Sigaranın dumanı mahvediyor

Güncelleme Tarihi:

Sigaranın dumanı mahvediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

BURSA (A.A) - Kansere karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla çalışmalar yapan Uludağ Onkoloji Derneği’nin (ONKODAY) Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, ‘‘ABD’de her yıl 3 bin kişinin, çevresinde içilen sigaranın dumanından etkilenerek, yaşamını yitirdiği hesaplanıyor’’ dedi. Prof. Dr. Engin, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın sadece akciğer kanseri gelişiminde önemli rol oynamadığını, kalp ve damar hastalıkları ile üst solunum ve sindirim yolu kanserlerine de neden olabildiğini söyledi.

Yarattığı sağlık problemlerinin yanı sıra ekonomik bedelin de farkına varan gelişmiş toplumlarda, sigara kullanımının azaltılmasına yönelik yoğun kampanyalar yürütüldüğünü anlatan Prof. Dr. Engin, ABD’de sigara kullanım oranının yüzde 20-25’lere kadar gerilediğini vurguladı.

Prof. Dr. Engin, sigara içenlerin, içmeyenlere oranla 15 yıl daha az yaşadıklarının belirlendiğine dikkati çekerek, ‘‘Uzun süre kullanımdan sonra bile sigaranın bırakılması, yaşam süresinin uzatılabildiğini göstermektedir. Sigarayı bırakanlarla 15 yıl içinde ölüm riskinin, içenlere oranla yüzde 50 azaldığı belirlenmiştir’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!