Åžanssız bir yaÄŸ aldırma öyküsü üzerine

Güncelleme Tarihi:

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 11, 2003 11:39

Günlerdir basında 28 yaşındaki Berna Şallı ile ilgili ‘kilo vermek için yapılan yağ aldırma ameliyatı sonrası öldü’ haberlerini izliyoruz. Gencecik bir insanın başına gelen şanssız olayın doktorlar arasında adeta bir rant kavgası haline dönüşmesi karşısında hayrete düşüyorum. Görünen tek gerçek, ameliyat sonrası yaşamını kaybeden Berna Şallı’nın artık aramızda olmadığı ve bu olaydan birtakım dersler çıkarmayı bilmemiz gerektiğidir.

Haberin Devamı

Öncelikle bir düzeltme yapmaya gerek görüyorum. Yağ aldırma (liposuction) ameliyatı kilo vermek için yapılan bir operasyon değil yağlı bölgelerdeki şekil bozukluklarını düzeltmek için yapılan ‘bölgesel şekillendirme‘ girişimidir. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğum Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Uzmanı Op.Dr.Erhan Eryılmaz konunun toplum tarafından yanlış algılandığını ve insanların kilo vermek için bu operasyonu istediklerini anlattı. Vücuttan güvenli şekilde alınabilecek yağ miktarı da %5-7 arasında değişir. Yani 80 kiloluk bir kişi bu operasyon ile yaklaşık 4-5 kilo yağ aldırabilir.

 

Haberin Devamı

Yağ aldırma ameliyatları sanıldığı gibi risksiz ameliyatlar olmayıp uygun teknik kullanılmadığında ya da hastayla ilgili birtakım sorunlar olduğunda ölümcül komplikasyonları olabilen girişimlerdir. Elbette uygun koşullarda bu riskler son derece düşük oranlardadır. Ancak hiçbir zaman risk sıfır değildir. Önemli olan hastaya bu konuda yeterli bilginin verilmiş olması ve tüm önlemlerin alınarak ameliyatın gerçekleştirilmesidir. Yaşanan üzücü olay umarım tekrarlanmaz. Elbette bu tip girişimler sürekli yapılmaya devam edecek ve son derece yüz güldürücü sonuçlar alınacaktır.

 

Berna Åžallı’nın ölümüne yol açan olay adli makamlarca araÅŸtırılıp sonucunda elbette bu konuda ihmali ve suçu olanlar cezalandırılmalı.ÂEÄŸitimli ve yetkin olmayan bir doktorun bu tip ameliyatlar yapması kuÅŸkusuz kabul edilemez bir durum. Tüm bunlar yapılacak araÅŸtırma sonrasında ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

 

Yaşanan üzücü olay sonrasında başlayan tartışmalara bir doktor olarak şaşırdığımı belirtmeliyim. Konuyla ilgili açıklama yapan bazı Plastik Cerrahi Profesörleri sorunu tüm diğer girişim yapan branşlara genelleyip estetik ameliyatlar sanki tek bir uzmanlık dalının tekelindeymiş sonucu hissettirilmeye çalışıldı.

Haberin Devamı

 

Bilimsel gerçekleri ve mesleki doğruları özellikle akademik ünvanımıza yakışır şekilde halka aktarmalıyız. Doktorluk asla maddi karşılığı belirlenebilecek ve bunun yanında para kazanmak için yapılacak bir meslek değil. Hele hele bilimsel gerçekleri yanlış aktararak para kazanmayı hedefleyen bir kişi doktorluk mesleğinin şerefine gölge düşürür.

 

İnsan vücudundaki estetik girişimler hiçbir branşın tekelinde değil. Bu konuda gerekli eğitimi görmüş ve deneyim sahibi uzmanlar tarafından dünyanın her yerinde bu uygulamalar yapılabilmektedir. Cilt estetiğini bozan durumlarda konuyla ilgili Dermatoloji uzmanları, burun estetiği konusunda Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları elbette gerekli donanıma sahip olduklarında ve bilgi, deneyim yetkinliğine ulaşmışlarsa estetik girişimler yaparlar.

Haberin Devamı

 

ÖrneÄŸin Amerika’da burun estetik ameliyatı, yüz estetiÄŸi (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery)Âyüzde 60’ını Kulak Burun BoÄŸaz (KBB) uzmanları oluÅŸturmaktadır. Kulak burun boÄŸaz uzmanı bir baÅŸ boyun cerrahıdır. Temel eÄŸitiminde burun cerrahisi olan tek branÅŸ KBB uzmanlığıdır. Ãœlkemizde de burun estetiÄŸi ile ilgili eÄŸitim almış ve deneyim sahibi bir çok kulak burun boÄŸaz uzmanı varken yaÅŸanan olay sonrasında bir plastik cerrahi uzmanının kamuoyuna ‘KBB uzmanları bile burun ameliyatı yapıyor’ gibi komik bir açıklama yapmasını anlayabilmek mümkün deÄŸildir.

Haberin Devamı

 

Böyle üzücü ve adli makamlara yansımış bir olayı mesleki rant kavgasına dönüştürmek yerine, geleceğe yönelik halkı doğru bilgilendirmeye çalışmalı ve suçluların cezalandırılması için sözü adalete bırakmalıyız.

 

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip deÄŸil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

BebeÄŸinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!