Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00

Haberin Devamı

Arif uzaydan döndü bin yıl geriye gitti

A.R.O.G

Yön: Cem Yılmaz - Ali Taner Baltacı Oyn: Cem Yılmaz, Özge Özberk, Zafer Algöz, Nil Karaibrahimgil

Uzun süredir reklamları ve tanıtımları yapılan A.R.O.G. filmi nihayet bugün 403 kopyayla sinemalarda vizyona giriyor. 9 milyon dolarlık bütçesiyle en pahalı Türk filmlerinden biri olan A.R.O.G., kostümleri, animasyonları, Adidas ve Türk Telekom gibi firmalarla işbirliği içinde yaptığı iddialı tanıtım ve ortak projelerle de çok konuşuluyor.

G.O.R.A’da filmin kahramanı Arif’i uzaya gönderen Cem Yılmaz, A.R.O.G’da da Yontma Taş Devri’ne yolluyor. Arif’i, yıllar önce Sadri Alışık’ın canlandırdığı Turist Ömer’e benzeten Cem Yılmaz, onun da bir "dolaşma potansiyeli" olduğunu düşünüyor.

Hatırlarsanız Arif, G.O.R.A.’da uzaylıların elinden kurtulup Dünya’ya dönmeyi başarmıştı. A.R.O.G’da eski filmdeki baş düşmanı Logar, sanki iyi niyetliymiş gibi, Prenses Ceku’yla Arif’i ziyarete gelir. İntikam almak için bir zaman makinesiyle Arif’i Yontma Taş Devri’ne yollar. Burada Arif maymunlarla dost olurken, dinozorlarla zorlu deneyimler yaşar. Bu sırada yine kendisinin canlandırdığı Kayaa adlı adam onu kendine düşman beller ve Arif’in komik maceraları başlar. A.R.O.G’da ilk filmden tanıdığımız karakterlerin çoğu karşımıza başka şekilde çıkıyor.

A.R.O.G’dan notlar

Filmin iki yönetmeni var, biri Cem Yılmaz’ın kendisi, diğerleride Hokkabaz’ı birlikte yönettiği Ali Taner Baltacı.

Maymunların da ana karakterlerden sayıldığı filmde 3 bin figüran kullanıldı.

Herkesin ten rengi aynı olsun diye herkes solaryuma girdi.

Kostümler belgesellerden örnek alınarak hazırlandı.

Çekimler sırasında sete gelen her sakallı işe dahil edildi.

Ozan Güven ile Nil Karaibrahimgil tıpkı Ghost filminde Patrick Swayze ve Demi Moore gibi çömlek yapıyor. Ama tabii ki biri Taş Devri’nde diğeri 1990’ların ABD’sinde geçiyor. Cem Yılmaz, Stanley Kubrick’in "2001 Uzay Yolu Macerası"na da gönderme yapmayı unutmamış.

A.R.O.G’da futbol maçında giyilen el yapımı sandalet "kramponlar" Adidas mağazalarının vitrinlerinde sergilenecek. Cem Yılmaz’ın filmde giydiği imzalı kramponu ile final sahnesinde kullanılan Adidas Terrapass futbol topu, İstinye Park’taki Adidas Shop’ta bulunacak.

A.R.O.G’la birlikte Türkiye’de ilk defa filmin çekimleri bitmeden önce ilk üç dakikası sinemalarda reklam olarak gösterildi. Burada kullanılan yaratık için iki ay boyunca onlarca maket hazırlandı.

Amatör devrimcilerin başına gelenler

KOMEDİ

MURO: NALET OLSUN İÇİMDEKİ İNSAN SEVGİSİNE

Yön: Zübeyr Şaşmaz Oyn: Mustafa Üstündağ, Şefik Onatoğlu, Eray Türk

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Muro karakterini canlandıran Mustafa Üstündağ’ın yardımcıları Çeto ve Yıldırım karakterindeki Şefik Onatoğlu ile Eray Türk, dizi ile başlayan birlikteliklerini Muro filmiyle sürdürüyor.

Cezaevinden çıkan Muro ile Çeto, devrimi köyden başlatmak üzere memleketlerine dönerler. İlk planları evlenip yuva kurmak, ayrıca birer örnek devrimci olmaktır. Köyde ise onları bir sürpriz bekler. Muhtar, Muro ile Çeto’yu hapisteyken iki Rus kadınla evlendirmiştir. Muro ile Çeto’nun devrim ütopyasını gerçekleştirmeleri için kadınları bulup boşanmaları gerekir. Bunun için İstanbul’a dönen Muro ile Çeto’nun başına gelmeyen kalmaz. Asla başa çıkamayacakları bir örgütle karşı karşıya kalırlar.

İstanbul’da İtalyan filmleri

İtalyan sinemasının tanıtılması için yapılan I. İstanbul İtalyan Film Festivali bu haftasonu gösterimlerle sona eriyor. İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve İstanbul Modern’de gösterilen filmler 2007 ve 2008 sezonunda hiç gösterime girmemiş uzun ve kısa metrajlı filmlerden oluşuyor. Her biri orijinal dillerinde Türkçe ve İngilizce altyazılı yayınlanacak.

İtalyan Kültür Merkezi’nde bugün saat 18.00’de Marco Pontecorvo’nun PA-RA-DA adlı filmi ve saat 20.00’de Paolo Virzi’nin Önümde Bütün Bir Hayat (Tutta la Vita Davanti) gösterilecek. İstanbul Modern Sinema’da ise bugün 11.00-13.00 saatleri arasında kısa film Özgürlük Rüyaları ve Ursula Ferrara seyredilebilecek. 14.00-18.00 saatleri arasında kısa film Yalnızlığın Ötesi’nde, belgesel film Benim Evim var. Yalnızlığın Ötesinde yarın ve pazar günü saat 11.00’de tekrar gösterilecek.

İtalyan Kültür Merkezi telefon: 0212 293 98 48 İstanbul Modern Sinema telefon: 0212 334 73 00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!