Yağ Bezesi Pterjium Kendiliğinden Geçer Ve İyileşir Mi? Tedavi Gerektirir Mi

Güncelleme Tarihi:

Yağ Bezesi Pterjium Kendiliğinden Geçer Ve İyileşir Mi Tedavi Gerektirir Mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 12:04

Yağ bezeleri, vücutta herhangi bir soruna yol açmayan iyi huylu kistler şeklinde bilinir. Yağ bezesi, pek çok insanın karşılaştığı bir sorundur. Yağ bezeleri herhangi bir tehlikesi bulunmayan ve genellikle deri altında çıkan iyi huylu kistler şeklinde bilinir. Yağ bezesi pterjium kendiliğinden geçer ve iyileşir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Yağ bezesi, genellikle orta yaşlardan sonra görülür. Pek çok kişi hayatı boyunca yağ bezesi pterjium ile karşılaşır. 

 Yağ Bezesi Pterjium Kendiliğinden Geçer ve İyileşir mi? 

 Gözümüzün beyaz kısmını tamamen örten zar yapısına ise, konjonktiva ismi verilir. Gözün ön tarafında bulunan şeffaf cam gibi dokuya ise kornea adı verilir. Konjonktiva ve kornea sınırını ise, limbus ortaya çıkarır. Pterjium ve pinguekula göz beyazının bir kısmını örten zarın (konjonktiva) üzerinde anormal bir şekilde oluşan doku büyümesidir. 

 Pinguekula, konjonktiva üzerinde meydana gelen sarı ve beyaz renkli olan, kabarık bir doku büyümesine denir. Limbus sınırını da hiçbir zaman kolay kolay geçmez. Genellikle de gözün burun tarafında yer alan beyaz alan üzerinde, kalsiyum, kolestrol ve protein birikimi sonucunda meydana gelir. Genellikle de yaşlı ve orta yaştaki insanlardan bu durum görülür. 

Haberin Devamı

 Pterjium Tedavi Gerektirir mi? 

 Pinguekula ve pterjiyumda genellikle tedavi gerekli olmaz. Ama lezyonlar gözlerde bir rahatsızlığa neden oluyorsa, görme kaybı meydana geliyorsa ya da görüntüsü kozmetik olarak sizi rahatsız ediyorsa tedavi gerekli bir hale gelir. Pterjiyumda tedavi, büyüme hızı, lezyonun büyüklüğü ve yol açtığı şikayetlere bağlıdır. Eğer pterjiyumun boyu küçükse ve suni gözyaşı damlaları kızarıklık ve kortizonlu damlalar batma şikayetleri için de yeterli olur. 

 Pterjiyum gözbebeğine doğru uzandıysa, takiplerde de büyüdüğü gözlemleniyorsa ve görmede azalma meydana geliyorsa artık yapılabilecek tek tedavi ameliyattır. Aynı zamanda pterjiyumun görüntüsü hastayı çok rahatsız ediyorsa kişilere, kozmetik amaçlı ameliyat da yapılabilir. 

 Pterjiyum ameliyatlarında kullanılan pek çok farklı teknik vardır. Gerçekleştirilen klinik araştırmalar ve çalışmalar en iyi yöntemin konjonktival otogreft (kök hücre nakli) tekniği olduğunu ortaya koymuştur. Bu ameliyatta ise, pterjiyum dokusu kesilerek çıkartılır. Çıkarılan doku yerine ise, sağlam olan bölgeden alınan konjonktiva dokusu kişiye nakil edilir. 

 Yeni doku ile birlikte aynı zamanda sağlam kök hücreler de kişiye nakil edilmiş olur. Bu yöntem sayesinde hem hastalığın tekrarlama riski daha az olur hem de iyileşen bölgede çok daha az iz kalır. Bu işlem sayesinde kozmetik olarak da en iyi görüntü sağlanır. Ameliyat ise, yaklaşık olarak 30 dakika sürer.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!