Silikon Vadisi’nde hamburgerci açtılar Mark Zuckerberg’i müşteri yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Silikon Vadisi’nde hamburgerci açtılar Mark Zuckerberg’i müşteri yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 00:00

Cemali’yi 1990’lardaki pop müzik dalgasında tanıdık. Ama grubu oluşturan iki kardeş şimdi her şeye başladıkları ABD’de farklı bir alandaki girişimcilik öyküsü yazdı. California’daki hamburgercileri öyle tuttu ki en önemli teknoloji şirketlerinin yöneticilerini kısa sürede müdavim yaptılar.

Haberin Devamı

Özel radyoların ve TV kanallarının ortaya çıktığı 1990’lar aynı zamanda Türkiye’de pop müziğin altın çağıydı. Tek bir şarkısıyla bir anda şöhret olan şarkıcı ve grupların kimi kariyerini sürdürdü, kimi müzikten koptu. O dönemde yıldızı parlayan gruplardan biri de Cem ve Ali Tosun kardeşlerden oluşan Cemali grubuydu. Türkiye’de yaptıkları Dönmek adlı şarkıları hit olmuş, ikiliyi hatırı sayılır bir şöhrete kavuşturmuştu. San Francisco sokaklarında çektikleri siyah-beyaz klip de hayli ilgi çekmişti.
İki hafta önce Cemali’yi ABD’nin San Francisco şehrinde bulduk. Müzikten kopmamalarına karşın ABD’de kendilerine yeni bir hayat kurmuşlar. Bu yeni hayatın merkezinde de, 2009’da açtıkları ve bölgede epeyce ünlenmiş hamburger restoranları ‘Godfather’s Burger Lounge’ var.
Cemali, müzikten yeme-içme sektörüne geçişinin aslında Türkiye’deki şartlarından kaynaklandığını anlatıyor: “İkinci albümümüzü yaptıktan sonra birkaç seneliğine Türkiye’ye yerleşme kararı aldık. Fakat kaldığımız süre boyunca Türkiye’deki sektörün çarpıklığından dolayı hayal ettiklerimizi gerçekleştirmenin zorluğunu anlayarak ABD’ye döndük. Tam üçüncü albüm hazırlığına başlamıştık ki prodüksiyon şirketimizin Türkiye bölümü tamamen kapatıldı. Albümün ortada kalması şevkimizi kırdı. Türkiye’de müzik yapmamaya karar verdik.”

Haberin Devamı

COPPOLA’YLA ORTAKLIK KURDULAR

Üç yıl önce ise girişimciliklerini ve yaratıcılıklarını bu kez yeme-içme sektöründeki projeyle gösterdiler. Aslında bir restoran işletmek akıllarında olan bir proje değildi ama bir tesadüfle bu alana girdiler.
Bu tesadüfü sağlayan kişi de ünlü yönetmen Godfather (Baba) filmlerinin ünlü yönetmeni Francis Ford Coppola’ydı: “Coppola’nın California’da bir şaraphanesi var. Biz de Coppola ailesini uzun süredir tanıyoruz. Coppola’nın ağabeyi, Nicolas Cage’in babasıydı, üniversitede de hocamızdı. Bağlantımız oydu. Biz de onlar gibi biftek ve hamburgeri çok seviyoruz, ayrıca yemek yapmaya da meraklıyız. Bir gün Coppola’yla sohbetteyken ‘Bu bölgede bir sürü hamburger restoranı var ama şöyle çok iyi yapan bir yer yok’ dedik. Sonra da neler yapabileceğimize bakmak için Coppola şaraphanesinde bir araya geldik. Bizi ortak olarak destekleme sözü verdi.”
Bu fikir toplantısının sonrasında Cem ve Ali Tosun yeme-içme sektörünü az bildikleri için pazar araştırması da yaptılar. Mevcut restoranlardan nasıl farklılaşacakları üzerine kafa yordular.

Haberin Devamı

MÖNÜDE VEJETARYEN BURGER DE VAR

Bunun ilk aşamasının dekorasyondan geçtiğine karar verdiler ve iyi bir tasarımcıyla bir araya gelerek restoranın temasını tamamen sinema konseptinde oluşturdular. Amaçları eğlenceli bir mekân yaratmaktı. Restorana gelenin kendilerini sanki bir sinema salonuna geliyormuşçasına rahat hissetmelerini istediler. İsme gelince de Coppola’dan bu kadar fikir alınca Godfather’s Burger Lounge olması da kaçınılmazdı.
Peki ya mönü? Bu konuda da iddialı Cemali: “Mönümüz her zevke hitap edebilecek zenginlikte. Bizim Türk usullerine göre bu mönüyü hazırlarken porsiyonların yeterince büyük ve doyurucu olmasını istedik. Tam Godfather tarzı yani. Gurme hamburgerler yapıyoruz. Sığır etinin yanı sıra somonlu, tavuklu, hindili ve hatta vejetaryen burgerlerimiz var. Her bir hamburgerimize doyurucu garnitür eşlik ediyor. ”
İşler iyi gittiğine göre restoranı bir zincir haline getirmeyi düşünüyorlar mı?
Bu sorunun yanıtı kafalarında henüz net değil: “Bu yönde teklifler var. Ama bayilik için henüz karar vermedik. Fakat kaliteden ödün vermek istemiyoruz. Çünkü bütün ürünlerimiz lokal ve her birinin alımını bizzat yaptığımız için kaliteyi kontrol edebiliyoruz. Bayilik verirsek bu kaliteyi korumakta zorlanabiliriz. Kafamıza uygun değişik mekânlar olursa belki olabilir.”

Haberin Devamı

Hedefimiz yeni albümle Avrupa ve ABD’de ses getirmek

Yeni bir albüm projeniz var mı?
- Şu anda yeni bir albüm üzerine çalışıyoruz. Tamamen Türkçe sözlü olacak. Tüm şarkıların söz, müzik ve düzenlemelerini birlikte yaptığımız için yine Cemali’nin ruhundan oluşuyor şarkılar. Şüphesiz insanlar yine o tadı bulacaklar. Fakat yeni sound’lar da olacak. Endüstriyel çizgide parçalar var, politik içerik taşıyanlar olacak. Hedefimiz sadece Türkiye değil, Avrupa ve ABD’de de ses getirmek. San Francisco’nun en iyi müzisyenleriyle çalışıyoruz. Prodüktörümüz, Green Day gibi birçok gruplarla çalışmış bir profesyonel.

Müşteriler en iyi hamburgeci seçti

Restoranımız ilk yılın sonunda özellikle Silikon Vadisi’nde bir hit haline geldi. Kısa sürede teknoloji şirketi yöneticilerinin uğrak yeri oldu.  Örneğin Apple CEO’su Tim Cook arada geliyor ve hamburgerlerimizi çok seviyor. Google, Yahoo, EA, Oracle, Apple ve Sony’den de üst düzey yöneticileri sık sık ağırlıyoruz. İki ay önce Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg karısıyla beraber geldi. Sanıyorum çok beğendi ki ertesi gün Facebook sayfasında son derece övücü bir mesaj yazdı (yanda). Son olarak da Best of The Bay programı izleyicileri bizi Kuzey California’nın en iyi hamburgercisi seçti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!