Tansiyona iyi gelen yiyecekler nelerdir? Yüksek ve düşük tansiyona iyi gelen sebzeler ve meyveler

Güncelleme Tarihi:

Tansiyona iyi gelen yiyecekler nelerdir Yüksek ve düşük tansiyona iyi gelen sebzeler ve meyveler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:23

Tansiyon yüksek ve düşük olarak ikiye ayrılır. Tansiyonun dengede tutulması için süt ve süt ürünlerini sıkça tüketmek ve aynı zamanda sebze, meyve tüketimini de dengede tutmak gerekir. Kronik bir tansiyon sorunu olmayan kişiler sağlıklı beslenerek bu durumun önüne geçebilir. Yüksek ve düşük tansiyona iyi gelen tüm besinleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Tansiyonun düşmesi için havuç, ıspanak, limon, greyfurt ya da portakal önerilir. Yükselmesi için ise tuzlu ayran, zeytin ya da zencefil tüketebilirsiniz.

Tansiyona İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Yüksek tansiyonun düşmesini isterseniz mutlaka yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeniz gerekir. Sağlıklı beslenerek sağlıklı yaşamak ve kalp damar hastalıklarının da çıkmasını engellemek tamamen sizin elinizde. Tansiyona iyi gelen yiyecekler:

Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum içeren peynir, süt ve yoğurt gibi gıdalar kalbin ve damarların korunmasına yardımcı olarak tansiyonun dengelenmesini sağlar. Ürünlerin yağlı olmamasına da dikkat etmek gerekir.

Tam tahıllar: Kan basıncını düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olan yulaf, çavdar, arpa ve esmer pirinç tansiyonun dengelenmesini sağlar.

Haberin Devamı

Sebzeler: Düşük kalorili ve yüksek vitaminli olan sebzelerden kabak, domates, brokoli, ıspanak ve patates tansiyon dengesini sağlar.

Meyveler: Düşük kalorili ve lifli olmaları dolayısıyla elma, çilek, ananas, mango, turunçgiller, muz ve şeftali tansiyona iyi gelen meyveler arasındadır.

Balık: Protein tansiyon için oldukça önemlidir. Tansiyonu dengede tutan balıklar arasında somon, ton balığı ve mezgit vardır. Haftada en az 1-2 kez balık yemek tansiyon dengesi ve omega-3 için önemlidir.

Kuru yemişler: Badem, fıstık ve fındık gibi kuru yemişler tansiyonu dengeler. Fakat kuru yemişlerin tuz içermemesi ve kavrulmamış olması önemlidir.

Yüksek Tansiyona İyi Gelen Sebzeler ve Meyveler

Turunçgiller: Portakal, limon, greyfurt gibi turunçgiller yüksek tansiyon hastalığına iyi gelen besinlerdendir. Aynı zamanda kalp hastalığı gibi riskli rahatsızlıkların da engellenmesine yardımcı olan vitaminleri içerirler. Özellikle limon içerdiği flavonodiler ve sitrik asit ile tansiyonun düşmesine yardım eder.

Kabak çekirdeği: Kan damarlarının gevşemesine ve kan basıncının düşmesine yarayan nitrik oksit kabak çekirdeğinde fazlasıyla mevcuttur. Bu nedenle yüksek tansiyon için doğal bir çözüm olarak kabak çekirdeği tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Koyu renkli meyveler: Ahududu, çilek, yaban mersini gibi meyveler kan basıncını yükselterek tansiyonun düşmesinde etkili bir rol oynar.

Havuç: Kan damarlarını gevşeten ve iltihaplanmayı azaltan havucun içerisinde kafeik asit, fenolik ve klorojenik bulundurur. Özellikle havucun çiğ bir şekilde tüketilmesi yüksek tansiyonun düşmesini sağlar.

Ispanak: Kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan ıspanak kan basıncını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Pancar: Kan basıncını düşürebilen ve kan damarlarının gevşemesini sağlayan ıspanağın nitratları yüksek olduğundan yüksek tansiyonu da düşürür.

Düşük Tansiyona İyi Gelen Sebzeler ve Meyveler

Haberin Devamı

Düşük tansiyon tespit edilen kişilerin mutlaka bol sıvı tüketmesi gerekir. Özellikle sıcak havalarda bol su içilmesi önemlidir. Eğer düşük tansiyonunuz varsa vücudunuz su tutar ve bu nedenle tuz kullanılması önerilir. Düşün tansiyona iyi gelen besinler:

Tuzlu ayran: Vücudun susuz kalması düşük tansiyonun en temel sebeplerindendir. Bu nedenle tuzlu ayran hızlı bir şekilde tansiyonun yükselmesini sağlayarak dengelenmesine yardımcı olur.

Havuç suyu: İçerdiği potasyum ile kan basıncının yükselmesini sağlayarak tansiyonu dengeler.

Badem sütü: Magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan badem sütünü içerek düşük tansiyonu dengeleyebilirsiniz.

Zencefil: Güçlü bir antioksidan olan zencefil düşük tansiyon durumunda önerilir.

Haberin Devamı

Zeytin: Tuzlu zeytinler ile vücudun ihtiyacı olan tuzu verebilir ve tansiyonun yükselmesini sağlayabilirsiniz. Gözünüz kararır ve kendinizi kötü hissederseniz tansiyonunuzun çıkması için zeytin yiyebilirsiniz.

Balık: Uzmanlar tarafından haftada birkaç kez yenmesi önerilen balıklardan uskumru içerdiği magnezyum sayesinde tansiyonun dengelenmesini saplar. 

BAKMADAN GEÇME!