Şarköy Şarköy olalı, böyle hizmet görmedi

Güncelleme Tarihi:

Şarköy Şarköy olalı, böyle hizmet görmedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2009 00:00

Trakya’nın gözde tatil beldesi Şarköy’de son günlerde yoğun bir hareketlilik var. Bu hareketliğin nedeni, Şarköy Belediyesi’nin konuğu olarak 8 ayrı ülkeden ilçeye gelen 11 yabancı genç. Ukrayna, Kore, Japonya, Almanya, Fransa, İspanya, Çekoslovakya ve Belçika’dan Şarköy’e gelen bu öğrencilerin amacı tatil.

Belediye onlara otel, yemek ve bedava tatil imkânı veriyor. Ama bunun karşılığında günde 6 saat çalışmaları şart. Hem de yol yapımında. Belediye işçileriyle birlikte sabah 08.00’den 15.00’e kadar taş döşeyen gençler öğleden sonra denize girip güneşleniyor, çevreyi gezip tatilin tadını çıkarıyor. Şarköy sakinleri 7’si kız, 11 yabancı gencin yollarını yapmasını şaşkın gözlerle izliyor. Gençlere “Birleşmiş Milletler Taş Gücü” adı takılmış. Ama yollara taş döşedikleri için mi yoksa fiziklerine mi söyleniyor bu sözler, bilen yok.

Şarköy’ün birçok sokağında hummalı bir çalışma var. Belediye görevlileri, yolları iyileştirmek için taşlar döşüyor, kışa hazırlanıyor. Ahali yollar yapılıyor diye memnun ama genellikle kimse ilgilenmiyor bu konu ile. Bazı sokaklar hariç! Buradaki bayındırlık hizmetleriyle bilhassa alakadarlar. Bu ilginin nedeni yapılan taş döşeme işi gibi gözükse de, taşları döşeyenler sıradan işçiler değil. Bunlar dünyanın 8 ayrı ülkesinden gelmiş gençler. Üstelik 7’si genç kız. Birleşmiş Milletler grubu gibi Şarköy’de çalışıyorlar. Aralarında elektronik, fizik mühendislerinin, sosyologların, tasarımcıların, uluslararası ilişkiler uzmanları var. Altlarında şortları, üstlerinde askılılarıyla eldivenleri geçirmişler, 3 kilo ağırlığındaki taşlarla yolları kaplıyorlar. Civarın en eski sakinleri bile “Şarköy, Şarköy olalı böyle hizmet görmedi” diyor.

15 GÜNDE 3 BİN METREKARE TAŞ DÖŞEDİLER

Yabancı gençler 15 gündür bütün Şarköylülerin dilinde. CHP’li Belediye Başkanı Süleyman Altınok gençlerin hikayesini şöyle anlatıyor: “Genç Tur adlı şirket bize başvuruda bulundu. Uluslararası gönüllü çalışma kampının Şarköy’de yapılması için bize olanak sağlar mısınız? dediler. Yabancı gençlere kapımız tabii ki açık. Yüksek öğrenci yurdumuzda bu aylarda yer var. “Orada 15 gün konaklatır, 3 öğün de yemek veririm. Ama karşılığında da iş isterim” dedim. Konaklama ve yemek giderlerini karşılarsak bize taş döşeme işinde bile yardımcı olabileceklerini söylediler. Günde 6 saat taş döşeme işinde anlaştık. Bunun üzerine geldiler. İlk günden itibaren çok ciddi çalıştılar. Boş zamanlarında ilçemizi ve çevresini gezdiler. 15 günde 3 bin metrekare taş döşeyip konaklama ve yemek bedellerini çoktan hak ettiler. Ayrıca da ülkemizin tanıtımını ve propagandasını da yapmış olduk. Gelecek yıl da başka bir gurubu Şarköy’e davet etme kararı aldık.”

AMELE YANIĞINI İYİ ÖĞRENDİLER

Yabancı gençler için Şarköy’de hayat şark hizmeti gibi. Saat 08.00 dedi mi işbaşı yapılıyor. Öğle paydosundan sonra 15.00’e kadar güneşin altında çalışıyorlar. Kısa molalarda bazıları gölgede dinleniyor. Ama bazıları, bazıları da sırt üstü yatıp ön taraflarını güneşlendiriyor. Güneşle arası en iyi olan İspanyanın Bilbao bölgesinden gelen Ametza Nerea Fuente Nunez. “Yaz aylarında bile yaşadığım bölgede bulutlar olur. Böyle güneşi görünce hiç kaçırmam” diyor. Tişörtünü fora ettiği gibi sere serpe duvarın üzerine uzanıyor. Çek Cumhuriyetinden Jırına Avukatu’nun en büyük hobisi dans. Molalarda ‘Ben dansla dinlenirim’ diyerek fırlıyor ortaya. Çalışma saatlerinin sona yaklaşıldığında gençlerin kulağı grubun sorumlusu Emre Pişkin’in “paydoooos”unda. “Bugün de iş bitti arkadaşlar” anonsuyla herkes elindekileri bırakıp doğruca Şarköy’ün plajlarına koşuyor. Mayolar giyilip kumsalların, denizin ve dalgaların tadı çıkarılıyor. Akşam yemeğinden sonra, Şarköy’ün gece hayatı da cabası.

KİM NEREDEN, HANGİ MESLEKTEN?

Jonathan Mabula (Kongo kökenli Belçikalı, 21 yaşında, bilgisayar mühendisi)

Jirina Avukatu (Çekoslovak, 20 yaşında sosyoloji öğrencisi)

Jonas Horza (Çekoslovak, 21 yaşında antropoji öğrencisi)

Ametza Nerea Fuente Nunez (İspanyol, 25 yaşında, fizik mühendisi)

Julie Szmıgıel (Fransız, 20 yaşında, kimya mühendisi)

Elise Vernay (Alman, 27 yaşında, uluslararası kamplar projelerinde çalışıyor)

Reina Hattori (Japon 20 yaşında, İngiliz Dili Edebiyatı okuyor)

Haruna Yamatsiha (Japon, 19 yaşında, Orta Çağ tarihi okuyor)

Dong Jun Kang (Koreli, 22 yaşında grafik tasarımcısı)

Yevhenıy Pyatnychko (Ukraynalı, 20 yaşında uluslar arası ilişkiler öğrencisi)

Tetyana Syrovatka (Ukraynalı, 22 yaşında uluslararası ilişkiler öğrencisi)

GRUP SORUMLUSU EMRE PİŞKİN
Anneler gelin beğenir gençler aşık olur


“Ben İstanbul’da bir şirkette organizasyon sorumlusu olarak çalışıyorum. Aynı zaman da 2003 yılından beri de Genç Tur’un uluslararası faaliyetlerinde de görev alıyorum. Türkiye’de her yıl buna benzer birçok kamp düzenleniyor. Şarköy’de bunlardan birisi oldu. Bu kamplar Türk kültürü ve Türkiye’nin tanıtması açısından çok önemli. Çünkü dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen genç gönüllülere Türkiye’nin güzelliklerini ve insanlarını tanıtma fırsatı buluyoruz. Gruptaki arkadaşlar gösterilen yakın ilgi ve misafirperverlikten çok memnun. 15 gün boyunca belediyenin yol yapım çalışmalarına yardım ettik, çevreyi gezme imkânı bulduk. Daha önceki kamp deneyimlerimlerimde tanık olduğumu bazı olaylar vardır. Bunlar arasında en sık rastlanan anneler gruptaki kızları beğenir gelin olarak görüp oğulları ile evlendirmek ister ya da gruptaki delikanlılara o yörenin genç kızları gizlice aşık olur. Bu kamplarda böyle şeyler olur hiç şaşırmam.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!