Propolisi Kimler Kullanamaz? Propolisin (Arı Sütü) Yan Etkileri Ve Zararları Var Mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Propolisi Kimler Kullanamaz Propolisin (Arı Sütü) Yan Etkileri Ve Zararları Var Mıdır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 17:37

Propolis, arılar tarafından bitkilerden toplanan reçinemsi maddelerin işlenmesiyle üretilen bir arı ürünüdür. Arılar tarafından bitkilerin tomurcuk ve gövdelerinden alınan reçinelerle yapılmaktadır. Arılar çoğunlukla çamgiller ve kavak reçinelerini tercih etmektedir. Propolis içerisinde yer alan kumarin nedeniyle ise tüketilmesi durumunda sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Arı ürünlerine karşı alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilmemesi gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Propolis, arıların bal kovanlarını zararlı etkilerden korumak için kullandıkları etken madde olarak bilinmektedir. Propolis, özellikle kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğu için kanser hastalarının tüketilmesi önerilen bir besin olarak bilinmektedir. Faydalı bir besin olan propolisin bazı durumlarda kullanılmasının ise oldukça zararlı olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

Propolisi Kimler Kullanamaz?

Propolisin bazı durumlarda kullanılması sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle propolisin içeriğinde bulunan kumarin, kanama riski bulunan kişilerde ve cerrahi müdahale geçirecek olan kişilerde soruna yol açabileceği için kullanılmaması gerekmektedir. Propolis, bir arı ürünü olduğu için arı ürünlerine karşı alerjisi bulunan kişiler tarafından da kullanılmaması gerektiği söylenebilir. Alkol ile birlikte propolis tüketilmesi durumunda da mide bulantısına ve kusmaya yol açabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Özellikle bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunan ve solunuma iyi gelen propolisin bazı durumlarda kullanılmasının sakıncalı olduğu da söylenebilir. Ameliyat olacak kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Astım ilacı kullanan kişiler tarafından da propolis tüketilmemesi gerekmektedir. Astım ilaçlarıyla birlikte propolis kullanılması durumunda komplikasyona neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde de kullanılmaması gerekmektedir.

Propolis tüketiminden önce ilaç kullanan kişilerin, hamilelerin veya emziren annelerin doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Propolis kullanan kişilerin de aşırıya kaçmadan belirli ölçülerde kullanmaları gerekmektedir. Fazla tüketilmesi durumunda zararlı olabileceği bilinmektedir.

Propolisin (Arı Sütü) Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?

Propolis tüketiminin bilinen birçok faydası bulunsa bile aşırı tüketiminin mideyi ve karaciğeri yorabileceğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda uzun süreli kullanımlarda propolis tüketiminin alerjik reaksiyonlara yol açabileceği de söylenebilir. Hassas cildi olan kişilerde ise kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Doğal bir ürün olan propolisin birçok faydası bulunmasına rağmen bazı durumlarda zarar verdiği de bilinmektedir.

Haberin Devamı

Propolis tüketiminin özellikle çocuklar kullanılması durumunda sakıncalı olabileceğini söylemek mümkündür. Propolis doğrudan tüketildiği takdirde acı bir tadı vardır. Bu nedenle balla karıştırılarak da tüketilebilmektedir. Ancak bazı kişilerin bala karşı alerjisi de olabilmektedir. Propolis tüketimi ise bal alerjisini tetikleyici bir etkiye sahip olarak bilinmektedir.

Solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin de özellikle astım ilacı kullanmaları durumunda propolis tüketmemeleri gerektiğini söylemek mümkündür. Propolis tüketilmesi durumunda yararından daha fazla zararının dokunma ihtimali de bulunmaktadır. Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!