Kireçlenmeye iyi gelen hareketler nelerdir? Belde, omuzda, kolda, boyunda ve kalçada kireçlenmeye iyi gelen egzersizler

Güncelleme Tarihi:

Kireçlenmeye iyi gelen hareketler nelerdir Belde, omuzda, kolda, boyunda ve kalçada kireçlenmeye iyi gelen egzersizler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:39

Yaşlanma ile birlikte meydana gelen hücresel kayıplar, ileri yaş hastalığı şeklinde bilinen ama genç yaşlarda da sıkça görülebilen eklem kireçlenmelerine yol açabilir. Yaşlılık dönemindeki hastaların hayat konforunu önemli ölçüde olumsuz etkileyen kireçlenme, eklemlerin bazı görevlerini yerine getirmesini engeller. Kireçlenmeye iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kireçlenme, özellikle de eklemlerde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Elli yaş üstü olan kişilerde görülme riski diğerlerine göre çok daha fazladır.

 Kireçlenmeye İyi Gelen Hareketler Nelerdir?

 Kalsiyum tuzlarının aşırı oranda birikmesi sonucunda meydana gelir. Günümüzde pek çok farklı tedavi yöntemini kullanarak kireçlenmenin bazı etkilerini en aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda bu rahatsızlıkların önlenebilmesi için bazı önlemler alınabilir. Halk arasında bilinen adı ile kireçlenme, tıpta dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen eklem kireçlenmeleri, vücutta bulunan eklemleri etkileyebildiği gibi özellikle; bel ve kalça, diz, boyun ve parmak eklemlerinde hareket kabiliyetini önemli ölçüde kısıtlayıcı sorunları da beraberinde getirebilir.

Haberin Devamı

 Omurgada oluşan kireçlenme, dizlere ve kalçalara binen yükü de artırır. Belde meydana gelen kireçlenme, sırttaki ve boyundaki kireçlenmeleri de tetikler. Belde bir ya da iki omurda kireçlenme meydana gelmişse, diğer üç omura binen yük de daha fazla artar. Bu durum nedeni ile omurların dayanıklılığının önemli ölçüde azalması ile kayma ya da omurga kanalında ciddi bir darlık oluşabilir.

 Belde, Omuzda, Kolda, Boyunda ve Kalçada Kireçlenmeye İyi Gelen Egzersizler

 Spor ya da küçük egzersizler yapmak, çoğu zaman kireçlenmeyi geçirmese de şişlik ve ağrı gibi ana belirtilerin ortadan kalkmasını da sağlar. Özellikle de günlük periyotlarda bir saat ya da yarım saat kadar yürümek dizlerde meydana gelen ağrıların yarı yarıya azalmasını sağlar. Bunun dışında beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek, genel sağlık için çok büyük bir önem arz ettiği için dolaylı da olsa kireçlenmeye oldukça iyi gelir. Fizik tedavi uzmanı ile birlikte eklemlerinizin etrafında bulunan kasları güçlendirerek ve esnekliğinizi artırmaya yönelik bazı hareketler üzerinde duracağınız bir egzersiz planı da şekillendirilebilir.

 Boyun kireçlenmesinde asıl amaç boyun egzersizleri ile boynun hareket kabiliyetini korumaktır. Aynı zamanda doktor tarafından gerekli görülmesi halinde hastaya ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçlar da verilebilir. Bazı vakalarda da çeşitli fizik tedavi programları uygulanır. Başlangıç seviyesinde görülen kireçlenme durumu için boyun kireçlenmesine iyi gelen hareketler denenmesi gerekir. Aynı zamanda yoga eğitmenlerinden ve fizik tedavi uzmanlarından de destek alınabilir. Boyun kireçlenmesinin tedavisinde akupunktur uygulaması ile de hafifleyebilir. Akupunkturu tedavi sürecine ekleyen bazı uzman doktorlar da bulunur. Boyun kireçlenmesi ameliyatı tedavide başvurulacak en son yöntemdir. Bunun öncesinde bulguları hafifletici ve önleyici pek çok farklı uygulamaya başvurulur.

Haberin Devamı

 Boyun kireçlenmesi oldukça ileri boyuttaysa; sinirlerde ve omurilikteki baskı fazla ise, hastada denge bozukluğu, güçsüzlük varsa cerrahi tedavi uygulanır. Hekim, hastanın genel durumu, yaşı ve varsa diğer hastalıklarını da göz önünde bulundurarak en doğru ve en uygun ameliyat şekline kısa zaman içinde karar verir.

 Operasyon sırasında sıkışmaya yol açan yapılar bölgeden zamanla uzaklaştırılır. Bu sayede diskler normal anatomik bir yapıya getirilir. Boyun kireçlenmesinin tanı ve tedavisinin yapılabilmesi için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden randevu alınması gerekir. Bel ağrısına en iyi gelen yöntemlerden birisi de dinlenmektir. Bunun yanında beli çalıştıracak bazı hareketleri de yaparak bel ağrısı önemli ölçüde hafifleyebilir. Bu hareketlerin fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı önerisi ile yapılması oldukça önemlidir. Bilinçsizce yapılan hareketler, daha büyük sorunlara neden olabilir. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!