"Ses"in tarihinde yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Sesin tarihinde yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2002 10:40

Osmanlı İmparatorluğu’nun müzikal zenginliğini tarih içinde bir yolculukla yansıtan “Hindulardan Acemlere ve Osmanlı’ya” başlıklı konser, 17 Aralık'ta İş Sanat'ta izlenebilecek.Vurmalı sazlarda Hüseyin Tuncel, rebabda Cengiz Onural, kanunda Şehvar Beşiroğlu, neyde Salih Bilgin ve tanburda Murat Aydemir’den oluşan grubun konseri saat 19:30’da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

16. yüzyıl ve 17. yüzyılda Osmanlı, Hint ve diğer Ortadoğu saraylarına sultanların davetlisi olarak gidip repertuarlarını icra eden Herat sarayının yetiştirdiği Acem bestekarlar ile yine aynı dönemde Osmanlı sarayına gelen Kuzey Hindistan sarayı bestekarlarının çalışmalarının seslendirileceği konserde ayrıca 18. yüzyıldan sözlü eserlere de yer verilecek. Yalçın Tura’nın günümüz Türkçesine kazandırdığı Kantemir külliyatı eşliğinde 17 ve 18. yüzyılın “ses perspektifi” ve yaşam kültürü bu konserle gündeme getirilmiş olacak.

MİNYATÜRLER EŞLİĞİNDE KONSER

Konser repertuarının enstrümantal eserleri Yalçın Tura'nın Kantemir Edvarı'ndan yaptığı çevirilerden oluşuyor. Ayrıca konser esnasında Kuzey Hindistan - Mughal sarayında, Timur sarayında ve Osmanlı sarayında 15., 16., ve 17. yüzyıllarda resimlenmiş olan minyatürlerin bir kısmı dia gösterisiyle sunulacak. Doç. Şehvar Beşiroğlu'nun araştırmacı olarak bulunduğu, Harvard Üniversitesi ve Metropolitan Müzesi kütüphanelerinden derlenen bu çalışma Türkiye'de ilk defa gösterilecek.

Haberin Devamı

Kantemir Topluluğu üyelerinden Murat Aydemir, bu proje ile 17. yüzyıl enstrümanlarıyla günümüz çalgılarının teknik kapasite açısından farklarını, makam gelişimlerini ve icra tarzlarındaki ayrımları çok daha iyi kavrayabildiklerini belirterek, “enstrümanların bugünkü kadar gelişmemesi daha dingin, ağırbaşlı bir müzik yapılmasına neden oluyormuş. Devrin özelliklerini de düşündüğümüzde, saatlerin daha yavaş aktığı, zamanın şimdiye kadar önemli olmadığı bir çağın eserleri bunlar” diyor. Hüseyin Tuncel ise Kantemir repertuarıyla birlikte geçmiş dönemlere dair belleğin “sesini kazandığını” söyleyerek,  “o devirdeki dönem mimarisini, yeme-içme alışkanlıklarını merak edenler, bu kültürün bir parçası olan müziği de orijinal haliyle duyabilecek” diyor.

İş Sanat Kültür Merkezi 
İş Kuleleri 4. Levent
Gişe Tel: (0212) 316 10 83
www.iskultursanat.com.tr
Biletix Tel: (0216) 454 15 55
www.biletix.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!