Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 00:00

Savaşın ortasında gerçek aşk hikáyesi

GİTMEK: BENİM MARLON VE BRANDOM

My Marlon and Brando

Yön: Hüseyin Karabey Oyn: Ayça Damgacı, Hama Ali Khan, Mahir Günşiray


Yaptığı kısa filmlerde insan haklarıyla ilgili sorunları ele alan Hüseyin Karabey’in ilk uzun metraj filmi ilginç bir aşk hikayesine dayanıyor. İstanbul’da yaşayan tiyatrocu Ayça ile Kuzey Iraklı Kürt tiyatrocu Hama Ali, Türkiye’de çekilen bir film setinde tanışıp aşık olurlar. Çekim bitince Hama Ali Irak’a, Ayça da İstanbul’daki rutin yaşamına döner. Bir süre sonra Irak’ta savaş patlar. Artık birbirlerine ulaşmaları mucizedir. Ailesiyle, tiyatro çevresi ve kendisiyle mücadele eden Ayça, sonunda kararını verir: Herkes Irak’tan kaçmaya çalışırken Hama Ali’ye ulaşmak için tersine bir yolculuğa çıkar. Filmin konusu, gerçek bir aşk öyküsüne dayanıyor. Bu aşkın gerçek yaşamdaki ve filmdeki kahramanları Ayça Damgacı ve Hama Ali Khan da kendi yaşadıklarını oynuyorlar. Mahir Günşiray da yine gerçek yaşamda olduğu gibi tiyatro yönetmeni rolünü canlandırarak filme katılıyor.

Filmin çekimleri İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Silopi, Van, İran’ın Urmiye, Kuzey Irak’ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde yapıldı. Film, festivallerde çok beğenildi ve onlarca ödül aldı: 27. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu, 6. New York Tribeca Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, 15. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu, 25. Jerusalem Film Festivali’nde FIPRECSI Ödülü, 45. Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 21. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Asya-Ortadoğu Film Ödülü...

Gençler mezun oluyor

HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR

Yön: Kenny Ortega Oyn: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale


High School Musical 2006’da bir televizyon filmi olarak çekildi. İlgi görünce 2007’de devam filmi yapıldı. Bir grup gencin müzik okulundaki maceralarını anlatan filmin üçüncüsü ise sinema için çevrildi. Bu filmde artık lise sonda olan Troy ile Gabriella üniversiteye hazırlanıyor. Wildcats dans grubu da filmin bir parçası.

Son gazilerin buluşması

SON BULUŞMA

Yön: Nesli Çölgeçen Oyn: Ömer Küyük, Yakup Satar, Veysel Turan


Züğürt Ağa’nın unutulmaz yönetmeni Nesli Çölgeçen, yıllar sonra bir belgeselle sinemaya dönüyor. Filmde Kurtuluş Savaşı’nın son tanıkları olan Gazi Ömer Küyük, Gazi Yakup Satar ve Gazi Veysel Turan’ın günlük yaşamları ve savaş anıları anlatılıyor. Çorumlu Gazi Ömer Dede önce Anıtkabir’i, ardından son kalan diğer iki gazi, Yakup Satar ve Veysel Turan’ı ziyaret ediyor. Birbirleriyle helalleşiyorlar. Gazilerin üçü de daha sonra hayatlarını kaybetti.

Bir aile dramı

BAHÇEMDEKİ ATEŞ BÖCEKLERİ

Fireflies in the Garden

Yön: Dennis Lee Oyn: Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Emily Watson, Julia Roberts


Üniversite profesörü ve yazar olan baba Charles, mükemmel anne Lisa, aşk romanı yazarı oğul Michael, hukuk öğrencisi kızları Rhyne. Taylor Ailesi dışarıdan bakıldığında mükemmel görünür. Ancak ilişkileri öyle değildir. Bir gün anne Lisa, kaza geçirip ölünce işler değişir. Herkes birbirini daha iyi anlamaya başlar. Yazar ve yönetmen Dennis Lee, 2002’de annesini kaybettikten sonra bu aile dramını kaleme almış.

Başarılı İspanyol korku filmi

REC:ÖLÜM ÇIĞLIĞI

REC

Yön: Jaume Balaguero - Paco Plaza Oyn: Manuela Velasco, Ferran Terraza


Genç TV muhabiri Angela ve kameraman Pablo, itfaiyeciler hakkında bir program hazırlamaktadır. Yaşlı bir kadının geçirdiği ev kazası ile ilgili bir ihbar gelir. Angela ve Pablo itfaiyecilerin peşine takılır. Kadının evine varan ekip, evin içinden korkunç çığlıklar duyar. Kabus başlar. REC, korku filmlerinde iddialı olan İspanyol sinemasından yeni bir örnek. Filmin en önemli özelliği, titrek bir kamerayla çekilmesi.

Taşralı gencin uyanışı

FIRTINA

Bahoz

Yön: Kazım Öz Oyn: Cahit Gök, Havin Funda Saç


Kazım Öz, hem yazıp hem yönettiği filmde üniversitelilerin siyasallaşmasını öğrenci kahramanları aracılığıyla anlatıyor. Cemal, üniversite sınavını kazanıp taşradaki kasabasından İstanbul’a gelir. Büyük şehrin kalabalığı içindeki yalnızlığı, sistem karşıtı devrimci bir grup ile tanışmasıyla sonra erer. Grubun öncülerinden Helin ile yaşadığı çatışma, kimliğini keşfetmesi için de bir başlangıç olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!