Şeyhlerin, emirlerin lokantasını biliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Şeyhlerin, emirlerin lokantasını biliyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 00:00

İstanbul-Aksaray’da alkolsüz bir kebapçı var ki, yemeklerini mi anlatmalı yoksa müdavimlerini mi insan şaşırıp kalıyor. Has Kral, Türkiye’ye gelen Arap kraliyet ailesi mensuplarının, emirlerin, şeyhlerin lokantası. Hatay ağırlıklı sunduğu lezzetler Arap dünyasında o kadar meşhur ki, oturuyor Katar şeyhi, kalkıyor Suudi Emiri.

Birgün önce Arabistan hac-umre bakanının kağıt kebabı yediği masada bir gün sonra tanınmış Mısırlı şarkıcı Nur Şerif, paşa kebabı götürüyor. Ertesi gün Katar Emiri El Saani Aibi "tuzda kuzu" fırınlatıyor. Önceden bilenleri direkt geliyor, bilmeyen de herhalde rehberine söylüyor: Yallah to the Has Kral!

MUHAFAZAKARLAR BİLİYOR

Arapların rağbet ettiği Has Kral’ın müdavimleri arasında Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak gibi muhafazakar kalemler ve İbrahim Tatlıses, Müslüm Baba, Şener Şen gibi ünlü isimler de var. Meğer buranın sahibi Mesrur Kurt yıllarca Arap ülkeleriyle turizm ve ticaret yapmış. Burayı açınca tanıdıkları vasıtasıyla yemeklerinin lezzeti kulaktan kulağa Arap dünyasında nam salmış. Suriye, Belçika, Dubai, Katar ve Arabistan’a sürekli sipariş gidiyor.

ALKOL YOK, GERİSİ ŞAHANE

Alkol yok. İçecek olarak Hatay taze nar suyu tavsiye ederim. Salatalardan zahter salatası, günlük başlangıçlardan humus, babagannuş, muhammara ve fırında ekşili sarmayı ısmarlayın. En beğenilen yemekler, istediğiniz uzunlukta yapılabilen paşa kebabı (mesela 3 metre, fıstık ve etin lezzetinden dilinizi yutabilirsiniz), haşlama içli köfte, etli dilber dudağı (sütlü yufka ile yapıyorlar), kağıt kebabı, tuzda kuzu (içi doldurulan kuzu, 25 kilo tuzla kaplanıp 8 saat fırınlanıyor). Künefesi mükemmel. Yapımı 45 gün süren patlıcan, ceviz, incir ayva tatlısı da mutlaka denenmeli.

110 ÇEŞİT KEBABA 13 USTA

200 kişilik Has Kral’da tam 13 usta görev yapıyor. Çünkü 110 çeşit kebap var. Her gün bir kebap yesen 3 ayda bitmiyor. Daha lezzetli olduğu için sadece erkek hayvan eti kullanılıyor. Yemekler şeyhlere göre ama fiyatlar makul. Kebaplar 8-16 lira. Adambaşı 20-30 liraya kebaba doyuyorsunuz. Has Kral, Aksaray’daki metro istasyonunun arkasında. Haftanın 7 günü, 09.00-01.00 arası açık. (212) 534 97 07.

Birinciye Dalgıç Ali’den balık
/images/100/0x0/55eb1a03f018fbb8f8ab250d

İlyas Kaptan’dan pişiriverme


Birçok nadir kelebek türüne evsahipliği yapan Fethiye-Kelebekler Vadisi çeşitli ülkelerden gezginlerin, doğaseverlerin bir araya geldiği özel bir tatil yeri. Çiçek Çocuklar’dan beri bilinmesine rağmen, ulaşımı olmadığı için, bozulmadan günümüze kadar gelebildi. Bungalow ve ağaç evlerde kalınıyor, karavanadan yeniliyor. Doğal tatil sevenler için Türkiye’deki Miami. Yeni haber ise, vadi için yapılan logo yarışması. 8 Eylül’e kadar sürecek, detayları kelebekvadisi.azbuz.com’dan öğrenebilirsiniz. Ben size tam da vadinin felsefesine yakışan birincilik ödüllerini duyurmak istedim. İnsanın ezberini bozuyor değil mi?

BİRİNCİNİN ÖDÜLLERİ

1 hafta her şey dahil konaklama

Susamuru Dalgıç Ali’den bir balık

İlyas Kaptan’dan balığı pişiriverme

Burcu’nun küçük dükkanından bir giysi

Taşev’den kek-çay, içki veya meşrubat

Seçil’in dükkanından taze meyve suyu

Jack’in doğum gününü kutlayın

Yarın gece Maslak Parkorman’da düzenlenecek parti ile viski markası Jack Daniels’ın doğumgünü kutlanacak. Jack, bu sene 157. yaşına basıyor. Gece aynı zamanda, Jack Rock Road Show’un son ayağı olacak. Partide Özge Fışkın ve Chantage sahne alacak.

Özgür çocuklar Bodrum’da

5 kategoride 80 takımın yarışacağı IV. Özgür Çocuklar Basketbol Şenliği, 25-30 Ağustos’ta Bodrum Kalesi’nde. Animasyonlar, gösteri ve konserler var, izlemek ücretsiz. (252) 313 18 46. www.ozgurcocuklar.com

NE VAR NE YOK

ELEKTRONİK SEVENLERE

David Vandetta Çeşme’de

Break 4 Love’la şu sıralar dünya dans listelerini sallayan DJ&Prodüktör David Vandetta çarşamba saat 22.00’de Çeşme Shayna Beach’te çalıyor. Biletler Biletix’te 35 lira.

ARABESK SEVENLERE

Sibel&İbo Harbiye’de

Açıkhava’da ilk kez biraraya gelecek olan İbrahim Tatlıses ve Sibel Can Harbiye’yi sallamaya hazırlanıyor. Bu akşam 21.00’de Açıkhava Tiyatrosu’ndaki konsere biletler Biletix’te 40-150 lira. (216) 598 56 00.

KARNAVAL SEVENLERE

Rio atmosferi Bianca’da

Bodrum Türkbükü’nün popüler beach club’ı Bianca’da bu haftasonu Rio karnavalı var. Dansçılar, ateş yutanlar, mimciler, jonglörler gırla. Giriş ücretsiz. (252) 357 74 74.

POP-ROCK SEVENLERE

Nil&MFÖ Suada’da

Marmaris, Çeşme, Bodrum ve Antalya’dan sonra, Aklınızda Nil Şarkıları, Gönlünüzde Eğlence konserleri salı akşamı Kuruçeşme Suada’da Nil&MFÖ ile son buluyor. BiletlerBiletix’te 50-56 lira.

ENERJİ-MİSTİK SEVENLERE

İlhan İrem Kuruçeşme’de

Işığın, kainatın, enerjinin ve felsefenin adamı İlhan İrem, yarın akşam 21.15’te Kuruçeşme Arena’da. Biletler 30-50 lira.

BKM Gişe: (212) 236 18 18
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!