Stres mi dediniz? O da neymiş!

Güncelleme Tarihi:

Stres mi dediniz O da neymiş
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2016 10:08

Güne güzel başlayabiliriz. Fakat akşam eve kendimizi attığımızda, günün yorgunluğu çoğunlukla bizi hiçbir şey yapamaz hale getirir. Bu yorgunluğun büyük bir bölümünü gün boyu yaşanan strese ‘borçluyuzdur’. Stres, günümüzde birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığın çıkış noktasıdır. Bunu, son yıllarda doktorların “Fazla stres yapma” cümlesinden de anlamış olmalıyız.

Haberin Devamı

Stresi hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değilse onunla kardeşçe, kol kola yaşamayı öğrenmekte fayda var. Ayrıca şunu da eklemeliyiz, stres belli bir düzeyi aşmadıkça insan hayatını canlı tutan ve çoğunlukla yoğunlaştığımız konuya daha çok dikkat kesilmemizi sağlayan bir duygu. Ama unutmamalı, kararında bir stresten bahsediyoruz.

STRES GÜZEL ANLARDA DA OLUR! 

Stres, olumlu ve olumsuz iki farklı duygu durumuna bağlı olarak değişir. Stres deyince başta olumsuz bir düşünce akla gelir ama hayır, güzel şeyler de insanları strese sokabilir Düşünsenize terfi aldığınızı öğrendiğiniz an ya da nikah masasında aniden kalp ritminiz hızlanır ve değişik bir ruh haline girersiniz. Bu noktada da sizi saran o duygu strestir ama tatlı bir stres. Dolayısıyla, sadece hayatın getirdiği olumsuz durumlar stresin başlıca nedenlerinden değildir. Bunu bilmekte yarar var.

Haberin Devamı

Biz şimdi çoğunlukla ikinci durumdan, yani bizi olumsuz anlamda etkileyen korku, kaygı, endişe, sıkıntı ve öfke gibi duyguların yol açtığı stresten bahsedeceğiz. Stres kararını aştığında peki neler olur? Stresin tam merkezinde duruyorken ve ne yapacağınızı bilemezken bu durum bir süre sonra -çoğunlukla- mide rahatsızlıklarıyla kendini gösterir.

HAYATTAKİ STRESLERİMİZ... 

Stres mi dediniz O da neymiş

Gün boyu bilgisayar başında, hareketsiz, mola vermeden, saatlerce süren çalışma temposu sıkıntıya ve ardından midenin aşırı asit salgılamasına sebep olur. Neticede büyük şehirlerin kaosunda hayatta kalmak ve yoğun iş temposuyla çalışırken stressiz yaşamak mümkün değil. Bunun üzerine dünya hali, trafik, patronla atışmalar, işlerin yetişmemesi, mesaiye kalmalar, ailenize/kendinize vakit ayıramamanız derken zaman su gibi geçer ve yanınıza stresten arta kalan nur topu gibi bir mide rahatsızlığınız olur. Yani; ağrı, ekşime, yanma, şişkinlik, gaz ve kramp gibi belirtilerle kendini gösterir.

NE YEMELİ, NE YEMEMELİ? 

Stres mi dediniz O da neymiş

Haberin Devamı

Özellikle mide sorunları yaşadığınız günlerde yediklerinize ve içtiklerinize ekstra dikkat etmeniz gerekir. Hızlı değil yavaş yemeli, iyice çiğnemeli ve yemeklerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz.

Stres mi dediniz O da neymiş

Yemeli / içmeli: Bol su, lifli gıdalar, probiyotik yoğurt.

Yememeli / içmemeli: Alkol, sigara, kafeinli / asitli / baharatlı / yağlı yiyecekler, baklava, hamurlu tatlılar, portakal, üzüm, maden suyu, süt ve süt ürünleri, karbonhidratlı baklagiller, çikolata.

STRESLE BAŞ EDİN, HAYATINIZ KOLAYLAŞSIN 

Stres mi dediniz O da neymiş

Her insan farklı şekillerde sonuçlanan stresi; kişisel özellikler, yaşam tarzı ve stresle başa çıkma yöntemlerine göre farklı yaşar. Bu nedenle kişisel yöntemler de geliştirilebilir ama genellikle yapılması gerekenler aynıdır. Siz de bu yöntemleri denedikten ve faydasını gördükten sonra kendi yaşamınıza ve karakterinize uyarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

YAŞAM TARZINIZ ÖNEMLİ! 

Stres mi dediniz O da neymiş

İşten çıktıktan sonra katılacağınız etkinlikler veya sevdiklerinizle buluşmak sizi günün stresinden kurtarır. Havanın güzel olduğu günlerde arkadaşlarınızla öğle yemeğini dışarıda yiyin. Güzel havayı fırsat bilin ve güneşle temas halinde olmayı ihmal etmeyin. Hatta mümkünse en yakın parka gidin, gözlerinizi kapayın ve sıcaklığı iyice hissedin. Akşamları yatmadan önce yemek yemeyin. Uyku düzeninize dikkat edin. Zira iyi uyku, gün içinde yaptığınız aktiviteler ve beslenmeniz kadar önemli.

HAREKET EDİN, GEVŞEYİN, RAHATLAYIN 

Stres mi dediniz O da neymiş

Haberin Devamı

Hareket etmek insan vücuduna iyi geldiği gibi midenizi de rahatlatır. Yapacağınız düzenli ama etkili egzersizler de mide sorunlarınıza iyi gelir. Yoga veya meditasyon yapın. İkisi de ruhunuza iyi geldiği kadar kan akışını da düzenlediğinden sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar. Düzenli spor ve egzersiz yapın. Kendinize en uygun sporu belirledikten sonra bir düzen oturtun.

Stres mi dediniz O da neymiş

Hareket etmenin sadece beden sağlığınıza değil düşüncenize de iyi geldiğini hissedeceksiniz. Nasıl bir egzersiz programı yapacağınıza karar veremiyorsanız FitWell’in hedef programlarını inceleyebilirsiniz. Zayıflamaya ve fit bir görünüme kavuşmaya yardımcı olan egzersizlerin yanı sıra vücudunuza esneklik veren programlar da yaşamınıza yeni bir soluk getirecek. Sağlıklı bir beslenme ve egzersiz planıyla hem dinç kalmanız hem de hareket ederek stresten kolayca arınmanız mümkün!

 

Haberin Devamı

Stres mi dediniz O da neymiş
 Tarafından hazırlanmıştır. 

 

 

BAKMADAN GEÇME!