Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2005 00:26

İki genç kızın filmi

İki Genç Kız

Yönetmen: Kutluğ Ataman Oyuncular: Hülya Avşar, Vildan Atasever, Feride Çetin

Perihan Mağden, ısrarla uzak durmaya çalışsa da romanı ‘İki Genç Kızın Romanı’ndan sinemaya uyarlanan ‘İki Genç Kız’ filmi basında çok konuşuldu. Bunda Perihan Mağden’in köşe yazılarında eleştirdiği Hülya Avşar’ın filmde rol almasının etkisi de vardı. Filmde ve romanda üstü kapalı geçilse de iki kızın arasındaki sevgiye dair Hülya Avşar’ın ‘Üçüncü tür beni korkutuyor’ şeklindeki açıklaması, romanın Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson’ın ‘Heavenly Creatures’ filmiyle olan benzerlikleri, basında tartışılan diğer konulardı. Tabii bunların filmin kendisiyle doğrudan ilgisi yok.

Handan (Vildan Atasever) ve Behiye (Feride Çetin) tesadüfen tanışıp çok iyi dost olurlar. Behiye, Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünü kazanmasına rağmen muhafazakar ailesinin baskısı karşısında umutsuzdur. Güzel, yerinde duramayan bir kız olan Handan ise, pop kültürünün son model ürünlerinden biridir. Handan’ın annesi Leman (Hülya Avşar) eşi kendisini terk ettiğinden beri para kazanmak için ‘metres hayatı’ sürdürmektedir. Behiye evden kaçıp Handan’lara yerleşir. İki genç kız arasındaki sevginin karşısında toplum ve aile kurumu duvar gibi yükselir.

Perihan Mağden’in romanında iki genç kızın sevgisinin yanı sıra, marka düşkünlüğü, tüketim toplumu ve üst sınıfa dair eleştiriler yer alıyor. Böyle sert bir romanı ‘Karanlık Sular’ ve ‘Lola+ Bilidikid’ gibi filmlerin yönetmeni Kutluğ Ataman uyarlayınca İki Genç Kız’ın sistem eleştirisine soyunan sert bir film olacağını düşünüyorduk. Fakat film, bu açıdan farklı. Yönetmen iki genç kız arasındaki sevgiyi mercek altına almayı tercih etmiş.

Vildan Atasever ve Feride Çetin’in oyunculukları filmin en önemli artıları arasında. Özellikle Feride Çetin’in doğal performansı görülmeye değer. Küfür bir kıza ancak bu kadar güzel yakışır.

Filmdeki kamera hareketleri, ışık ve renk kullanımını ilk anda rahatsız edici bulabilirsiniz. Ama bu atmosferin filmin ruhuna katkısı çok büyük. Bu katkıda 2002 yılına ait Kibariye’den Nazan Öncel’e uzanan keyifli müzikleri de unutmayalım. Son dönemde vizyona giren diğer filmleri göz önüne alınca İki Genç Kız başarılı bir çalışma.

Yeni bir çizgi roman uyarlaması

Elektra

Yönetmen: Rob Bowman Oyuncular: Jennifer Garner, Goran Visnjic

Çizgi roman fanatiklerinin merakla bekledikleri ‘Daredevil-Korkusuz’un önemli karakterlerinden bir olan Elektra’nın maceraları vizyonda. Elektra’yı Daredevil’de de aynı rolü üstlenen Jennifer Garner oynuyor. Filmin yönetmenliğini ise Reign of Fire ve The X Files filmlerinden tanıdığımız Rob Bowman üstlendi. Hayata döndürüldükten sonra bir kiralık katil olarak eğitilen Elektra, dövüş ustalığının yanı sıra geleceği görebilme yetisine de sahiptir. Mark Miller adlı masum bir adamı öldürmekle görevlendirilir. Ancak Elektra, Miller ve kızı Abby ile tanıştıktan sonra onları öldürmekten vazgeçer. Film, öncelikle çizgi roman ve aksiyon tutkunlarına sesleniyor.

Ölü Ozanlar Derneği’nin müzikali

Les Choristes

Yönetmen: Christophe Barratier Oyuncular: Gérard Jugnot, François Berléand, Kad Merad...

Yıl 1949, yer Fransa. İşsiz olan müzik öğretmeni Clement Mathieu, taşrada problemli çocukların öğrenim gördüğü yatılı bir okula gözetmen olarak alınır. Despot okul müdürü Rachin çocukları hizaya getirmek için baskıcı yöntemler uygulamaktadır. Clement ise öğrencileri müzik yoluyla eğitmekte kararlıdır. Clement, aralarında savaş yetimi öğrencilerin de olduğu bir koro kurar... ‘İdealist öğretmen, klasik, kuralcı eğitim sistemine karşı’ gibi ‘Ölü Ozanlar Derneği’ türevinde bir film olan Koro’da şiirin yerini müzik alıyor. Tema bildik ama anlatım gerçekten dokunaklı. Şartlar ne olursa olsun doğru bir eğitimle insan hayatının değişebileceği bir kez daha bizlere hatırlatılıyor. Koro’nun özellikle final sahnesi unutulmayacak cinsten.

Aynı zamanda klasik gitar sanatçısı olan Christophe Barratier, ikinci yönetmenlik denemesi Koro’da şaşırtıcı bir başarı elde etti. En İyi Film Şarkısı ve En İyi Yabancı Film dallarında Oscar’a aday gösterilen Koro, sadece Fransa’da 8 milyonu aşkın bir seyirci sayısına ulaştı. Türkiye’de filmin tanıtımını kendisi de bir müzik öğretmeni olan Candan Erçetin üstlendi ve gala gecesinde St. Benoit Lisesi Korosu’yla filmin Oscar’a aday gösterilen şarkısı ‘Vois sur ton chemin’i söyledi. Koro, haftanın en kayda değer filmlerinden birisi.

Rehine gerilimi

Hostage

Yönetmen: Florent Emilio Siri Oyuncular: Bruce Willis, Kevin Pollack, Jonathan Tucker

Jeff Talley, bir anne-oğlunun ölümüyle sonuçlanan bir rehine kurtarma operasyonundan sonra bunalıma girince Los Angeles’ı terk ederek Ventura şehrindeki küçük bir kasabada polis şefliğine başlar. Ancak burada da üç sabıkalı genç, bir muhasebecinin ailesini rehin alır. Jeff rehine kurtarma operasyonuna katılmayı kabul etmez. Ancak Jeff’in ailesi aynı olay yüzünden rehin alınınca iş değişir. Robert Crais’in aynı adlı romanından uyarlanan Rehine; orta karar aksiyonların Fransız yönetmeni Florent Emilio Siri’nin dördüncü filmi. 65 milyon dolarlık film, pek iyi eleştiriler almadı. Filmi izleme kriteri filmin kahramanı Bruce Willis’e olan sevginizle orantılı.

Protestanlığın kurucusu Martin Luther’in hayatı

Roma’ya, yani Papa ve Katolik Kilisesi’ne karşı çıkarak, Protestan mezhebinin doğuşunu sağlayan ünlü Alman din adamı Martin Luther’in yaşam öyküsünü konu alan Luther, 2003 yapımı bir Alman filmi. Genç hukukçu ve rahip Martin Luther, dönemin Katolik Kilisesi’ni bir sömürü düzeni olarak ilan eder ve Roma’ya karşı amansız bir mücadeleye girişir. İncil’i Almanca’ya çevirir, din adamlarının evlenmesine izin verilmesini savunur, yüz binlerce insanı peşinde sürükler. Filmin en büyük kozu, Aşık Shakespeare’in yıldızı usta İngiliz oyuncu Joseph Fiennes.

Kürmeş köyünden göçenler

Dûr

Yönetmen, Senaryo, Görüntü Yönetmeni: Kazım Öz

Nürbeng Türkiye-Alman Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüyle onurlandırılan Uzak, Tunceli’nin Kürmeş köyünde yaşanan göç olgusunu konu alıyor. Kazım Öz’ün, doğup büyüdüğü Kürmeş köyüyle ilgili 1985 yılından beri yaptığı çekimlerden oluşan Uzak, köydeki genç nüfusun Avrupa’ya ve Türkiye’nin büyük şehirlerine göç etmesiyle bölgede kalan yaşlıların yaşadıkları sorunları ve göç edenlerin geride bıraktıklarına dair duydukları özlemi perdeye taşıyor. Uzak, kurmaca belgesel türünde bir çalışma.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!