Kadınlarda kesintili idrar (idrar tutukluğu) nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda kesintili idrar (idrar tutukluğu) nedir, neden olur ve nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 15:33

İdrar tutukluğu, mesanenin tam anlamıyla boşaltılamadığını ifade etmektedir. Kadınlarda idrar tutukluğu ya da kadınlarda kesintili idrar olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Akut retansiyon olarak bilinen bu sıkıntı boşaltım yollarının tıkanması sonucu ile meydana çıkar. İdrar yapmada güçlük çekmek, sık idrara çıkmak, idrarı yapmak için çok güç çekilmesi, idrar yapma dürtüsünün olmaması gibi belirtiler ile gelişme gösterir. Peki idrar tutukluğu neden olur? Kadınlarda idrar yapamama, idrarı boşaltamama neden olur ve tedavisi nasıldır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Kesintili olarak idrar yapmak ya da idrar yapamama durumu olarak adlandırılan üriner retansiyon, kadınlarda daha fazla görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Çeşitli hastalıkların habercisi de olabilir.

Kadınlarda Kesintili İdrar Nedir?

Kadınlarda gelişen idrar tutukluğu, vücut fizyolojik görevi olan idrarı üretmiş fakat idrar dışarı atılmasında güçlük görülen bir durum olarak tanımlanabilir. Aniden idrar yapamama ve uzun süredir gelen idrar yapamama olarak ikiye ayrılmaktadır.

İdrar yapamama ya da kesintili idrar yapma durumu bazı hastalıklara bağlı olabilmesinin yanı sıra psikolojik olarak da görülebilir. Bunun nedeni olarak ise kişinin hareketlerini dengesiz yapması ve kendi faaliyetlerini sınırlaması örnek gösterilebilir.

Kadınlarda Kesintili İdrar Neden Olur?

Haberin Devamı

Kadınlarda görülmekte olan kesintili idrarın nedenleri arasında genetik faktörler de etkilidir. Doğuştan idrar yollarının yapısında bir bozukluk olması ve idrar yolundaki tıkanıklık idrar tutukluğu nedenleri arasında sayılabilir. İdrarın dışarı atılmasına engel olan diğer faktörler ise şu şekilde sıralanabilir:

  1. Pelvik yaralanmaları ya da travması olması,
  2. İnme geçirmiş olmak,
  3. Vajinal doğum geçirmiş olmak,
  4. Beynin ya da omuriliğin zarara uğraması,
  5. Çok fazla alkol alımı ya da mesanenin felce uğraması,
  6. İdrar yollarının darlığı,
  7. Çeşitli kanser hastalıkları,
  8. İlaca ya da anesteziye bağlı olarak bozulan kas ve sinir fonksiyonları olması olarak sıralanabilir.

 Kadınlarda Kesintili İdrar Belirtileri Nelerdir?

 İdrar tutukluğunun belirtileri olarak sayılan bazı durumlar da bulunmaktadır. Bu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. İşeme esnasında zorluk yaşanır.
  2. Karın basıncında artış görülür.
  3. Mesanenin tamamen boşaltılmasında güçlük meydana gelir.
  4. Mesane dolu hissedilir fakat boşaltımı yapılamaz.
  5. Karnın alt kısmı geniş bir hal almıştır.
  6. Alt taraf gergin hale gelmiştir.
  7. İdrar yapımında zayıflık olması, damla damla gelmesi görülür.
  8. Gece idrarı dürtüsü ile beraber sık sık uyanma isteği görülür.
  9. İdrara çıkmak için gereken dürtünün kaybolması gibi durumlar görülmektedir.

Kadınlarda Kesintili İdrar Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda gelişen bu rahatsızlığın önlenmesi adına yapılan işlem olarak nöromodülasyon sayılabilir İdrar yapma ile ilgisi bulunan mesane ve kasları kontrol altına alan sinirlere elektriksel uyarılan gönderilmesi ile mesanenin düzgün çalışması için bir iletişim göndermiş olur. Geri dönüşümlü bir tedavi olan nöromodülasyon genel olarak kullanılan bir yöntemdir.

Kadınlarda var olan idrar yolu darlığı, pelvik kökenli olan tümörler ve mesane taşı mesanenin kasların güçsüz olmasına neden olabilir. İdrar içerisinde bulunan maddelerin tehlikeli olması da bu yüzden muhtemeldir. Bunların yanı sıra karın bölgesinin alt tarafına sıcak su koymak ve sıcak tutmak etkili olabilir. Bu çözüm yolu sorunu tamamen ortadan kaldırmaz ancak hafifletebilir.

Haberin Devamı

Kesintili idrar durumu olan kadınlar mutlaka doktora görünmeli ve kendisine uygun ola tedaviye doktor önerisi ile beraber başlamalıdır. Tedaviye alınmadığı zaman günlük hayatı olumsuz yönde etkileyecek pek çok durum görülür. Bu sebepten dolayı erkenden fark etmek ve tedavi olmak kişiyi daha verimli kılar.

BAKMADAN GEÇME!