Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 16:54

Taş, iltihap gibi nedenlerden dolayı safra kesesi ameliyatı olmak gerekebilir. Bu durumda safra kesesinin mevcut görevlerini karaciğer üstlenir. Safra salgısı depolaması artık yapılmadığı için, karaciğer sindirim sırasında safra salgılayarak bu açığı kapatmaya çalışır. Bu nedenle hastalar bazı sindirim sorunları yaşayabilir. Peki Safra kesesine iyi gelen çorbalar nelerdir? Safra kesesine iyi gelen çorba tarifleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Safra kesesi ameliyatı olan kimseler sindirimi zor olan yağlı gıdalardan uzak durmalıdır. Sağlıklı besinlerin başında ise sebze çorbaları gelir. Çorba tüketerek daha hafif ve sağlıklı beslenmek mümkündür.

Safra Kesesine İyi Gelen Çorbalar Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatı olan hastaların sindirim sistemini zorlamayacak besinler tüketmesi gerekir. Bunun için ise yağlı besinlerden uzak durmak, az ve sık yemeye özen göstermek önemlidir. Özellikle kızartmalardan, ağır yağlı yemeklerden ve diğer sakıncalı besinlerden kaçınmak gerekir. Daha rahat bir yaşam sürmek için bazı kurallara uymak gerekir. Bu kurallar ise;

Yiyecekleri iyi çiğneyerek yavaş yavaş yemek

Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat etmek

Az ve sık yemek. Günde ortalama 6 öğün.

Sigara kullanmamak

Haberin Devamı

Et suyu ile pişirilmiş her türlü çorba ve yemeklerden kaçınmak

Sakız çiğnememek

Yemek yaparken bütün yiyecekleri kavurmadan çiğden koymak gerekir.

Serbest gruptaki yiyecekler de gaz yaptığı takdirde uzak durmak gerekmektedir.

Bu süreç içerisinde hazmı ve sindirimi kolay olan çorbalar tercih edilebilir.

Sebze çorbaları başta olmak üzere, acısız tarhana çorbası, yayla çorbası gibi seçenekler tüketilebilir. Bununla birlikte hastanın safra kesesi ameliyatı sonrasında ishal şikayeti var ise pirinç çorbası da içebilmektedir. En sık tercih edilen ve içilmesi serbest olan çorbalar domatesli çorbası, yayla çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, bezelye unu, buğday unu, mercimek unu, pirinç çorbası tüketilebilir. Ayrıca acısız tarhana çorbası ve şehriye çorbası da serbest olan seçenekler arasındadır.

Ancak yasaklı olan çorbalara dikkat etmek gerekir. Bu çorbalar ise en başta et suyu ile yapılan çorbalar, mercimek çorbası, hazır çorbalar ve tüm kuru baklagil çorbaları olmaktadır. Ayrıca acılı tarhana çorbası da safra kesesi ameliyatı olan kişilerin tüketmemesi gereken çorbalar arasındadır.

Safra Kesesine İyi Gelen Çorba Tarifleri

Safra kesesine iyi gelen yayla çorbası tarifi;

7 su bardağı Su, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ve 1 Türk kahve fincanı pirinç tencereye alınır. Kaynayan pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir kasede 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurta ve yarım Türk kahve fincanından biraz fazla un, 1 su bardağına yakın su ile beraber iyice çırpılır.

Haberin Devamı

Pirinçler yumuşadığı zaman hızlıca karıştırarak hazırlanan yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Çorba kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alınır ve 10-15 dk daha kaynatılır. Ara sıra karıştırarak yayla çorbası pişirilir. Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Kaselere alınan çorbanın üzerine gezdirilir. İsteğe bağlı olarak kalan naneli tereyağı tenceredeki çorbaya eklenerek karıştırılabilir.

Safra Kesesine iyi gelen domates çorbası tarifi;

Domates çorbası yapmak için ilk olarak 2 çorba kaşığı tereyağı ve 3 çorba kaşığı un bir tencerede hafif kavrulur. Diğer bir taraftan 5 adet olgun domatesin kabuğu çıkarılıp, küp küp kesilir. Daha sonra robottan geçirilip un karışımına eklenir. Birkaç dakika kavrulan karışıma ara vermeden bir litre su ilave edilir. Bununla birlikte karıştırma işlemine devam edilir. Bu şekilde 15 dakika kaynatılır. Daha sonra 1 su bardağı süt ilave edilerek birkaç dakika daha kaynatılır. Çorbanın tuzu ilave edilerek ocaktan alınır. İsteğe bağlı olarak servis yaparken kaşar peyniri rendesi ilave edilebilir.

BAKMADAN GEÇME!