Sigaraya, ’içinde ne var’ denetimi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sigaraya, ’içinde ne var’ denetimi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, sigara firmalarının ambalajlarına yazdıkları nikotin ve karbonmonoksit miktarları ile sigaralardaki miktarların uyumlu olup olmadığını denetleyecek. Denetimler periyodik olarak sürdürülecek.

TÜTÜN, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) Yeni Başkanı Kazım Çalışkan, yasal boşluğu giderecek ve sektöre çeki düzen verecek yeni bir ceza kanunu çıkaracaklarını bildirdi. Çalışkan, tütün ve alkol gibi sadece bugün değil, gelecek kuşakların sağlığını da doğrudan etkileyecek 2 ürünün yer aldığı bir sektörü düzenlemekle görevli TAPDK’nın, yeniden yapılanmaya tabi tutulacağını belirtti.

ÖNCE CEZALAR: "Halen 2 konuda yasal açmazımız var. Birincisi cezai yaptırımlara ilişkin kanuni dayanağımız yok. Bunun için yönetmelik çıkarılmış ama yasal dayanak bulunmadığı için pek uygulanamamış. İkincisi personele ilişkin kadro cetvelleri Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildiği için onlar da eksik. Öncelikle cezai yaptırımları ve personel açmazımızı çözeceğiz. Bunlar çok öncelik arzeden acil düzenlemeler. Şimdiye kadar bir şey yapılamadıysa, bunlar çıkarılamadığı için. Bu düzenlemelerin bütçeden önce yasalaşması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle devam edemeyiz çünkü. Yasalar çıkacak ki biz, Kurul olarak fonksiyonları icra etmeye başlayalım."

SONRA DENETİM: Cezalarla ilgili düzenlemenin ardından hızlı şekilde denetimlere başlayacaklarını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti: "İçerik beyanları alınmış ama içeriğin beyanlara uygun olup olmadığı denetlenmemiş. Mesela nikotin ve karbon monoksit değerleri pakette yazıyor. Ancak ürünün pakette yazan değere uygun olup olmadığı belli değil. Öncelikle ve hızlıca bunların denetimini yapacağız. Nikotin ve karbon monoksit değerleri zaten uluslararası standart değerler. Firmalar, 1 Ocak 2007’den itibaren bu standartlara uygun üretim yaptığını beyan ediyor. Ama bu beyanları gerçekten pazara verdikleri ürünlerle mutabık mı değil mi? Bu çok önemli bir konu. Sağlık açısından da önemli. Bu denetimleri periyodik hale getireceğiz. Aynı şekilde bandrol denetimlerini de başlatacağız."

YENİ YÖNETMELİK GELİYOR: Sektörde rekabeti bozucu uygulamaların tespiti ve önlenmesine dönük düzenlemeleri olduğunu da belirten Çalışkan, bunları da hayata geçireceklerini kaydetti. Aynı şekilde sektörde şimdiye kadar düzenlenmemiş konular bulunduğuna da işaret eden Çalışkan, bunlarla ilgili bir takım düzenlemelerin de gündeme geleceğini bildirdi. AB’nin sektördeki ürünlerin nitelikleri, nitelik beyanları ve bu beyanların denetimine ilişkin bir taslak hazırladığını da vurgulayan Çalışkan, kendilerinin de AB’ye uyum çerçevesinde, bu düzenlemeyi bir yönetmelik şeklinde uygulamaya sokacağını söyledi. (A.A.)

Evde üzümü betona basıp kaçak şarap üretiyorlar

TÜTÜN ve alkollü ürünlerdeki kaçakçılık ve kayıt dışılık konusunda da görüşlerini açıklayan Kazım Çalışkan, ülkede şarap başta olmak üzere kaçak üretilen alkollü ürünlerin ciddi bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. Çalışkan, şöyle devam etti: "Şarap üretimi, çok komplike bir üretim değil. Evde yapılıyor. Adam, betona basıyor üzümü, şarap üretiyor. Bunu bodrumda saklıyor. Oradan da tankerle çekiliyor ve tatil köyüne götürülüyor. Bu illegal, yasak bir faaliyet. Çünkü şişelenmemiş içkiyi nakletmek yasak. Ama tespit etsen de, cezalar kısıtlı. Uyarı veriyorsun. Bizim şarap tüketimiz, yıllar itibariyle baktığında hep düşüyor gözüküyor. Aslında düşmüyor. Hele ki turizm bu kadar artarken, şarap tüketiminin düşme şansı yok. Bu tamamen kaçak üretimden kaynaklanıyor. Bu iş sağlık açısından da son derece tehlikeli. Allah korusun, rakıda bunlar yaşandı. Yine bir takım duyumlar geliyor. Kayıt dışı üretim yapan firmalara ilişkin ciddi uygulamalarımız olacak."

Tüketici, ’Bu rakıyı içersem yarın ölür müyüm’ dememeli

TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, sektörle ilgili bilgi verirken de, tütünde 15 milyar YTL, alkollü ürünlerde de 3.5-4 milyar YTL’lik ciro bulunduğunu ifade etti. Sektörde kayıtlı 320 üretici ve 200 bin satıcı olduğunu belirten Çalışkan, tüketim açısından ise 73 milyona hitap edildiğinin altını çizdi. Üst Kurulun, bunların yanı sıra tütün tarımının yönlendirilmesinden de sorumlu olduğunu kaydeden Çalışkan, şunları söyledi: "Bugün tütün 250 bin aileyi ilgilendiriyor. Üzüm bağları anlamında da binlerce aile var. Sağlık da işin önemli bir ayağı. Bizdeki standartların, uluslararası standartlara getirilmesi ve bunun denetlenmesi lazım. Türkiye’de, sigara içen ve alkol alanlar, gelişmiş ülke tüketicisinden daha kötü bir mamul tüketmemeli. Sağlık standartları da gelişmiş ülkelerin altında olmamalı. Temel misyonumuz bu. Başıboş hareket edilmeyecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!