Zona nedir? Zona hastalığı nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Zona nedir Zona hastalığı nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 16:41

Zona, halk arasında kuşak hastalığı veya gece yanığı olarak da bilinir. Ender görülse de daha önce zona hastalığı geçirmiş hasta, direnci aşırı düşürecek bir durum karşısında yeniden bu hastalığa yakalanabilir. Peki, zona tam olarak nedir? Zona hastalığı nasıl anlaşılır?

Haberin Devamı

Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, herpes zoster virüslerinin sebep olduğu ciddi bir deri hastalığıdır. Diğer bir ismi de kuşak hastalığıdır. Çok ağrılı bir hastalık olan zona özellikle yaşlılarda tehlikeli sonuçları olabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü bir anda faaliyete geçen zona hastalığı, travma, stres, üzüntü depresyon ve bağışıklık sistemini düşüren faktörler zona geçirilmesine neden olabilir. Zona hastalığı virüsünü uyandırıp aktifleştiren neden bilinmemektedir.

Vücudun enfeksiyonlarla baş etmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına neden olur. Çocuklar bile Zona geliştirebilmesine rağmen, genellikle 50-60 yaşın üzerinde insanlara zona hastalığı sıklıkla rastlanır. Bu hastalığı, travma, stres gibi faktörler geçirilmesine neden olabilir. Su çiçeği (Herpes Zoster) bu hastalığı geçiren hemen hemen herkes ve genellikle ergen yaş sonrasında (60-65) yaş üzeri insanlarda görülen bir hastalıktır. Zona hastalığı en fazla vücudun sırt, göğüs, boyun, bel, karın, yüz, kafa ve kalça bölgelerinde ortaya çıkan şiddetli ağrılara neden olan bir hastalıktır.

ZONA NASIL ANLAŞILIR?

Zona önce hafif batma, yanma hissi ve ağrı ile başlar. Ardından kızarık bir zeminde içi sıvı dolu kabarcıklar halinde devam eder. İleride bir zamanda vücut direncimiz düştüğünde, tekrar hastalık oluşturmak için sinir kökünün birinden uyanıp derinin yüzeyine kadar, sinir boyunca, siniri de tahriş ederek deriye kadar ulaşırlar. Hasta, o sinirin dağılım alanında, önce ağrı hissetmeye başlar. Daha sonra deride kızarıklık ve sulu yaralar görülür. Bu dönem hastalığın rahatça tanı konulabildiği dönemdir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!