Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2005 01:01

Yine bizi bize anlatan bir öykü

KOMEDİ

O ŞİMDİ MAHKUM

O Şimdi Mahkum

Yön: Abdullah Oğuz

Oyn: Burhan Öçal, Gökhan Özoğuz, Levent Kazak, Erkan Can, Yavuz Bingöl


O Şimdi Asker ile başlayan üçlemenin ikinci filmi O Şimdi Mahkum’un yönetmen koltuğunda, reklam, klip ve televizyon prodüksiyonlarıyla adından söz ettiren, yapım şirketi ANS’nin kurucusu Abdullah Oğuz oturuyor. Asmalı Konak Hayat filminden tanıdığımız Abdullah Oğuz, ilk filmdeki renkli kadroya Erkan Can, Zafer Alagöz, Menderes Samancılar gibi usta isimler katarak yola çıkmış. Senaryo yine Levent Kazak’a ait.

İlk filmin kahramanları askerliklerini bitirmiş, aradan iki yıl geçmiştir. Levent, başarısız iş deneyimlerinin ardından O Şimdi Mahkum adlı bir sit-com kaleme alıp, başrolünde Athena’nın solisti Gökhan’ı oynatmak istemektedir. Ancak aksilikler birbirini kovalar ve iki kafadar kendilerini cezaevine bulur. Kahramanlarımızı burada hem eski dostlar, hem de yeraltı dünyasının acımasız hesaplaşmaları beklemektedir.

1.5 milyon dolara çekilen filmin en büyük sürprizi, dünyaca ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal’ın hiçbir sinema kariyeri olmamasına rağmen başrolde oynaması. Sıradışı bir mafya babasını oynayan Öçal’ın performansı mükemmele yakın. Hatta bazıları, Öçal’ın kariyerine sinemada devam etmesi gerektiği yönünde hemfikir.

Filmde izleyicileri neler beklediği konusunda Abdullah Oğuz, Sinema dergisinde şu açıklamada bulundu: ‘Bir kere eğlenecekler. İkincisi tarz olarak enteresan bulacaklar filmi. Sıkılmayacaklar... Bu arada zaman zaman duygulanacaklar’. O Şimdi Asker, eğlenceli öyküsü ve popüler oyuncu kadrosuyla büyük ilgi çekmişti. O Şimdi Mahkum’da kadro daha da zenginleşti. Yine bizi bize anlatan bir öykü sizleri bekliyor. Film, zıt karakterlerin çatışmasıyla ortaya çıkan ve kara mizahın yoğun işlendiği diyaloglarıyla akıcı bir kurguya sahip. Kısacası eğlenceli bir çalışma sizleri bekliyor.

El yapımı animasyon

ANİMASYON

MİNİK FİL

Pooh’s Heffalump Movie

Yön: Frank Nissen

Sen: Brian Hohlfeld, Evan Spiliotopoulos

A. A. Milne’in 1926’da yazdığı çocuk kitaplarından uyarlanan Pooh’s Heffalump Movie’nin Türkçe seslendirmesini Bülent Kayabaş, Arda Aydın, Gülen Karaman, Naşit Özcan gibi önemli isimler yaptı. Çocuklara yönelik 68 dakikalık bir animasyon. The Tigger Movie (2001) ve Piglet’s Big Movie (2003) ilgi görünce, Winnie the Pooh ve arkadaşlarının üçüncü maceraları Minik Fil, vizyona girmekte gecikmedi. İlk olarak video için çekilen ve şimdi de vizyona giren Minik Fil, ‘el yapımı’ bir animasyon. Bu özelliğiyle dijital animasyonlardan bıkan, ‘Nerede o eski basit ama anlamlı çizgiler’ diyen izleyicilerin ilgisini çekebilir. Ayı Winnie, Tavşan, Tigger, Eeyore ve Piglet, yaşadıkları ormanın hemen yanında Heffalump Çukurluğu adlı gizemli bölgede Heffalump adlı yaratıkları görürler. Bu yaratıkların ormanlarını ele geçirmek için hazırlık yaptıklarını düşünen kahramanlarımız harekete geçer.

Sevimli bir gerilim filmi

İnsanlarla geçinemeyen, meraklı dul Regina’nın en büyük eğlencesi dürbünüyle çevresini gözetleyip suç işlediğine inandığı insanları polise ihbar etmektir. Karşı dairede oturan emekli yargıcın, karısını öldürdüğüne inanan Regina, olayı hemen polise bildirir. Ancak yapılan araştırmanın ardından kadının doğal nedenlerle öldüğü açıklanır. Ancak Regina aynı fikirde değildir. Yargıcı yakın takibe alır. Fakat ilginç olaylar yaşanır ve Regina yargıca aşık olur. ‘Merkez İstasyonu’ filmiyle Oscar’a aday gösterilen Fernando Montenegro’nun başrolünü oynadığı Karşı Daire, avcının av olduğu Hitchcockvari bir gerilim. Hitchcock’un Arka Pencere’sini hatırlatan filmin farkı ise, yer yer dramaya göz kırpması ve olayların Copacabana gibi dünyanın en eğlenceli mekanlarından birinde geçmesi. Katıldığı birçok festivalde ödül alan Karşı Daire, halen devam eden İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi.

Biket İlhan’dan

Türk-Yunan dostluğu üzerine ikinci film

Biket İlhan, Kayıkçı’nın (1999) ardından yine Türk-Yunan dostluğunu konu alan Ayın Karanlık Yüzü ile karşımızda. Asıl mesleği İngilizce öğretmenliği olan, sinemamızın başarılı kadın yönetmenlerinden Biket İlhan’ı öncelikle iki ülke arasında kurduğu dostluk köprüsü için kutlamak gerekiyor. İlhan’ın büyük tutkuyla sevdiği Gökçeada’da çektiği film, tarihi eser kaçakçısı, töre cinayeti hükümlüsü, banka hortumcusu ve tetikçi dört mahkumun cezaevinden kaçıp, Gökçeada’ya sığınmalarını ve orada yaşadıkları hesaplaşmaları konu alıyor. Tabii öyküde sıradışı bir aşk da var. Kayıkçı’da da rol alan Yunanlı oyuncu Katerina Moutsatsos’un konuk oyuncu olarak yer aldığı Ayın Karanlık Yüzü, macera, romantizm ve kara film öğelerini bünyesinde barındıran bir çalışma. Müzikler Yunanlı besteci Yannis Saolis’e ait. .

Travolta ile Thurman’ın dansı için izlenir

KOMEDİ

SAKİN OL

Be Cool

Yön: F. Gary Gray

Oyn: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn

Tut Şu Bücürü, 1995 yılında gösterime girdiğinde büyük ilgi görmüştü ama devam filmi Sakin Ol’u izlemek için aradan 10 yıl geçmesi gerekti. Dev oyuncu kadrosu, filmin öne çıkan özelliği ama asıl kozu Tut Şu Bücürü romanının yazarı Elmore Leonard. Özgün yazı sitili ve keskin mizah anlayışıyla tanınan, 35 yapıtı sinemaya ve TV’ye uyarlanan 20. yüzyılın en iyi polisiye yazarlarından Elmore Leonard’ın aynı adlı romanından uyarlandı.

Arabulucu ve İtalyan İşi gibi başarılı filmlere imza atan Gary Gray yönetmen koltuğunda. Tut Şu Bücürü’nün unutulmaz kahramanı Chili Palmer (John Travolta), bu kez şansını müzik dünyasında deniyor. Palmer, bir cinayete kurban giden ünlü bir müzik yapımcısının karısı Edie (Uma Thurman) ile ortak oluyor. Palmer tüm parasını yetenekli şarkıcı Linda Moon’a (Christina Milian) yatırıyor ama başı yine mafyayla derde giriyor...

John Travolta ile Uma Thurman’ın yanı sıra filmde, James Woods, Harvey Keitel, Danny DeVito gibi usta oyuncuları da izleme fırsatı bulacağız. Serdar Kalsın adında pek tanımadığımız bir Türk oyuncu da var. Serdar Kalsın’ı , konuşmayı sevmeyen bir Rus mafya babası olarak izleyeceğiz.

Film Amerika’da, ilk hafta için iyi bir gişe başarısı yakaladı ancak büyük eleştiriler de aldı. imdb notu 10 üzerinden 5.5. Ucuz Roman’daki kült dans sahnesiyle hafızalara kazınan John Travolta-Uma Thurman ikilisini, 11 yıl sonra tekrar dans ederken görmek için bile izlemeye değer.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!