Şimdiye kadar Türkiye’ye gelmememizin insan haklarıyla hiçbir alakası yok

Güncelleme Tarihi:

Şimdiye kadar Türkiye’ye gelmememizin insan haklarıyla hiçbir alakası yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 14:40

Eylül başında Olimpiyat Stadı’nda yapılacak dev konsere hem Türkiye’den hem civar ülkelerden 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Savaş ÖZBEY

Ünlü rock grubu U2 sonbaharda İstanbul’u şenlendirmeye geliyor. Eylül başında Olimpiyat Stadı’nda yapılacak dev konsere hem Türkiye’den hem civar ülkelerden 100 bin kişinin katılması bekleniyor. İrlandalı grubun dünya turnesine İstanbul’u da dahil etme fikri, geçen yıl New York’taki Vicdana Çağrı Vakfı toplantısında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la grubun solisti Bono’nun İstanbul üzerine sohbetinden sonra ortaya çıkmıştı. Peki 34 yıllık grup İstanbul’a gelmek için niye bu kadar bekledi? Grubun menajeri Paul McGuinness gecikmenin sanıldığı gibi U2’nun muhalif tavrından kaynaklanmadığını söylüyor.

Ülkemize en son U2 geldiğinde az daha Sovyetler’le savaşa giriyorduk. 1960’da İncirlik’ten kalkıp Rus semalarında düşürülen Amerikan casus uçağından bahsediyorum... Bu kez U2’nun barış getireceğini söyleyebilir miyiz?
- Aaa işte bu çok eğlenceli! Sanıyorum o olay olduğu zaman U2 üyeleri daha henüz doğmamıştı bile. Sizi temin ederim U2 bu kez ülkenize barış için geliyor. (Kahkaha atıyor)

Haberin Devamı

Bayağı uzun bir turnedesiniz. Aileleriniz de sizle mi? İstanbul’a da gelecekler mi?
- Gelecek olanlar var çünkü Türkiye’de ilk defa çalacağız. Birçok kişinin sırf bundan dolayı bu şova özel bir ilgisi var. Orayı merak ediyorlar. Ama 6 Eylül tam da okulların açılma zamanı. Tabii biraz da çocukların okul durumlarına bağlı kimlerin gelip kimlerin gelemeyeceği.

İstanbul’da ne kadar kalmayı planlıyorsunuz? Sadece konser için gelip dönecek misiniz yoksa şehri keşfe zamanınınız olacak mı?
- Sanırım İstanbul’a Atina’dan sonra geliyoruz. Evet, evet öyle olması lazım. Şu anda tam olarak bilemiyorum ama İstanbul’da kalabildiğimiz kadar uzun kalmak istiyoruz.

Konserinize 100 bin kişi bekleniyor ve İstanbul’daki ilk konseriniz... Birçok insan sizi daha önce hiç canlı dinlemedi. Turnenin geri kalanıyla aynı şovu mu yapacaksınız, yoksa bu ilk gelişe özel bir retrospektif olacak mı?
- Zaten şovumuzda sabit bir akış yok. Sürekli olarak kendi içinde değişiyor, gelişiyor. Tabii elimizde içinden seçim yapmak gereken oldukça çok materyel var. Eski ve yeniler arasında doğru bir denge kurmaya çalışıyoruz. Ama her gece ayrı bir gecedir. Sizin tavsiyeniz ne olurdu?Eskiler tabii ki. Çünkü bence yeni kuşaklar U2’yu eski kuşaklardan daha az tanıyor. Onlar son 10 yılda MTV ne gösterdiyse onunla büyüdüler...

Haberin Devamı

- MTV Türkiye’de çok seyrediliyor mu?

Evet izlenir tabii. Ama 10 yıl önce insanlar başka kaynaklardan da beslenirdi...

Peki Youtube takip edilir mi?
Edilmez olur mu? Aslına bakarsanız şu anda yasak. Ama başbakan dahil bir yolunu bulup en çok kullanan uluslardan biriyiz!
- O zaman umarım daha genç kuşaklar da Youtube üzerinden ne kadar geniş ve çeşitli bir kataloğa sahip olduğumuzu göreceklerdir. Konumuza dönecek olursak... Genel olarak şov iki saat ya da iki saat 15 dakika ve içinde 21-22 şarkı oluyor. Türkiye konseri ise Haziran’da Salt Lake City’den başlayacak olan ayakta yer alıyor. Turne kendi içinde sürekli gelişme gösteren bir şov. Eylül’e kadar daha 38-40 konser var. Dolayısıyla Eylül’de İstanbul’da ne olacağını şimdiden öngörebilmek tam olarak mümkün değil. Şarkılar için hiçbir garanti veremem ama şunu söyleyebilirim ki grubun dört üyesi de orada olacak.
Hangi büyük konserler oldu şimdiye kadar İstanbul’da?
Saymakla bitmez. Mesela aklıma gelen en büyüklerinden biri Metallica konseriydi...
- Metallica bizim çalacağımız yerde mi çaldı?

Haberin Devamı

Hayır, onlarınki de bir stadyumdu ama sizinki daha afilli, olimpik bir stadyum...
- Biliyorsunuz bizim çok büyük bir şovumuz var...

Evet biliyorum, 360 derecelik bir şov. Ben de bunu Youtube’dan izlemiştim...
- E iyi bari...

ÖN GRUBUMUZ SNOW PATROL

İstanbul’daki ön grubunuz belli oldu mu?
- Evet evet belli oldu. Ön grup Snow Patrol olacak.

Bu devasa şovun malzemelerini nasıl taşıyorsunuz, çok merak ediyorum. İki ayrı ekipman olduğu ve biri kulurken diğerinin yolda olduğu söyleniyor, doğru mu?
- Doğru hatta iki değil üç tane. İnsanların The Claw adını verdikleri o konstrüksiyonu kurması 4-5 gün sürüyor. Sonra sökmesi de 2 gün. Dolayısıyla üç taneye ihtiyacımız var. Biri bir yerde kurulurken, bir başka yerde diğeri sökülmekte oluyor, üçüncüde de biz konser veriyor oluyoruz. Siz Youtube’da muhtemelen onu görmüşsünüzdür. Ama teknik, ses, ışık ve video setimiz tek. Her yerde aynısını kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Şarkılarınızın çoğu insan hakları evrensel beyannamesi gibi gibi ama zaman zaman Brezilya’da olduğu gibi özel mesajlar da veriyorsunuz. İstanbul için böyle bir plan var mı kafanızda?
- Buna ben cevap veremem çünkü grubun yaratıcı ekibinde değilim. Ama eminim ki genel mesajımızın İstanbul’a adapte edilmiş, oraya özel bir anlamı olacak. Ayrıca bütün şarkılarımız mesaj ve siyaset içermiyor ki. Farklı parçalar da var. Birçoğu kızlar, arabalar gibi Rock’n Roll dünyasına ait hayat üzerine...

Grup benle yaşıt. İnsan bazen kendinden bile sıkılıyor. Nasıl oluyor da 34 yıldır hala birlikteler, bu kadar uzun süre grup kalabilmenin sırrı ne?
- Müziğe tutkuyla bağlı bir grup U2. Üstelik sürekli olarak gelişme, yenilenme peşinde. Heyecan verici şeyler yapmak istiyor. Heyecan verici müzik yapmasalar ya da müzik heyecan vermese anında dağılır U2. Ama hala çok iyi, hatta en iyisi. Daha da uzun süre devam edecek gibi.

Haberin Devamı

- Dünyanın farklı yerlerinde fakir insanlar için yaptıklarınızla tanınıyorsunuz. Buradaki biletlerinizin bazılarının ülkenin asgari ücretinden daha pahalı olduğunu biliyor muydunuz? Bir gün Türkiye’deki muhtaç insanlar için de bir şey yapar mısınız?
- Böyle düşünmemek lazım. Hem pahalı, hem de ucuz biletlerimiz var. En düşük rakam yaklaşık 30 dolara geliyor. Biliyorum bu da birçok insan için fazla ama pek çok başka sanatçıya kıyasla da gayet makul. 360 derece prodüksiyon sayesinde kapasitemiz çok büyük. Böylece pahalının yanında ucuz bilet de sağlayabiliyoruz.

TÜRKİYE’Yİ SEVE SEVE KABUL ETTİK

Türk hayranlarınız buraya gelmekte niçin bu kadar geciktiğinizi merak ediyor. Bono’nun insan hakları meselelerinden dolayı gelmek istemediği doğru mu?
- Hayır, bununla hiç alakası yok. Biz her yerde çalmayı isteyen insanlarız. Türkiye’de de bir konser verme fikri doğunca seve seve kabul ettik. Evet U2’nun çok istendiği ama hala gidemediğimiz bir sürü yer var. Çünkü dünya çok büyük. Ama elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

EN BÜYÜK KONSER

Live Nation, Pozitif ve İKSV işbirliğiyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ’nın katkılarıyla Türkiye’ye gelecek U2 Türkiye tarihinin en büyük stadyum konserine imza atacak. The 360º Tour sahnesi, teknolojik açıdan müzik endüstrisinde bir devrim olarak kabul ediliyor. Sahne, konser alanında bulunan tüm izleyicilere her açıdan kusursuz bir görüntü sunabilmek için özel olarak hazırlandı. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki konserin biletleri 50-550 lira olarak belirlendi, 550 liralık biletler çoktan tükendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!