Sıcak havaya karşı alınacak önlemler

Güncelleme Tarihi:

Sıcak havaya karşı alınacak önlemler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2010 14:44

Hava sıcaklıklarındaki artış ve buna bağlı olarak nem oranının fazlalığı insan sağlığını giderek tehdit ediyor.

Haberin Devamı

Özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile çocuklar ve yaşlıların, sıcak hava ve nemin olumsuz etkilerinden korunmak için diğer kişilere oranla daha fazla önlem almaları gerekiyor. Peki, başta hastalar olmak üzere insanlar sıcaklardan korunmak için neler yapılmalı? İşte, Alman Hastanesi İç Hastalıkları uzmanlarından Dr. Jan Klod Kayuka’nın tavsiyeleri:

“Sıcaklarda risk gurubunun en başında kuşkusuz kalp ve yüksek tansiyon hastaları geliyor. Zira, kalp damar hastalıklarından ölümlerin Türkiye'deki ölümler arasında ilk sırada yer aldığı göz önüne alınırsa özellikle bu hastalıklara sahip kişilerin yaz aylarında daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu nedenle bu kişilerin güneşten, nemli havadan ve sıcaklık etkisinden mümkün olduğunca korunmaları gerekiyor.”

Haberin Devamı

Güneş çarpmasına dikkat

Sıcaklarda bir diğer önemli konu ise güneş çarpmalarıdır. Güneş çarpması tedavi edilse bile kalıcı zararlar verebilir. Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarak gelişmektedir. Güneş çarpması, uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde, sıcak havada oyun oynayan çocuklarda, uzun yol yürüyenlerde, ateşin yükselmesi, terlemenin azalması, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık ve bayılma belirtileriyle görülebilir. Bu durum tedavi edilmediği taktirde, ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Hafif yiyecekler tercih edin

Yaz mevsiminde beslenme, vücudun sıvı kaybı ve aşırıcı sıcaklar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Yazın ağır gıdalar, kızartmalar, yağlı yiyecek ve tatlılar mümkün olduğunca tercih edilmemelidir. Ayrıca, yaz aylarında özellikle akşam saat 19.00'dan sonra gıda tüketilmemesi sağlık için önemlidir. Açık mekanlarda güneş altında çalışanlar da özelikle ek tedbirler almak zorundadır.  Çalışırken sık sık mola vermeli ve mutlaka güneşten koruyucu giysiler giymelidirler. Sadece açık havada çalışanlar değil diğer kişiler de yazın ince ve açık renk giysiler giymelidirler. Bunların yanında yazın özellikle dikkat etmemiz gereken konular su ve ishalli hastalıklardır. Beslenmemizi buna göre ayarlamamız gerekmektedir. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve tansiyon hastalarına yazın hamam ve kaplıcalara gitmelerini de tavsiye etmiyoruz. Sıcak çarpması sonuçları vahim olan neticelere sebep olabilir.

Haberin Devamı

Sıcaklarda bu önlemleri alın

-Fiziksel aktivitenize bakmaksızın, bol sıvı alınız ( Şeker, kafein ve alkol içeren sıvılardan uzak durunuz ). Susamayı beklemeyiniz.
-Uygun kıyafetler, hafif, açık renkli, rahat giysiler seçin. Dışarı çıktığınızda mutlak şapka ve güneş gözlüğü takınız.
-Evden dışarı mümkün olduğunca az çıkınız, zorunlu değilseniz çıkmayınız. Eğer çıkacaksanız. sabah ve akşam saatlerini seçiniz. Özellikle 11.00 ile 16:00 saatleri arasında mümkünse güneşe çıkılmamalı
-Çalışırken kendinizi fiziksel olarak birden ve aşırı zorlamayınız. Yapacağınız işleri kademelendiriniz. Özellikle baş dönmesi, halsizlik, baygınlık hisseder, çarpıntı ve nefes darlığı çekerseniz tüm işlerinizi bırakınız, serin veya en azından gölge bir yerde dinleniniz.
-Evde ve işyerinde mümkünse klimalı bir ortamda bulunun. Soğuk bir duş veya banyo da rahatlatıcı olabilir. Ocak ve fırınınızı mümkün olduğunca az çalıştırınız.
-Özellikle 65 yaş ve üzeri yaşayanları gün boyunca en az iki kez kontrol edin. Mümkünse yalnız bırakmayın.
Risk altında olan grupları gözleyin;

Haberin Devamı

Risk altındaki kişiler

-Bebekler: Bebek ve 4 yaşına kadar olan çocuklar yüksek ısı etkilerine daha duyarlıdırlar ve çevrelerini değiştirme ve uygun sıvı alımını yapabilme yetenekleri yoktur.
-65 yaş üzerindeki kişiler: 65 yaş ve üzeri kişiler ısı değişikliklerine uyum sağlayamazlar.
-Aşırı kilolu kişiler: Aşırı kilolu kişiler ısıya daha hassastırlar.
-Sıcak altında çalışan kişiler: İş veya egzersiz sırasında fiziksel olarak çok yorulanlar aşırı sıvı kaybederler.
-Kalp Hastaları: Kalp hastaları, hipertansiyon hastaları, depresyon, uykusuzluk ve dolaşım bozukluğu tedavisi görenler aşırı sıcaktan daha fazla etkilenirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!