Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 20:48

ÖZGÜRLÜK YOLU
Sovyet Rusya’dan kaçış

/images/100/0x0/563d3e17f018fb32c8ee2a27

MACERA / DRAM
The Way Back
Yön: Peter Weir
Oyn: Ed Harris, Jim Sturgess, Saoirse Ronan, Colin Farrell

Özgürlük Yolu, yönetmen Peter Weir’ın yedi yıl aradan sonra çiktiği ilk filmi. Kendisini Yeşik Kart, Ölü Ozanlar Derneği, Truman Şov isimli yapıtlarından hatırlarsınız. Weir, önceki işlerinde olduğu gibi yine sosyal bir temaya değiniyor. 1940 yılında Sovyet Rusya’ya bağlı Sibirya çalışma kampından, özgürlükleri için kaçtıktan sonra dört bin mil yürüyerek Hindistan’a ulaşan esirlerin, yaşadıkları macera anlatılıyor.

Üniversite yıllarına övgü
ÇÖMEZ - ACEMİ ŞANSI


KOMEDİ / DRAM
Cherry
Yön: Jeffrey Fine
Oyn: Kyle Gallner, Laura Allen, Britt Robertson, Matt Walsh

Aaron, Ivy League mühendislik programında okuyan zeki ve sakin bir öğrencidir. Burada karşılaştığı, 34 yaşında yeniden okula dönen hayat dolu çılgın Linda, Aaron’u hayallere sürükleyen kişi olur. Linda onu evine yemeğe davet ettiğinde Aaron artık çok şanslı olduğunu düşünür. Çünkü Linda’nın 14 yaşındaki asi kızı Beth ile de tanışır. O an dan sonra Aaron için hayat yeniden şekillenir. Çünkü ailesi sayabileceği yeni birileriyle tanışmıştır. Yine de hayatını sadece mühendisliğin karmaşık dünyasına adamışken gerçek hayattaki karmaşanın içine girmesi onu biraz yorar.
Filmin senaryosu, aynı zamanda yönetmen olan Jeffrey Fine tarafından kendi üniversite yıllarından esinlenerek yazılmış: “Üniversitedeki ilk yıllarımdaki deneyimlerime dayanan bir hikaye bu. Bu dönem herkes için yoğun, sıcak, heyecanlı anılarla doludur. Evimizi, ailemizi, arkadaşlarımızı tanıdık olan her şeyi bırakıp kendi içimizde yepyeni bir evren oluşturuyoruz. İlk yılımda, üniversiteye yeniden başlayan benden büyük bir kadınla alışılmışın dışında bir arkadaşlığımız oldu. O ve kızı okuldaki herkesten farklıydı. İşte bu da ona benzer bir hikaye.”

İngiltere’den şanlı bir direniş hikayesi üstelik gerçek
KADININ FENDİ


KOMEDİ / DRAM
Made in Dagenham - We Want Sex
Yön: Nigel Cole
Oyn: Sally Hawkins, Rosamund Pike, Miranda Richardson, Geraldine James

Kadının Fendi, bu yıl Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterilmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Film, İngiliz işçi sınıfından bir grup kadının gerçek başarı öyküsünü anlatıyor. 1960’ların İngiltere’sinde kadın hakları için mücadele eden ve tarihi değiştirecek bir başarıya ulaşan 187 kadının hayatını izleyeceksiniz. Dagenham’daki Ford fabrikasında çalışan kadınlar, en az erkekler kadar çalışmakta ancak onların yarısı kadar maaş almaktadır. Bob Hoskins’İn canlandırdığı sendika üyesi Albert Passengham’ın da desteğiyle eşitlik için direniş başlatırlar. Bu direniş, kısa sürede tüm ülkeye yayılan dev bir ayaklanmaya dönüşür. Hayatları mutfakla fabrika arasında geçen bu sıradan kadınlar, cinsel ayrımcılığa karşı, erkeklerle eşit kazanç ve haklar elde etmek üzere giriştikleri mücadelede patronlarına, kocalarına, devlete karşı dururlar.

Bir klasik beyazperdede
KARTAL


MACERA / DRAM
The Eagle
Yön: Kevin MacDonald
Oyn: Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland, Mark Strong

Kartal, Rosemary Sutcliff’in klasikleşmiş hikâyesi “The Eagle of the Ninth”den Jeremy Brock tarafından beyazperdeye uyarlandı. 2. Yüzyıl Britanya’sında, köle ve efendi konumundaki iki adam, sadakat ve ihanet, dostluk ve nefret, kahramanlık ve madrabazlığın sınırlarında gezinecekleri tehlikeli bir görevi gerçekleştirmek üzere bilinen dünyanın ötesinde heyecanlı ve destansı bir maceraya atılıyor. İlk sahneleri sakin geçen filmde heyecan verici dövüşler ortalara doğru beliriyor.

Koltuğunuzda oturamayacaksınız
RUHLAR BÖLGESİ

KORKU
Insidious
Yön: James Wan
Oyn: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye

Ruhlar Bölgesi, Testere serisinin yönetmeni tarafından çekildi. İlikleri donduracak görüntüler içeriyor. Film, genç çift Josh ve Renai’nin üç çocuklarıyla birlikte yeni bir eve taşınmasıyla başlıyor. Evde yaşanan tuhaf olaylar, Renai’ye evin hayaletli olduğunu düşündürüyor ve genç kadın kocasını taşınmaya zorluyor. Bu sırada oğulları Dalton doktorların anlam veremediği bir komaya giriyor. Tüm vücut fonksiyonları yerinde olmasına rağmen bir türlü uyanamıyor. Aile yeni bir eve taşınmasına rağmen olaylar aynen devam ediyor. Eşyalar yer değiştiriyor, kapılar açılıp kapanıyor, sürekli tuhaf sesler duyuluyor... Josh, bu olanlara inanmasa da karısının ve annesinin eve medyum çağırmasına izin veriyor. Ama çıkan sonuca en çok kendisi şaşırıyor. Film, klasik bir evde korku hikayesi gibi görünse de yabancı eleştirmenler “Daha önce sinemada hiç bu kadar çok yerimden zıplamamıştım” diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!