Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2005 01:20

Wes Craven bu kez çok farklı

Red Eye Yön: Wes Craven Oyn: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Fox

Lüks bir otelde yönetici olan Lisa Reisert, havaalanı terminalinde rastlantı sonucu tanıştığı Jackson’la hoş bir sohbete dalar. Yine bir rastlantı sonucu Lisa ve Jackson’ın uçaktaki koltukları yan yanadır. Sohbet koyulaşır, Jackson daha 10 dakika önce tanıştığı Lisa’nın hayatına dair ince ayrıntıları bir bir sıralamaya başlayınca, tüm bu rastlantıların korkunç bir planın parçası olduğu ortaya çıkar...

Çığlık serisiyle korku sinemasında çığır açan büyük yetenek Wes Craven, Lanet filminde yaşadığı büyük hüsranın ardından biraz durulmuşa benziyor. Bu kez önceki filmlerine göre daha kansız, daha sade bir psikolojik gerilimle karşımızda. Kim bilir belki de, kendisinin yeniden hayata döndürdüğü ‘teenslasher’ türünün artık vadesini doldurduğunu düşünüyor olabilir.

Aslında Gece Uçuşu da orijinal bir öyküye sahip değil. Senaryosu, Colin Farrell’ın başrolünü oynadığı Telefon Kulübesi’nden ilham alınarak yazılmış. Ancak Wes Craven bu devşirme öyküyü çok farklı noktalara taşımış. Yani sizleri Telefon Kulübesi’nin uçak versiyonu beklemiyor. Yönetmen, yabancısı olduğu gökyüzünde, uçak gibi klostrofobik bir ortamda çok temiz iş çıkartmış. Olay örgüsü takır takır işliyor. 88 dakika gibi kısa bir süreye sahip olan filmde hiçbir gereksiz kare yok. Son bir not da başrol oyuncusu Cillian Murphy için düşelim. 28 Gün Sonra ile sinema dünyasına bomba gibi düşen Murphy, insanın kafasını karıştıran çok farklı bir yüze sahip. Umarız bu sıradışı yüz, sinema kariyerine sadece ‘kötü adam’ olarak devam etmez.

Hayata bu kadar samimi bakan film az bulunur

Saving Face Yön: Alice Wu Oyn: Michelle Krusiec, Joan Chen, Lynn Chen

New Yorklu başarılı cerrah Pang’ın hayatı, dul annesi Ma’nın hamile kalıp, evine taşınmasıyla bir anda altüst olur. Annesinden çocuğun babasını bir türlü öğrenemeyen ve büyükbabasının baskısıyla annesine acil bir koca arayan Pang, balerin Vivan’la tanışınca, işler iyice sıradışı bir hal alır. Pang, Vivan’la lezbiyen bir ilişki yaşarken, annesi Ma da porno filmler arasında cinselliği yeniden keşfetmektedir. Sıradışı bir öykü değil mi? Kahramanlarımızın, maceralarını Çin’in muhafazakar değer yargılarına inat yaşamaları ise daha da sıradışı.

Microsoft’taki kariyerini, sinema tutkusuna yenik düşerek rafa kaldıran Alice Wu’nun, bu daha ilk filmi. İyi ki, Microsoft’u bırakmış, çünkü karşımızda başyapıta yakın bir çalışma duruyor. Sundance başta olmak üzere katıldığı birçok festivalden övgülerle ayrılan Sevgiyi Ararken’i mutlaka izleyin. Hem bol bol güleceksiniz, hem de kültürel tabuların modern hayatları nasıl abluka altına aldığını daha iyi anlayacaksınız. Hayata bu kadar samimi bakan film az bulunur.


Saplantılı bir yaz aşkı

My Summer of Love Yön:
Pawel Pawlikowski Oyn: Natalie Pres, Emily Blunt, Paddy Considine

Yer küçük bir İngiliz kasabası. Kahramanlarımız ise birbirlerinden tamamen ayrı karakterlere sahip, özgür ruhlu Mona ile zengin bir ailenin iyi eğitimli, fazlasıyla şımarık kızı Tamsin. Bu iki genç kızın paylaştıkları, zamanla arkadaşlık ilişkisini aşar...

Bağımsız filmlerin ödüllü yönetmeni Pawel Pawlikowski’nin, Helen Cross’un aynı adlı romanından uyarladığı Aşk Yazım, BAFTA’da en iyi İngiliz filmine verilen Alexander Korda ödülü başta olmak üzere, birçok ödül aldı. Öykü, Perihan Mağden’in İki Genç Kızın Romanı’nı hatırlatıyor. Ancak bu filmde daha fazlası sizi bekliyor. ‘En tehlikelisi daha fazlasını istemektir’ sloganı ile öne çıkan Aşk Yazım’ı izlerken, insan doğasına dair sağlam bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Jim Carrey olmayınca çekilmiyor

Son of the Mask Yön:
Lawrence Guterman Oyn: Jamie Kennedy, Alan Cumming, Traylor Howard

Jim Carrey için kariyerinde dönüm noktası olan, Cameron Diaz’ı Hollywood’a kazandıran ünlü Maske, 10 yıl aradan sonra devam filmiyle tekrar aramızda. Kediler ve Köpekler’den hatırlayacağınız Lawrence Guterman’ın yönetmenliğini üstlendiği Maske 2’de ilk filmden 10 yıl sonrasına gidiyoruz. Tim’in yeni doğan oğlu sıra dışı güçlere sahiptir. Evin kıskanç köpeği Odin, yine tesadüfen sihirli Maske’yi bulur ve komik olaylar birbirini izler. Maske 2’de eski kadrodan eser yok. Ünlü sinema bilgi sitesi imdb kullanıcılarından 10 üzerinden 2.1 alan Maske 2, daha şimdiden 2005 Razzie Ödülleri’nin (yılın en kötülerine verilen ödül) en favori filmi gösteriliyor. Bol efektli Maske 2, belki çocukların ilgisini çekebilir.

Sanki Harry Potter’ın kopyası

Sky High Yön:
Mike Mitchell Oyn: Michael Angarano, Kurt Russell, Kelly Preston

Bulutların arasında inşa edilen Kahramanlar Okulu’nda uçabilen, değişik şekillere girebilen üstün yetenekli çocuklar eğitim almaktadır. Bu okulda öğrencilerin kaderini Seviye Sınavı belirlemektedir. Sınav sonucunda öğrenciler kahramanlar ve kahraman yardımcıları olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır.

Mike Mitchel’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin kadrosunda sadece Kurt Russell göze çarpıyor. Kahramanlık filmleri artık sıkmaya başladı. Neredeyse her ay yeni bir kahramanlık filmi izliyoruz. Tabii ki, içlerinde çok iyi örnekler var. Ancak Kahramanlar Okulu, türüne fazla bir yenilik katmıyor. Pek çok açıdan Harry Potter ve İnanılmaz Aile filmlerini çağrıştırıyor. Çocuklarınız çok ısrar ederse, aynı sinemada kendinize başka bir film arayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!