Sağlıklı yaşamın basit kuralları

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaşamın basit kuralları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 00:00

Sağlığınızı korumak için elinizden geleni yaptığınız söylenebilir mi? Zaman zaman basit kuralları hiçe saydığınız olmuyor mu? Gelin bugün sağlığınız konusunda ilk bakışta önemsemediğiniz bazı noktaları inceleyelim...

Her zaman yorgun musunuz

Sabahları yataktan kalkarken kendinizi 24 saat ağır yük taşımış gibi yorgun mu hissediyorsunuz? Gün ortasında hiçbir iş yapmadan yorgunluk benliğinizi sarıyor mu? Cevabınız "evet"se tembel olduğunuzu düşünmeyin ve bir doktora başvurun. Böyle durumlarda doktor, bir kan testi yapılmasını isteyecektir. Kan sayımının düşük çıkması, kansızlık belirtisidir.

Düzensiz beslenme ve adet sorunları da sürekli yorgunluğun nedenleri arasında yer alır. Ayrıca, boğazın ön kısmında yer alan tiroid bezlerinin ağır çalışması ve yeterli miktarda hormon üretmemesi de söz konusu olabilir. Tiroid bezinin sorunları tedavi ile giderilir. Ve siz de o gizlemeye çalıştığınız yorgunluktan kurtulursunuz.
/images/100/0x0/55ea7f6bf018fbb8f883dd1a


Afacanlara dikkat

Tatil günlerinde evin büyükleri, küçüklerle yeterince ilgilenmeye fırsat bulamayabilirler. Bazen bir dakikalık dikkatsizlik, üzücü bir kazaya neden olabilir. Çocuklar özellikle mutfak ve banyolarda gezinmeye meraklıdır. Özellikle mutfaklar, onlar için son derece çekici alanlardır. Çocuğun ocakta kaynamakta olan çaydanlığı almaya kalkışması, tehlikeli bir kazanın habercisi olur. Banyoda sıcak su musluğunu açıp suyla oynamaya kalkışması da aynı şekilde tehlike yaratır.

Kaynar suyla haşlanan, banyoda sıcak sudan zarar gören çocukların sayısı inanılmayacak kadar fazla. Çocuklarımızı mümkün olduğu kadar tehlikelerden uzak tutmaya çalışmalıyız. Banyo ve mutfak kapılarını kapalı tutmak alınacak önlemlerin ilki ve en önemlisi... Kaza olduğunda ise ev ilaçlarıyla küçük afacanı tedavi etmek yerine hemen en yakın hastaneye götürmek gerekir.

Bebek cildi bakım ister

Bebeklerin cildi çok hassas ve çok incedir. Bu nedenle de çok iyi korunması gerekir. Minik bebeklerde de bazen akne dediğimiz sivilceler oluşur. Yanaklarda ve alında ortaya çıkan bu minik sivilcelere asla dokunulmamalı. Bebeğin yüzünü günde bir kez suyla ıslatılmış bir bezle silmeniz yeterlidir. Bunlar birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Ayrıca bebeğin bezini iki-üç saatte bir değiştirmelisiniz. Eğer bezi uzun süre değiştirilmezse, bebeğin idrarı cildini yakar, vücudunda kızarıklıklar oluşur. Pişikleri gidermek için çinko oksitli krem kullanılabilir. Eğer pişikler geçmezse doktora başvurulmalıdır.

Ağlamak neden yararlı

Eskiler, içinden ağlamak geldiği halde gözyaşlarını tutmaya çalışan gençlere ağlamalarını tavsiye eder, "Ağlarsan açılırsın, rahatlarsın" derlerdi. Günümüzde tıp uzmanları da ağlamanın fiziksel ve ruhsal sağlığımız açsından çok yararlı olduğunu belirtiyorlar. Ağladığımız zaman, vücudumuzdaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşır ve biraz sonra rahatladığımızı hissederiz. Gözyaşları, bünyenin güvenlik subaplarıdır. İçinizde sakladığınız duygular birike birike bir gün patlama noktasına gelir. İşte o zaman ağlayabilirseniz, emniyet subapları yani gözyaşları sizi ağır bunalımlardan kurtarır. Sağlıklı yaşamak için her şeyden önce ruh sağlığınızı düzene sokmalısınız. Duyguları bastırmak, ilerde büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olacaktır. Bu nedenle içinizden geldiğinde kimseden çekinmeden ağlayın.

Sofradaki kozmetik ürünleri

Son yıllarda estetik cerrahları ve kozmetik üreticileri kadınları kırışıklardan kurtarmak için durmadan çalışıyorlar. Bu amaçla üretilen kremler ve losyonlar amacına ulaşıyor mu dersiniz?

Bu soruya kesin bir cevap veremeyeceğiz. Ama beslenme uzmanları, kırışıklardan yakınan kadınlara sofrada yer alabilecek doğal kozmetik ürünleri tavsiye ediyorlar! Öncelikle yağlı balıklar cildin kurumasını önlüyor, kırışıkların giderilmesini sağlıyorlar. Cildinizi kırışıklardan kurtarmak için haftada iki-üç kez yağlı balık yiyin. Kuru erik ve yeşil sebzeler de cildin genç kalmasında etkili...

Baş ağrınızı tanıyın

Tıp uzmanları, baş ağrılarının nedenlerinin saymakla bitmeyeceğini söylüyorlar. Bu yüzden ağrıların farklı ve önemli özelliklerini bilmeniz gerek. Size birkaç örnek verelim:

Bir gözünüzün çevresine yayılan şiddetli ağrılar, genellikle erkeklerde görülür. İçki ve sigara kullananlar, bu tür ağrıdan sık sık yakınırlar.

Başınızın mengeneyle sıkıştırılmış gibi ağrıdığı zamanlar da mutlaka olmuştur. Kafeinli ve kodeinli içeceklerle birlikte kullanılan ağrı kesici ilaçlar, bu ağrılara yol açar. Kafeinli içeceklerden uzak durmaya karar verdiğiniz zaman da şiddetli baş ağrılarından yakınacaksınız. Bu ağrılar birkaç gün sürebilir. Bu dönemde bol bol kafeinsiz içecek tüketin.

Stresin neden olduğu baş ağrıları iseuykudan uyanır uyanmaz başlar. Sık sık şakaklarınızı ovarak ve bol miktarda su içerek ağrıyı hafifletebilirsiniz. Bu ağrıları geçirmenin en kestirme yolu, stresten kurtulmaktır.

Biberon savaşı

1 yaşına gelen çocuğunuz artık bebek sayılmaz. Onun bebeklere özgü alışkanlıklardan vazgeçirilmesi gerekir. Bu alışkanlıkların en önemlisi biberondur. Biberonla beslenmek kolayına geldiği için bebek bardak ya da fincan kullanmayı kabul etmez. Onu biberondan vazgeçirmek için, biberona koyduğunuz içeceklerin miktarını her gün biraz daha azaltın. Karnı doymayınca, biberondan vazgeçmeye başlayacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!