Samurayların intikamı

Güncelleme Tarihi:

Samurayların intikamı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2013 01:36

Bir 18. yüzyıl efsanesini anlatıyor ‘47 Ronin’. Pek çok kez beyazperdeye uyarlanmış olsa da ilk kez Hollywood tarafından dikkate alınıyor. Başrollerde Keanu Reeves ve Hiroyuki Sanada var.

Haberin Devamı

Bir Japon efsanesinden uyarlandı ‘47 Ronin’ filmi. Efendileri öldürüldükten sonra lidersiz kalan 47 Samuray (Ronin), onurlarını korumak amacıyla intikam almaya karar veriyor. Evlerinden ve topraklarından sürülen Roninler, mistik canavarların, büyücülüğün ve şekil değiştiriciliğin varolduğu vahşi bir dünyaya doğru yol alırken, daha önce melez olduğu için reddettikleri Kai’nin yardımına ihtiyaç duyuyorlar.
Sürgünde, kendini kabul ettirebilmek için çok çalışan Kai, topraklarını işgal eden düşman karşısında durarak sayıları az olan bu gruba ilham veriyor. Tarihi 18. yüzyıl Japon efsanesine dayanan hikâyede, 47 asil Samuray’ın liderlerini gururlandırma hikâyesi olağanüstü bir şekilde anlatılıyor. Farklı eserler ve sanat dallarıyla nesilden nesile aktarılan ve Roninler’in fedakârlıklarını bambaşka şekilde yeniden anlatan bu Japon efsanesi, yeni nesillerle buluşuyor.
Bugüne kadar pek çok kez sinemaya aktarılan öykü ilk defa Hollywood’un bakış açısıyla yorumlandı. Filmin yapım süreci 2008 yılına denk geliyor. Yapım şirketi Keanu Reeves ile birlikte çalışacaklarını açıkladıktan sonra, ‘Yüzüklerin Efendisi’ görüntülerine aşina bu yapım için yönetmen arayışı başlıyor. Carl Erik Rinsch yönetimindeki çalışmalar 2011’de Budapeşte’de başlıyor. Film önce karakterlerin uyumu için Japonca çekiliyor. Daha sonra aynı sahneler yeniden İngilizce kaydediliyor.
Keanu Reeves filmde başrolü Hiroyuki Sanada ile paylaşıyor. Japon kılıcı katana ile günlerce ders alan, film için özel diyete giren Amerikalı oyuncu, Sanada’nın son derece centilmen ve büyük bir fim yıldızı olduğunu söylerken onunla çalıştığı için heyecanlı olduğunu da ekliyor.

Haberin Devamı

HIROYUKI SANADA
7 yaşımdan beri kahramanım onlar

Filmde Roninlerin lideri rolünde izliyoruz sizi. Beyaz perdedeki Kuranosuke Oishi, onurunu korumak için her şeyi yapabilecek bir insan. Bu role hazırlık sürecinizi anlatabilir misiniz?
- Bu filmdeki Osihi karakteri, efsanedekinden tamamen farklı. Farklı bir kişilik yaratabildiğim için mutluyum. Kai (Keanu Reeves) ile ilişkimiz, rolüme hazırlanırken benim için çok önemliydi. Çok uzun süre ne kadar yakın olduğumuz konusunda düşünüp tartıştık. Bu çalışmaların bana katkısı büyüktür.
Filmde canlandırmak istediğiniz karakter Oishi miydi? Başka bir rolü canlandırmak ister miydiniz?
- Daha önce çekilen Japon filminde ‘Lord Asano’yu oynamıştım. Bir daha çekilirse ‘Lord Kira’yı da canlandırmayı çok isterim.
‘47 Ronin’ efsanesiyle ne zaman tanıştınız? Sizi etkilemiş miydi?
- Henüz 7 yaşımdayken televizyonda izlemiştim. Yaşamım boyunca kahramanım oldular.
5 yaşındayken televizyondaydınız ve Japon Akademi Ödülü’nü aldınız. ‘Son Samuray’ filminde de bir Samuray’ı canlandırdınız. Bir Japon efsanesinin Amerikan yapımı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Kültürümüzü tanıtabilmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.
Her yıl 14 Aralık’ta Japon halkı ‘Ronin Günü’nü kutluyor. Yeni nesil aynı heyecanı hissediyor mu?
- Bir kısmı efsaneyi bilmiyor. Böyle bir günün varlığını yeniden anlatabilmek için bu film güzel bir şans.
‘47 Ronin’, Japon kültüründe en çok sevilen mistik öykülerden biri. Japon halkı böyle bir efsanenin bir başka ülke tarafından işlenmesine nasıl bakıyor sizce?
- Sanırım bazıları fantastik üç boyutlu ve İngilizce bir filmi izleyince şaşıracaktır. Bir kısmının da seveceğini düşünüyorum. Kendi neslimizin kapılarını dış dünyaya açmasının gerekliliğini savunuyorum. Gelecekte bizim için büyük kazanımların olacağından eminim.
Bizim de destanlarımız var. Dede Korkut hikâyelerini, Gılgamış destanını duymuş muydunuz? Kültürümüz hakkında bilginiz var mı?
- Ne yazık ki yok. Ancak öğrenmeyi çok isterim. Umarım ülkenizde bir film yapma şansını buluruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!