Şarabın reytingi yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Şarabın reytingi yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uygarlıklar mozaiği Anadolu'da şarapçılığın geçmişi MÖ 3000 yıllarına uzanıyor. Konya'nın Ereğli ilçesine bağlı İvris nahiyesinde bulunan taş Hitit kabartmasındaki feyz ve bereket ilahı Tarhu, sağ elinde üzüm salkımlı bir asma dalı, sol elinde buğday başaklarıyla tasvir edilir. Tarhu'nun karşısında ise bereket dileyen Hitit kralı Varpalavas. Tarhu'nun sunduğu en kutsal besinler üzüm ve buğdaydır. Sağ elinde üzüm salkımı vardır ki üzümün daha kıymetli olduğuna işaret eder. Asur hükümdarı Asurbanipal, kraliçesi ile birlikte şarap içmeyi çok severdi. Gemici Fenikeliler Avrupa'ya şarap taşıdı, asmaları hastalandığında şarapsız kalan Avrupalıların imdadına Osmanlılar yetişti. İslamiyetin kabulü, biranın yaygınlaşması ve muazzam vergiler şarapçılığımızın belini büktü. Şarapçılık bugün bir aile geleneği olarak sürdürülüyor. Yeni neslin, çalışan kesimin özel ilgisiyle popülerleşti. Son zamanlarda tek üzümden yani monosepaj ya da varietal şaraplara yöneliş dikkat çekiyor. Tekel'den alınan bilgiye göre, 1998 sonu itibariyle kayıtlı şarap üreticilerimizin sayısı 40. En yoğunlaştığı bölge 14 üreticiyle Tekirdağ, Mürefte, Şarköy. Daha sonra 5 üreticiyle Ürgüp ve Nevşehir. Şarapçılığımız ve ülkemizin tanıtımında önemli rol oynayan geleneksel Ürgüp Uluslararası Şarap Yarışması geçen yıl organizasyon aksaklıkları nedeniyle gerçekleşemedi ve bundan böyle iki yılda bir yapılması kararlaştırıldı.

İÇTİĞİMİZ ŞARAPLARIN ÖZELLİKLERİ

KAVAKLIDERE

Narince: Tokat'ın Narince üzümlerinden, parlak, hafif koyu sarı renkte, reçine, çam antep fıstığı, limon, portakal kabuğu, kızarmış ekmek kabuğu ve kuru meyva kokusu, asiditesi iyi, vanilya ve kavrulmuş tadı var. 2-3 sene yıllanmaya müsait, yapılı, dengeli ve zengin.

Çankaya: Emir, Narince, Semillion ve Sultaniye üzümlerinden üretilir. Üzümlerin yapısı ve üretim koşulları nedeniyle genç bir şaraptır. İki sene içinde tüketilmelidir. Alkol derecesi yüzde 12'dir. Açık yeşil-sarı renklerinde olup, limon, greyfurt, ananas ve defne kokuları hakimdir. Ağızda taze, yapılı, kalıcı tatlar bırakır. En belirginleri golden elma ve armut tatlarıdır.

Selection Beyaz: Seçilen üzümlerden özel üretim metodu sayesinde yıllandırılmaya elverişli. Altın sarısı rengi giderek koyulaşır. Kuru kayısı, armut, baharat ve defne aromalarına sahip. Ağızda dengeli, kalıcı ve kuru meyva tatları bırakır.

Özel Beyaz: Emir ve Sultaniye üzümlerinden yıllandırılabilen sek bir ürün. Bukesi yoğun, kavun, iris, kavrulmuş fıstık ve hindistan cevizi kokularına sahip. Ferahlatıcı, zengin, dengeli, meyva tatları bırakır.

Primeur Beyaz: Genç şaraptır. Her kasım ayında dünya ile aynı anda piyasaya çıkar. Emir üzümlerinden, açık yeşil tonda parlak bir renkte, oldukça aromatik, asitli, canlı, dengeli bir şarap. Ocak ayı sonuna kadar tüketilmelidir.

Muscat: Bornova Misket'inden kekik, şeftali, yeşil limon, taze nane ve fesleğen aromalarına ve tatlarına sahip, genç bir şarap.

Efsane: Sultaniye üzümünden, özel üretim. Yeşil-sarı renkte, hafif dengeli ve güçlü meyva aromalı, kuru üzüm, limon ve golden elma kokularına sahip, ağızda taze, yumuşak ve ananas tadı bırakıyor. Yakında adı Sultaniye Sek olarak değişiyor.

Kalecik Karası: Zengin ve iyi dengelenmiş bir yapıya sahip olan bu prestijli ve özel şarap, Ankara yöresinin Kalecik Karası üzümlerinden. Alkol derecesi yüzde 12. Bordoya kaçan yakut kırmızısı renkte olup, fıstık, kakao, çam, yeşil biber ve erik kokuları içerir. Ağızda kalıcı, etkileyici, yağlı, kaygan, hafif mayhoş ve meyvemsi tatlar bırakır. 4-6 yılda gelişir.

Öküzgözü: Güneydoğu Anadolu'nun Öküzgözü üzümlerinden. Meyvemsi ve baharlı aromaları olan, damakta dolgun, zengin ve buruk bir şarap. Yıllanmaya müsait.

Boğazkere: Boğazkere üzümünden çok yoğun, kırmızı bir mor, bordo renginde, kokusu taze incir, vişne, vanilya, kakao, tarçın, kuru erik, tat olarak burukluğu dengeli, asitli ve yapılı. Meyve ve kavrulmuş tat bırakıyor.

Selection Kırmızı: Prestij şaraplarından Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinin en iyileri 2 sene özel koşullarda bekletiliyor. Canlı, belirgin kırmızı renkte, hindistan cevizi, çilek, erik ve badem kokuları hakim, kaygan, canlı, buruk, karamelli, kırmızımsı meyvemsi tatlar bırakır.

Yakut: Boğazkere, Öküzgözü, Carignan, Alicante Bouchet ve Cinsault üzümlerinden, in harmanlamasıdır. Morumsu yansımaları olan yakut renginde, dut, kiraz, frambuaz ve fıstık aromalarına sahip, oldukça hacimli, hafif tanenli, genç kırmızı sek şarap.

DOLUCA

Nevşah: Yurdumuzun ve dünyanın en iyi çeşitlerinden biri olan Emir üzümlerinden üretilmiş, mükemmel bir dengeye sahip, kolay içimli, sek bir şarap.

Moskado Sek: Emir ve Misket üzümlerinden kolay içimli şarap

Moskado: Misket üzümünün canlı ve meyvemsi karakterinie, hafif tatlı özelliğini yansıtan, enfes bir şarap.

Riesling: Almanya'nın nülü Riesling çeşidinden elde edilen, özgün ince aroması, meyve çeşnisi, akıcı lezzetiyle, hafif tatlı, üstün bir şarap.

Doluca Beyaz: Fransız kökenli Semillon'un yanı sıra Marmara ve Ege'deki benzer cinslerin karışımıyla elde edilen, meyvemsi, kolay içimli sek şarap.

Özel Kav Beyaz: Narince üzümlerinden özel olarak yıllandırılan, sıradışı, sek bir şarap

Özel Kav Kırmızı: Marmara ve Ege bölgesinin çok özel kaliteli üzümlerinden üretilmiş, meşe fıçılarda dinlendirilmiş, nefis bir bukeye sahip sek şarap.

Antik Kırmızı: Meşe fıçılarda yıllanmış, Ege bölgesinin Çal Karası ile Elazığ'ın Boğazkere üzümlerinden elde edilen, dolgun yapıya, olağanüstü bir lezzete sahip kırmızı sek şarap.

Villa Doluca Kırmızı: Fransız kökenli Cinsault ve Marmara'dan Karasakız üzümlerinden kuvvetli bukesinin yanısıra akıcı bir lezzeti, zengin, dolgun karakteri, gayet yumuşak içimi olan sek şarap.

Doluca Kırmızı: Cinsault ve bazı yerli üzümlerden, çileği anımsatan bir aromaya, sağlam bir yapıya ve kolay içime sahip sek şarap.

Sarafin Sauvignon Blanc: Yeşil elma ve limonla aromatik yapılı, asiditesi yüksek, diri bir beyaz şarap.

Sarafin Chardonnay: Meşe fıçılarda yıllandığından meşemsi kokulara da sahip, damakta dolgun, tok bir şarap.

Sarafin Cabernet Sauvignon: Üzümlerin kralı Cabernet Sauvignon derin kırmızı rengi, güçlü bukesi, zengin yapısıyla dikkat çekiyor.

Sarafin Merlot: Kadife yumuşaklığında, ahududu, böğürtlen aromalarına sahip bir şarap.

SEVİLEN

Şehrazat: Bu şarap Merlot ve Carignan türü iki farklı üzümden üretilir. Yuvarlak hatları, tanen oranı dengeli sek şaraptır. Renk derin kiremit kırmızısıdır. Vanilya, dağ çileği aromaya sahiptir.

Moscatel: Misket üzümünden üretilir. Yalnız İzmir'in Menderes ilçesindeki Sevilen şaraplarına ait bağlarda ve biraz da diğer üreticilerde kalmıştır. Aromatik özelliği açıkça hissedilen, özgün kokusuyla farklı bir şaraptır.

Rose: Grenache türü Fransız sepajı olan bir üzüm çeşidinden imal edilmekte. Pembe gül renginde olup, vanilya ve kavun gibi hafif çilek karışımı aromaları hissedilmektedir.

Glühwein: Kırmızı sek şaraptan üretilir. Tarçın, limon kabuğu ve sıcak şarap özü ilave edilerek hazırlanır. 30-40 derece civarında ısıtılıp içime hazır hale gelir.

Merlot: İyi buke yapısı, yumuşak özelliği, daha çabuk yıllanma yapısına, yuvarlak hatlara sahip kırmızı şarap.

PAMUKKALE

Pamukkale Sek Kırmızı: En fazla satılan ve ihracatında önemli payı olan şarap, Ege bölgesinin Çalkarası ve Diyarbakır ile Elazığ'ın Boğazkere üzümlerinden üretiliyor.

Pamukkale Sek Beyaz: Orta Anadolu'nun Hasandede, Emir, Tekirdağ'ın Semillion, Ege'nin Sultaniye üzümlerinden üretiliyor.

TURASAN

Kırmızılar: Peri Bacası, Turasan, Seneler, Kalecik Karası

Kalecik Karası: Sekiz senelik çalışmanın sonucu, içimi son derece yumuşak, ahududu aromaya sahip, dolgun gövdeli. 1997 yılına ait piyasada, 1998 ise çok yakında şarapseverlerle buluşuyor.

Turasan Emir: Kapadokya bölgesine özgü, sek beyaz şarap yapımında kullanılan en değerli, kendine has koku ve aromaya sahip, zengin bukeli ve gövdeli bir şarap.

DİREN

Karmen Selection: Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerinden özel yöntemlerle üretildi. Böğürtlenlerin aromaları ve tadları hissediliyor. Tekniğine uygun şekil ve ortamda özel bakımla yıllandırıldı. Asil karakterli, 16-18 derecede içilmeli, yıllandırmaya elverişli.

Dörtnal: Narince üzümünün altın tanelerinden elde edilen, açık parlak berraklıkta, harikulade meyvemsi ince bir bukeye sahip, kusursuz, dolgun bir şarap, altın ve gümüş madalyaları var.

Mahlep: Şarap, alkol ve mahlep usaresi karışımı, alkol derecesi yüzde 17-18, soğuk servis yapılabiliyor.

TEKEL

Buzbağ: Tekel'in gururu, Ürgüp'te peşpeşe altın madalya getiren şarabı Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden üretiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!