30 yılı aşkın süredir sessiz fakat tutkulu biçimde sevmekten vazgeçmediği Cecile’i bulmaktır. Cecile, Kuzey Afrika’ya göç etmiş ve orada kendinden çok genç, Faslı bir Yahudi doktorla evlenmiştir.

42. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de gösterilen Geçmişte Kalan Aşk; konusu, anlatımı, oyuncuları kısacası her şeyiyle tam bir Fransız filmi.

Çocuklar bu dadıyı çok sevecek

Nanny McPhee

Yön:
Kirk Jones

Oyn: Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald, Celia Imrie

AİLE/KOMEDİ/FANTASTİK

Sihirli Dadı

Ünlü yazar Christianna Brand’ın Nurse Matilda adlı romanından uyarlanan Sihirli Dadı, öncelikle çocuklara seslenen keyifli bir aile komedisi. Emma Thompson ve Colin Firth’in başrollerini paylaştıkları filmin konusu şöyle:

Bir yıl önce eşini kaybeden Bay Brown’un yedi çocuğu, yaramazlık konusunda sınır tanımamaktadır. Ailenin aşçısı Bayan Blatherwick’in "Ağustos ayında kar yağar da, bu çocuklar uslanmaz" dediği yedi kardeşi durdurmak için Brown’un bir mucizeye ihtiyacı vardır. Maddi sıkıntılar yaşayan Bay Brown’a, çocuklar için para yardımı yapan halası evlenmesini telkin eder. Aksi takdirde halası Bay Brown’a yardımı kesecektir. Çocukların evi savaş alanına çevirdiği bir gece, Dadı McPhee kurtarıcı gibi ortaya çıkar. Kendine has taktiklerle çocukları uslandırmayı başarır. Ama elindeki sihirli değnek bir gün işe yaramaz...

Emma Thompson’ın performansıyla büyük övgüler aldığı film, masalsı anlatımıyla öne çıkıyor.

Koca Ana bildiğiniz gibi

Big Momma’s House 2

Yön:
John Whitesell

Oyn: Martin Lawrence, Nia Long, Elton LeBlanc

KOMEDİ

Vay Anam Vay 2

2000 yapımı Vay Anam Vay, 30 milyon dolarlık düşük bütçesine rağmen, sadece ABD’de 120 milyon dolar hasılat elde edince devam filminin vizyona girmesi de gecikmedi. Vay Anam Vay 2’de, yine Martin Lawrence ve Nia Long başrolleri paylaşıyor. Ancak yönetmen koltuğunda Raja Gosnell’in yerine John Whitesell oturuyor. Öykü ilk yapımdaki gibi hemen hemen aynı temalarda ilerliyor. Martin Lawrence’ın canlandırdığı FBI ajanı, bu kez bir bilgisayar virüsü tarafından tehdit altında olan ulusal güvenlik dosyalarını kurtarmak için Koca Anne kılığına giriyor. Koca Anne, virüsün yaratıcısı bilgisayar dahisi Tom Fuller’ın evine çocuk bakıcısı olarak sızmayı başarıyor. Gerisi malum... Imdb.com kullanıcılarından 10 üzerinden 2.8 puan alan film, yine aynı sitesinin IMDb Bottom 100 (En Kötüler) listesinde 56. sırada.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!