Türkiye’de, son yıllarda hayvancılık sektöründe en önemli geliÅŸme gösteren tavukçuluk, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle önemli ekonomik kayıplara uÄŸradı.Tavuk yetiÅŸtiriciliÄŸinde verimi etkileyen çevresel faktörlerden en önemlisi hava sıcaklığı. Özellikle Çukurova, Ege, Trakya ve GüneydoÄŸu Anadolu ve zaman zaman da İç Anadolu bölgelerinde yaz aylarında tavukçuluktan beklenen verim alınamıyor.KÃœMESÄ°N YAPISI ÇOK ÖNEMLÄ°Sıcağın yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde kümeslerin inÅŸa edileceÄŸi arazinin konumu, yapının dizaynı, ısı yalıtımı, havalandırma, soÄŸutma, çevre peyzajı, hayvan yoÄŸunluÄŸu, altlık ve temizlik konularının üzerinde önemle durulması gerekiyor.Klimalı sistemlerin soÄŸutmada bir önlem olarak düşünülse de bu durum maliyeti artırıyor. Bu nedenle doÄŸal yöntemlere baÅŸvurulması gerekiyor. Tavuklarda sıcaklık stresini önlemek için beslenme konusuna da özen gösterilmesi gerekiyor. Sıcaklık stresine maruz kalmadan önce, etlik piliçlerin veya yumurta tavuklarının aç bırakılması veya gece yemleme yapılması gerekiyor. Bu önlem hayvanın yaÅŸama süresini uzatıyor.YEMLERE DÄ°KKAT!AraÅŸtırmalar, sıcak havalarda yeme vitamin katkısının gerekliliÄŸini de ortaya koyuyor. Ayrıca, yumurtacı tavuklarda yürütülen bir araÅŸtırmada, sıcaklık stresi altındaki hayvanlara soÄŸuk su verilmesinin sıcağı karşı dayanıklılığı artırdığı da belirtiliyor.Â
button